Du er snart nyuddannet

Du skal skifte din medlemsstatus fra studerende til nyuddannet senest 14 dage efter, du har afsluttet din uddannelse.

Som nyuddannet er det vigtigt at være medlem af en a-kasse. Akademikere under 30 år er oftere ledige end andre aldersgrupper, og det er almindeligt, at du som nyuddannet skal bruge noget tid på at lande dit første job. Det er os i a-kassen, der udbetaler dagpenge til dig, og vejleder dig i de regler, du skal overholde for at have ret til at modtage dagpenge. 

Husk den vigtige 14-dagesfrist

Hvis du snart er nyuddannet, er det meget vigtigt, at du er opmærksom på den vigtige 14-dagesfrist. Du har nemlig 14 dage efter, du har fået din sidste karakter, til at udfylde blanketten Skift medlemsstatus fra studerende til nyuddannet. Har du ikke været studiemedlem, skal du i stedet søge om at blive medlem som nyuddannet ved at udfylde blanketten Bliv medlem af Akademikernes A-kasse. Det er forudsætningen for, at du kan modtage dagpenge, hvis det bliver nødvendigt i løbet af de næste 2 år. Hvis du glemmer 14-dagesfristen, kan du først få dagpenge, når du har været medlem af en a-kasse i minimum 1 år og har haft en indkomst på mindst 233.376 kr. (2019) inden for de sidste tre år.

Du skal gøre noget ekstra for at få dagpenge

Det er ikke nok at skifte medlemsstatus eller blive medlem for at få dagpenge, hvis du er ledig som nyuddannet. Her skal du også melde dig ledig på jobnet.dk og udfylde en ledighedserklæring (ansøgning om dagpenge) på Mit AKA. Læs mere om, hvordan du som nyuddannet søger dagpenge.

Du kan få dagpenge fra den første dag, du er ledig efter din uddannelse, hvis du har været studiemedlem og har skiftet status inden for 14-dagesfristen. Har du ikke været studiemedlem og i stedet søgt om medlemskab af Akademikernes A-kasse inden for 14-dagesfristen, kan du få dagpenge efter 1 måneds ledighed.

 

Tidslinje for dig, der har været studiemedlem

Tidslinje Studiemedlem 

Tidslinje for dig, der ikke har været studiemedlem

Tidslinje Nyuddannet 

Vi hjælper dig med jobsøgningen

Som ledig nyuddannet vil du møde vores jobkonsulenter, der vil hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du bedst muligt sælger dine kompetencer på det jobmarked, der møder dig efter din sidste eksamen.

Derudover tilbyder vi dig:

Og du er altid velkommen til at ringe til os, hvis du har spørgsmål.

 

Studiejob påvirker dine dagpenge

Hvis du har et studiejob, når du er færdiguddannet, skal du være opmærksom på, at dine dagpenge bliver reduceret i forhold til, hvor meget du arbejder.

Hvis du ikke ønsker at fortsætte dit studiejob efter din sidste eksamen, er det vigtigt, at du har sagt op og er stoppet på jobbet, inden du modtager din afsluttende karakter. Gør du ikke det, får du en karantæne på 111 timer, det betyder, at du ikke kan få dagpenge i 3 uger. 

Bachelor: Skift medlemsstatus eller bliv medlem

Bliver du færdig som bachelor, er det en klog beslutning at skifte medlemsstatus til nyuddannet eller søge om at bliver medlem. Det skal du gøre senest 14 dage efter, du har fået din sidste karakter som bachelor. Det kan nemlig sikre dig retten til dagpenge, hvis du afbryder kandidatstudiet for at tage orlov, eller fordi du hellere vil læse noget andet. Det kan også være en fordel, hvis du tager noget af din kandidatuddannelse i udlandet.

Læs mere om at være medlem som nyuddannet bachelor.

Hvis du har mindre end 2 måneder til den sidste eksamen

Hvis du har mindre end to måneder tilbage af dit studie, og du endnu ikke er medlem af en a-kasse, er det smartest, at du melder dig ind, når du har afsluttet din uddannelse. Smartest fordi du så blot skal melde dig ind og undgår at skulle bytte medlemsstatus fra studiemedlem til nyuddannet. Du skal du melde dig ind som nyuddannet ved at udfylde blanketten Bliv medlem af Akademikernes A-kasse senest 14 dage efter, du har fået din sidste karakter. Læs mere om den vigtige 14-dagesfrist.

Hvis du har mellem 2 og 11 måneder til den sidste eksamen

Hvis der er mellem 2 og 11 måneder tilbage af dit studie, kan du melde dig ind som gratis studiemedlem og få glæde af de fordele, vi tilbyder. Det er bl.a. kurser i jobsøgning, præsentationsteknik og selvtillid. Vi kan også hjælpe dig med at finde og søge et relevant studiejob, der allerede nu kan sætte gang i din karriere.

Læs mere om vores tilbud til studiemedlemmer.

Hvis du vil overflyttes til Akademikernes A-kasse

Er du medlem af en anden a-kasse, og vil du gerne overflyttes til Akademikernes A-kasse, skal du blot melde dig ind. Du skal ikke melde dig ud af din nuværende a-kasse. Vi giver din a-kasse besked om din overflytning.

Din anciennitet – den tid, du har været medlem af en anden a-kasse – vil følge med dig over i Akademikernes A-kasse, så du ikke starter forfra. Det har betydning, fordi man ifølge lovgivningen skal have været medlem i et år, før man kan få ret til at modtage dagpenge.

Tag din JobCoach med i lommen

  • Karrierepodcast
  • Planlæg din jobsøgning
  • Se dig selv til jobsamtale  
  • Personprofil-test 

 

JobCoach i App Store  JobCoach i Google play