Iværksætteri

Grundlæggende er der to tilgange til at starte egen virksomhed.

Den forsigtige opstart

Hvis din idé til virksomhed ikke umiddelbart ser ud til at kunne give dig en fast indtægt, du kan leve af, kan det være en god idé at køre virksomheden som bibeskæftigelse.

Iværksætter efter kl. 16

Er du ledig dagpengemodtager, har du mulighed for at starte din egen selvstændige virksomhed som bibeskæftigelse. Du kan arbejde, når det passer dig, arbejdet skal dog til enhver tid kunne placeres uden for normal arbejdstid. Grunden til det er, at du skal kunne starte i arbejde, så snart du får et job. Alle dine arbejdstimer i virksomheden bliver modregnet i dine dagpenge, og omfanget af dit arbejde i virksomheden skal holdes på et niveau, der gør, at det ikke kan betragtes som din hovedbeskæftigelse.

 

Hvad du kan lave

En bibeskæftigelse kan typisk være mindre kommunikationsopgaver, rådgivning i forbindelse med ingeniør- og arkitektarbejder, regnskab og diverse konsulentopgaver. Arbejdet i din bibeskæftigelse behøver dog ikke at være inden for dit fag eller være af akademisk karakter.

 

Tag springet eller…

Har du kun en vag idé om, hvad du vil lave i virksomheden, eller hvad du kan tjene, så start forsigtigt. Men den forsigtige opstart vil sjældent blive til mere end en bibeskæftigelse. Husk at du kan drive selvstændig bibeskæftigelse som dagpengemodtager i 78 uger ud af en dagpengeperiode på 104 uger. Når de 78 uger er gået, skal du tage stilling til, om du vil lukke virksomheden og fortsætte på dagpenge, eller om du vil fortsætte driften og takke nej til dagpenge. 

Gå ”all in”

Hvis du virkelig satser på dit projekt, er du ofte nødt til at gå ”all in” og sige nej tak til arbejdsløshedsdagpenge. Dit dedikerede drive og fokus vil give bedre chancer for succes, men du skal også være klar til at bære tab og manglende indtægt, hvis tingene ikke går, som du håber.

Er du i tvivl om hvordan du tager næste skridt med din virksomhed, er dit regionale væksthus et godt sted at begynde, du kan også tilmelde dig vores workshops om iværksætteri, hvis du er ledig.

 

Hør podcasten: Hvad kræver det at blive iværksætter?

Skal man vælge den sikre vej som lønmodtager, eller skal man forfølge drømmen om at realisere sin egen idé og starte som iværksætter, hvor fast indtægt dog ofte langt fra er sikkert? I denne udgave af Akademikernes Karrierepodcasts kan du få råd og tips til, hvordan du bedst får søsat dine iværksætterdrømme. Hør podcasten