CV og ansøgning

Få styr på struktur og indhold i din ansøgning og dit CV, så de supplerer hinanden. CV’et bliver ofte læst først og er tit afgørende i udvælgelsesprocessen.

Dit CV er det vigtigste dokument i din jagt på jobbet. Det er typisk her, virksomhedens ledere og HR-medarbejdere først tager fat, og her de danner sig det afgørende indtryk af dig. Og kun hvis CV’et er i orden, går de videre til at læse din ansøgning.

Undersøgelser viser, at arbejdsgivere i første omgang kun bruger mellem 30 og 45 sekunder på at skimme dit CV.

Så sørg for at gøre det overskueligt, struktureret og lækkert. Tag kun det vigtigste med, hold det på en til to sider, og pas på med for mange detaljer om hvert enkelt job, uddannelse eller kompetence.

Hør podcasten: Styr udenom de klassiske fejl i ansøgningen og til samtalen. 

Skræddersy dit CV hver gang

Det er en god idé at lave en bruttoliste til dit CV, dvs. en samlet liste over alle dine job, kurser, interesser og kompetencer mm. Ud fra det kan du skræddersy et CV, så det matcher en konkret stilling.

Vil du have mere inspiration, så tilmeld dig en af vores CV-workshops.

Ansøgningen - fortæl om dine sejre

Dit CV er en skarp liste over dine stillinger, grader og kompetencer. Ansøgningen er stedet, hvor du giver din historie liv. En klassisk misforståelse er at gennemgå og gentage elementer fra CV’et. Husk på, at din ansøgning skal supplere kompetencelisten og dermed bidrage med helt andre informationer.

I ansøgningen skal du kort sagt ”show it, don’t tell it”. Det vil sige: Give konkrete eksempler på opgaver, du har løst godt, resultater du har skabt, og successer der giver mening for din kommende arbejdsgiver at høre om.

Så drop floskler som: ”Jeg er god til at arbejde selvstændigt og i teams”. Du er sandsynligvis bedre til det ene end det andet, så overvej, hvad der passer bedst til det job, du søger.

Giv et specifikt eksempel på en situation, hvor I strålede som hold, eller hvor du skabte resultaterne på egen hånd.

 

Det klassiske CV

Et CV er ikke en eksakt videnskab, men det mest typiske er at bygge det op i omvendt kronologisk rækkefølge, så dine seneste erfaringer og kompetencer står øverst.

Det klassiske CV består af afsnittene ”uddannelse”, ”erhvervserfaring” og eventuelt en liste over ”andet” (kurser, sprog, rejser, hobbies, medlemskaber mm.). Når du skriver om dine tidligere stillinger, så husk årstal for ansættelsen samt et par bullets eller stikord om arbejdsopgaverne.

Du kan også starte CV’et med en kort profil, hvor du skarpt – og helt kort – ridser op, hvem du er.

Kompetence-CV’et – det rigtige valg for nyuddannede

Kompetence-CV’et er velegnet til dig, som er nyuddannet eller i gang med et brancheskift. Med et kompetence-CV flytter du kort sagt fokus fra stillinger og uddannelser og udarbejder i stedet en liste over dine kompetencer.

For eksempel kan du skrive: ”Samfundsvidenskabelig metode", hvor du i bullets skriver "Udarbejdelse af spørgeskemaer og kvantitative analyser med SPSS som værktøj".

Ansøgningens opbygning

Drop de klassiske indledninger som "Jeg tillader mig hermed at søge om stillingen som..." eller "Jeg har med interesse læst stillingsopslaget". Gå i stedet lige på og fortæl, hvorfor du er den helt rigtige til jobbet. For eksempel kan du skrive: ”Mit navn er Søren. Jeg har omfattende erfaring med IT, projektledelse og forretningsudvikling, og jeg ser denne stilling som en stor mulighed for at bruge og videreudvikle mine evner”.

Svar på spørgsmålene i jobannoncen

Husk, at dit CV giver overblikket over dine kompetencer. I ansøgningen kan du derfor beskrive, hvordan du vil løse de specifikke opgaver nævnt i stillingsopslaget.

Giv konkrete eksempler på, hvordan du tidligere har skabt resultater eller overvundet udfordringer, og hvordan du vil gå til opgaverne i det nye job.

Gentag ikke annoncens floskler

Lad ikke en dårlig og floskelfyldt jobannonce påvirke din ansøgning. Står der i opslaget, at du skal kunne holde mange bolde i luften, så lad være med at gentage udsagnet. Vis i stedet med eksempler, hvordan du er i stand til at holde overblikket og udføre mange sideløbende opgaver. Gør teksten levende, så du skiller dig ud fra de andre ansøgere.

Respekter ansøgningsgenren

Du har en side at gøre godt med – og kun en. Lad være med at bruge skriftstørrelse syv eller at fylde siden helt ud, og tænk på, at ansøgningen blot er en indledende introduktion om dig. Til jobsamtalen kan du så uddybe din faglige profil, vise din personlighed og folde eksemplerne fra din ansøgning ud.

Guide til den uopfordrede ansøgning

Uopfordrede jobansøgninger er din vej uden om konkurrenterne. Her kan du finde jobbet ved at researche virksomheder, hvor du mener, at din profil vil passe godt ind.

Brug noget tid på at sætte dig ind i virksomheden, og find en specifik kontaktperson, som du kan stile ansøgningen til. Du kan få hjælp til at finde relevante firmaer hos os.

Vi tilbyder vores ledige medlemmer fri adgang til virksomhedsdatabasen Business Insight.

Skræddersy teksten til modtageren

Standardansøgning til samtlige virksomheder i kommunen nytter sjældent noget. Dit researcharbejde er det, der skal bane vejen, og i den uopfordrede ansøgning skal du italesætte nogle af de udfordringer, virksomheden har eller kan få i fremtiden, og som du kan hjælpe med at løse.

Det kan også være, at du har fundet ud af, at firmaet er i kraftig vækst og har fået store nye aftaler. På den måde er timingen afgørende for den uopfordrede ansøgning. Du kan fange dem på et tidspunkt, hvor de gerne vil undgå at skulle slå en stilling op og efterfølgende læse 200 ansøgninger.

Følg selv op

Da virksomheden jo ikke har bedt om din ansøgning, er det dit job at følge op. Skriv til dem, hvornår du har tænkt dig at ringe.

Husk, at alle konstruktive samtaler og kontakter med virksomheden er en succes i sig selv. For selvom det eventuelt ender med et afslag, kan en god dialog med en leder gøre, at han/hun har dig i baghovedet, næste gang de har en åbning. Så søg gerne igen et halvt år efter, hvis du fik et godt indtryk af personen.

Tag din JobCoach med i lommen

  • Karrierepodcast
  • Planlæg din jobsøgning
  • Se dig selv til jobsamtale  
  • Personprofil-test 

 

JobCoach i App Store  JobCoach i Google play