Du er snart nyuddannet

Du skal skifte dit medlemskab fra studerende til nyuddannet senest 14 dage efter, du har afsluttet din uddannelse.

Som nyuddannet er det vigtigt at være medlem af en a-kasse. Akademikere under 30 år er oftere ledige end andre aldersgrupper, og det er almindeligt, at du som nyuddannet skal bruge noget tid på at lande dit første job.

Du får ro omkring dine dagpenge

Hvis du som nyuddannet er ledig i en periode, er det os i a-kassen, der udbetaler dine dagpenge. Det er også os, der vejleder dig i de regler, du skal overholde for at have ret til at modtage dagpenge.  

Når der er ro og tryghed omkring dine dagpenge, kan du fokusere på din vigtigste opgave: At finde et job, hvor dine kompetencer kommer i spil, og du får erfaringer med dit fag.

Læs mere om, hvordan du som nyuddannet søger dagpenge.

Vi hjælper dig med jobsøgningen

Som ledig nyuddannet vil du møde vores jobkonsulenter, der vil hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du bedst muligt sælger dine kompetencer på det jobmarked, der møder dig efter din sidste eksamen.

Derudover tilbyder vi dig:

Og du er altid velkommen til at ringe til os, hvis du har spørgsmål.

Husk den vigtige 14-dagesfrist

Hvis du snart er nyuddannet, er det meget vigtigt, at du er opmærksom på den vigtige 14-dagesfrist.

14-dagesfristen betyder, at du inden for de første 2 uger efter din sidste eksamen skal melde til os, at du er nyuddannet. Det gør du ved at indsende blanketten Skift medlemskab fra studerende til nyuddannet. Det er forudsætningen for, at du kan modtage dagpenge, hvis det bliver nødvendigt i løbet af de næste 2 år. 

Det vil sige, at når du at melde dig ind inden 14-dages-fristen, kan du få dagpenge allerede efter 1 måneds ledighed. Hvis du glemmer 14-dagesfristen, kan du først modtage dagpenge, når du har været medlem af en a-kasse i min. 1 år og har haft en indkomst på mindst 228.348 kr. inden for de sidste tre år.

Studiejob påvirker dine dagpenge

Hvis du har et studiejob, når du er færdiguddannet, skal du være opmærksom på, at dine dagpenge bliver reduceret i forhold til, hvor meget du arbejder.

Hvis du ikke ønsker at fortsætte dit studiejob efter din sidste eksamen, er det vigtigt, at du har sagt op og er stoppet på jobbet, inden du modtager din afsluttende karakter. Gør du ikke det, får du en karantæne på 111 timer, det betyder, at du ikke kan få dagpenge i 3 uger. 

Bachelor: Husk a-kassen, hvis du afbryder studiet eller vil læse overbygning i udlandet

Er du snart bachelor, kan det have betydning for din ret til dagpenge, hvis du

  • afbryder kandidatstudiet for at tage orlov, eller fordi du hellere vil læse noget andet
  • vælger at læse en del af din kandidatuddannelse i udlandet.

Når du har taget din bacheloreksamen, skal du huske at skifte dit medlemskab fra studerende til nyuddannet. Det skal du gøre inden for de første 14 dage efter din eksamen.

Hvis du vil tage (noget af) din kandidatuddannelse i udlandet, er det vigtigt at fortælle os om det. I udlandet er kandidatuddannelser nemlig ofte kortere end i Danmark. Det kan give problemer, når du er færdiguddannet som kandidat og anmoder om statusændring til dimittend.

Ring til os og hør mere om at læse overbygning i udlandet.

Studiemedlemmer skal skifte medlemskab

Hvis du allerede er gratis studiemedlem af Akademikernes A-kasse, skal du skifte dit medlemskab via blanketten Skift medlemskab fra studerende til nyuddannet. Det skal du gøre senest 14 dage efter, du har taget din sidste eksamen og modtaget din afsluttende karakter. 

Hvis du har mindre end 2 måneder til den sidste eksamen

Hvis du har mindre end to måneder tilbage af dit studie, og du endnu ikke er medlem af en a-kasse, er det smartest, at du melder dig ind, når du har afsluttet din uddannelse. Smartest fordi du så blot skal melde dig ind og undgår at skulle bytte medlemsstatus fra studiemedlem til nyuddannet. Du skal du melde dig ind som nyuddannet via vores almindelige tilmeldingsblanket senest 14 dage efter, du har fået din sidste karakter. Læs mere om den vigtige 14-dagesfrist.

Hvis du har mellem 2 og 11 måneder til den sidste eksamen

Hvis der er mellem 2 og 11 måneder tilbage af dit studie, kan du melde dig ind som gratis studiemedlem og få glæde af de fordele, vi tilbyder. Det er bl.a. kurser i jobsøgning, præsentationsteknik og selvtillid. Vi kan også hjælpe dig med at finde og søge et relevant studiejob, der allerede nu kan sætte gang i din karriere.

Læs mere om vores tilbud til studiemedlemmer.

Hvis du vil overflyttes til Akademikernes A-kasse

Er du medlem af en anden a-kasse, og vil du gerne overflyttes til Akademikernes A-kasse, skal du blot melde dig ind. Du skal ikke melde dig ud af din nuværende a-kasse. Vi giver din a-kasse besked om din overflytning.

Din anciennitet – den tid, du har været medlem af en anden a-kasse – vil følge med dig over i Akademikernes A-kasse, så du ikke starter forfra. Det har betydning, fordi man ifølge lovgivningen skal have været medlem i et år, før man kan få ret til at modtage dagpenge.

Tag din JobCoach med i lommen

  • Karrierepodcast
  • Planlæg din jobsøgning
  • Se dig selv til jobsamtale  
  • Personprofil-test 

 

JobCoach i App Store  JobCoach i Google play