19. mar 2020

Covid-19: FAQ for ledige

Samtaler med a-kassen og krav om jobsøgning genstartede 27. maj 2020. Er du ledig, har du fået et brev i indbakken på Mit AKA om genstartens betydning for dig. Nedenstående spørgsmål og svar er opdateret 15. juni.   

Nyledig

Jeg er lige blevet ledig, hvad skal jeg gøre?

Du skal tilmelde dig som ledig på jobnet.dk og udfylde en ledighedserklæring på Mit AKA (det er din ansøgning om dagpenge). Vi indkalder dig dernæst til en velkomstsamtale i form af et telefonisk møde. Indkaldelsen får du i din indbakke på Mit AKA. Der er mødepligt til telefonmødet, hvilket betyder, det kan have konsekvenser for din ret til dagpenge, hvis vi ikke får fat i dig på telefonen. Derfor er det vigtigt, at dit telefonnummer er opdateret på Mit AKA .

Jeg blev ledig i perioden med nedlukning, er der noget jeg skal gøre nu, hvor Danmark genåbner?

Vi vil indkalde dig til en velkomstsamtale i form af et telefonisk møde. Indkaldelsen får du i din indbakke på Mit AKA. Der er mødepligt til telefonmødet, hvilket betyder, det kan få konsekvenser for din ret til dagpenge, hvis vi ikke får fat i dig på telefonen. Derfor er det vigtigt, at dit telefonnummer er opdateret på Mit AKA.

Ledig

Skal jeg igen søge 1-2 stillinger om ugen for at modtage mine dagpenge?

Ja, kravet om at søge 1-2 job om ugen og opdatere Jobloggen mindst 1 gang om ugen trådte i kraft igen 27. maj. Vi har forståelse for, at det kan være svært at leve op til dette krav med et kriseramt arbejdsmarked. Det er derfor vigtigt at understrege, at der er mange forskellige måder at søge job på, så du opfylder kravet om 1-2 job om ugen. Det kan fx være uopfordret ansøgning eller at netværke med en person med ansættelseskompetence. 

Har I genåbnet for samtaler, og skal jeg møde op?

Vi har genåbnet for samtaler på den måde, at vi afholder telefoniske møder. I første omgang indkalder vi alle ledige medlemmer til et telefonmøde, som vi endnu ikke har haft til velkomstsamtale. Når det gælder de obligatoriske karrieresamtaler, begynder vi at indkalde til dem omkring 1. september. Alle indkaldelser vil ligge i indbakken på Mit AKA.

Ja, du skal tage telefonen, når vi ringer, da der er mødepligt til telefonmøderne. Det betyder, at det kan få konsekvenser for din ret til dagpenge, hvis vi ikke får fat i dig på telefonen. Derfor er det vigtigt, at dit telefonnummer er opdateret på Mit AKA.

                                                                                                                                       

Hvilke samtaler og arrangementer er fortsat aflyste? 

Disse fysiske samtaler og arrangementer er fortsat aflyste:

  • Frivillige karrieresamtaler, hvor du møder op på vores kontorer
  • Workshops og andre arrangementer, hvor du møder op på vores kontorer
  • Fællesmøder med jobcentret, hvor en af vores konsulenter møder op på jobcentret (fra august er vores konsluenter få steder begyndt at deltage digitalt).  

 

Kan jeg få karriererådgivning telefonisk?

Ja, du kan fortsat selv booke en telefonisk karriererådgivning, når det passer for dig. Det gør du, som du plejer, på Mit AKA.
Har du behov for akut karriererådgivning, vil du også fortsat kunne ringe ind på vores hovednummer (33 95 03 95) Vi har åbent mandag – fredag kl 9-11.

 

Bliver jeg modregnet i mine dagpenge, når de 3 ugers indefrosne feriepenge bliver udbetalt?

Nej, den politiske aftale om udbetaling af de indefrossede feriepenge får ikke betydning for dine dagpenge. Du beholder alle dine dagpenge, også selvom du får udbetalt feriepengene i en måned, hvor du modtager dagpenge. 

 

Kan jeg få mine dagpenge, når mine børns institutioner ikke har plads til børnene pga. afstandskravene?

Ja, så længe du er tilmeldt jobcenteret som ledig, kan du modtage dine dagpenge.

 

Min ret til dagpenge udløber snart, hvad skal jeg gøre?

