Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag FAQ

Her kan du få svar på spørgsmål om muligheden for at få udbetalt efterlønsbidraget skattefrit, hvis du vælger at træde ud af efterlønsordningen. Muligheden gælder frem til 30. juni 2018.

Hvordan finder jeg ud af, hvad der er bedst for mig at gøre?

Der er en række individuelle forhold, der afgør, om det er fornuftigst at få udbetalt efterlønsbidraget eller blive i ordningen.Det afhænger fx af din risiko for nedslidning og dine økonomiske forhold. Vi anbefaler derfor, at du kontakter din bank eller pensionsselskab for konkret vejledning om dine pensioner. 

Brancheorganisationen for a-kasserne, Danske A-kasser, har lavet en guide, der kan hjælpe dig til at træffe valget: Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag 2018

 

Hvad går jeg glip af, hvis jeg får efterlønsbidraget udbetalt?

Når du på Mit AKA søger om at få efterlønsbidraget udbetalt skattefrit, fravælger du også at være med i efterlønsordningen.
Det betyder, at du
• ikke kan gå på efterløn
• ikke kan optjene til og få udbetalt den skattefri præmie
• ikke kan få et seniorjob
• ikke har ret til fleksydelse, som er en slags efterløn til fleksjobbere.

Hvad skal jeg gøre – og hvornår skal jeg gøre det – hvis jeg vil have mit efterlønsbidrag udbetalt skattefrit? 

Du skal udfylde blanketten Ansøgning om skattefri udbetaling af efterlønsbidrag på Mit AKA. Vi anbefaler, at du først udfylde ansøgningen, når du har fået et vejledningbrev fra os i januar 2018. Du kan søge frem til 30. juni 2018. Efter den 30. juni er det ikke muligt at få bidraget udbetalt skattefrit.

Hvor meget kan jeg få udbetalt skattefrit?

Beløbet vil stå i et brev fra os, som du får, hvis du har mulighed for at søge om den skattefri udbetaling af efterlønsbidrag. Beløbet vil være større, end beløbet du har indbetalt som efterlønsbidrag.
Du kan altid finde brevet i din indbakke på Mit AKA.

Kan jeg fortryde min ansøgning om skattefri udbetaling af efterlønsbidraget?

Nej, når du først har søgt om udbetalingen, er der ingen mulighed for at fortryde udbetalingen og fravalget af efterlønsordningen.

Kan jeg fortsat optjene skattefri præmie?

Nej, hvis du får udbetalt dit efterlønsbidrag, er du ikke længere med i efterlønsordningen og har dermed ikke mulighed for den skattefri præmie.

Ja, hvis du ikke får udbetalt dit efterlønsbidrag og bliver i efterlønsordningen, har du mulighed for at optjene til den skattefri præmie.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg fortsat vil være med i efterlønsordningen?

Du skal ikke gøre noget. Hører vi ikke fra dig, og fortsætter du med at betale efterlønsbidrag, så er du stadig med i efterlønsordningen. Selve ordningen er der ikke ændret ved.

Hvis jeg bliver i efterlønsordningen, har jeg så mistet min mulighed for senere at få pengene?

Nej, du kan altid vælge at få efterlønsbidraget overført til en pensionsordning.