Politikerne er blevet enige om at suspendere for forbruget af dagpenge i perioden fra 1. marts til 31. august 2020. Det betyder, at dagpengeperioden bliver sat på pause, og du vil derfor have det samme antal af timer med dagpenge efter den 31. august, som du havde den 1. marts. Referenceperioden (den 3-årige periode, hvor du skal bruge din ret til dagpenge) bliver også forlænget med 6 måneder.

Hvis du får supplerende dagpenge, vil du heller ikke forbruge af din ret til det i perioden fra 1. marts til 31. august 2020. 

Genåbningen af samtaler og krav til jobsøgningen har ikke indflydelse på pausen i forbruget af dagpenge. Derfor gælder ovenstående stadigvæk. 

Min ret til dagpenge udløb i februar. Kan jeg få 6 måneder ekstra pga. corona-krisen?

Nej, det kan du desværre ikke. Det er en betingelse, at du har en eksisterende ret til dagpenge, for at du kan få forlænget perioden med de ekstra 6 måneder pga. corona-epidemien. Hvis din ret til dagpenge udløb inden den 1. marts 2020, kan du desværre ikke længere få dagpenge.

Men hvis du har mulighed for at forlænge din ret til dagpenge, og forlængelsen løber ind i marts måned, vil du være omfattet af hjælpepakken med de 6 måneders ekstra dagpenge. 

Hvad betyder genåbningen for løntilskudsjob og virksomhedspraktik?

Der er fra 15. juni samme regler i Vest- og Østdanmark, og du skal derfor uafhængigt af, hvor du bor, deltage i aktivering og beskæftigelsestilbud med fysisk fremmøde. Der vil fortsat blive taget hensyn til dig, hvis du er i risikogruppen, så du ikke skal møde fysisk op.

Min ret til supplerende dagpenge udløber snart, hvad skal jeg gøre?

På samme måde, som der er suspenderet for forbruget af dagpenge i perioden fra 1. marts til 31. august 2020, er der også suspenderet for forbruget af supplerende dagpenge. Det betyder, at 30-ugers begrænsningen bliver sat på pause, og du vil derfor have det samme antal af timer med supplerende dagpenge efter den 31. august, som du havde den 1. marts.

Har din arbejdsgiver ikke underskrevet en frigørelsesattest, anbefaler vi, at du beder dem om at gøre det. Du finder frigørelsesattesten på Mit AKA under Blanketter. 

Jeg er sendt i karantæne, hvad betyder det for mine dagpenge?

Hvis myndighederne har sendt dig i karantæne, fordi der er risiko for, at du er smittet med covid-19, så skal du sygemeldes. Du kan kontakte os per telefon eller besked. 

Jeg har holdt ferie i udlandet, som jeg havde meddelt til jobcentret. Nu er jeg strandet i udlandet. Kan jeg få dagpenge? 

Ja, du kan få dagpenge, selvom du opholder dig i udlandet pga. ferie, når du ikke har mulighed for at vende tilbage til Danmark pga. corona-epidemien. Betingelsen er, at du op til ferien modtog dagpenge og har anmeldt ferien til jobcentret, inden du rejste. Det gælder uanset, om du har holdt ferie for egen regning, egen optjent ferie eller modtaget feriedagpenge. 

Sørg for at gemme dokumentation for, at det ikke har været muligt at vende tilbage til Danmark til tiden. Du skal sende dokumentationen til os, når du er hjemme i Danmark igen. 

Kan jeg tage mine danske dagpenge med til udlandet (PDU2)

Ja, de almindelige regler gælder stadigvæk. Vi vil dog anbefale dig at holde øje med rejsevejledninger, og vær opmærksom på, at det kan være begrænset, hvad du kan få af hjælp af udenlandske myndigheder og AKA i perioden. 

 

Kan jeg få dagpenge, selvom jeg befinder mig i udlandet og ikke kan komme retur til Danmark, inden min PDU2 udløber? 

Ja, når du er strandet i udlandet pga. Corona-epidemien og ikke har mulighed for at vende tilbage til Danmark, kan du få dagpenge, selvom fristen er udløbet. Når du vender tilbage til Danmark, skal du straks tilmelde dig som ledig på jobnet.dk. Sørg også for at gemme dine billetter eller kvittering eller anden dokumentation for din hjemrejsedato.

Sørg for at gemme dokumentation for, at det ikke har været muligt at vende tilbage til Danmark til tiden. Du skal sende dokumentationen til os, når du er hjemme i Danmark igen.