19. mar 2020

Covid-19: FAQ for ledige

Opdateret 28. april 2021: Samfundet åbner gradvist op, og det har også betydning for aktiviteterne i a-kassen og jobcentret. Samtidig  har politikerne besluttet at udvide hjælpepakken til ledige, så den også omfatter maj og juni måned.

Gælder de sædvanlige krav til jobsøgning, nu hvor arbejdsmarkedet stadig er præget af corona-krise?

Ja, de sædvanlige krav til jobsøgning gælder. I foråret 2020 var der nogle sær-regler, men det har der ikke været under vinterens nedlukning. Det betyder, at du skal søge 1-2 job om ugen og opdatere Jobloggen mindst 1 gang om ugen. Vi har forståelse for, at det kan være svært at leve op til dette krav med et kriseramt arbejdsmarked. Det er derfor vigtigt at understrege, at der er mange forskellige måder at søge job på, så du opfylder kravet om 1-2 job om ugen. Det kan fx være uopfordret ansøgning eller at netværke med en person med ansættelseskompetence. 

Hvilke politiske hjælpepakker er der i forhold til dagpenge?

Ligesom i foråret 2020 er der både i december 2020, januar, februar og april 2021 indgået politiske afttaler om nye hjælpepakker, hvor dit forbrug af dagpenge bliver sat på pause. Sammenlagt sætter hjælpepakkerne forbruget af dagpenge på pause i perioden 1. januar – 30. juni 2021. 

Det betyder, at du 1. juli 2021 har lige så mange timer tilbage med dagpenge, som du havde 31. december 2020.

I november 2020 og blev der besluttet en anden type hjælpepakke til ledige, hvor du får 2 måneders ekstra dagpenge, hvis din ret til dagpenge udløber i perioden 1. november 2020 til 31. oktober 2021. I juni 2021 er perioden forlænget til 30. april 2022. I de måneder, hvor dit forbrug er sat på pause, vil din ret til dagpenge ikke kunne udløbe.

 

Hvordan afholder I de obligatoriske karrieresamtaler? 

Vi afholder telefoniske samtaler. Du får en indkaldelse i din indbakke på Mit AKA, når det er tid til en samtale. Der er mødepligt til samtalerne, hvilket betyder, at det kan få konsekvenser for din ret til dagpenge, hvis vi ikke få fat i dig, når vi ringer på det aftalte tidspunkt. Derfor er det vigtigt, at dit telefonnummer er opdateret på Mit AKA

                                                                                                                        

Hvilke samtaler og arrangementer er fortsat aflyste? 

Disse fysiske samtaler og arrangementer er fortsat aflyste:

  • Frivillige karrieresamtaler, hvor du møder op på vores kontorer
  • Workshops og andre arrangementer, hvor du møder op på vores kontorer
  • Fællesmøder med jobcentret, hvor en af vores konsulenter møder op på jobcentret (fra august 2020 er vores konsulenter få steder begyndt at deltage digitalt).  

 

Kan jeg få karriererådgivning telefonisk?

Ja, du kan fortsat selv booke en telefonisk karriererådgivning, når det passer for dig. Det gør du, som du plejer, på Mit AKA. Er der ingen ledige tider, så ring eller skriv til os, så finder vi en tid.

Har du behov for akut karriererådgivning, vil du også fortsat kunne ringe ind på vores hovednummer (33 95 03 95) Vi har åbent mandag – fredag kl. 10-14.

Bliver jeg modregnet i mine dagpenge, når de 3 ugers indefrosne feriepenge bliver udbetalt?

Nej, den politiske aftale om udbetaling af de indefrossede feriepenge får ikke betydning for dine dagpenge. Du beholder alle dine dagpenge, også selvom du får udbetalt feriepengene i en måned, hvor du modtager dagpenge. 

Kan jeg få dagpenge, når mine børn er sendt hjem fra institution og skole pga. smitterisiko?

Ja, så længe du er tilmeldt jobcenteret som ledig, kan du modtage dine dagpenge.

Min ret til dagpenge udløber snart, hvad skal jeg gøre?

Regeringen fremsatte 9. november et lovforslag om forlængelse af dagpengeperioden med 2 måneder. Forslaget træder i kraft den 20. november 2020.

Forlængelsen vil gælde for dig, hvis din ret til dagpenge udløber i perioden 1. november 2020 til 31. oktober 2021. De ekstra 2 måneder skal ligge i umiddelbar forlængelse af det tidspunkt, hvor din ret til dagpenge – inkl. en evt. forlænget ret – udløber, og du skal bruge de ekstra dagpenge i løbet af 3 måneder. 2 måneders dagpenge svarer til 320,66 timer (2x160,33 ). Herefter kan din ret til dagpenge ikke forlænges yderligere. Læs mere om denne hjælpepakke til ledige

Skal jeg møde op til aktiveringstilbud?

Ja, fra den 15. april 2021 er jobcentrenes virksomhedsrettede indsats genåbnet. Det betyder, at du igen har pligt til at deltage, og at det har konsekvenser for dine dagpenge, hvis du udebliver eller stopper i aktiveringstilbud.

Du skal selvfølgelig kun i praktik eller lignende hos virksomheder, der overholder sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Dit jobcenter vil også skulle tage hensyn, hvis du eller dine pårørende er i risikogruppen for corona.

Jeg er sendt i karantæne, hvad betyder det for mine dagpenge?

Hvis myndighederne har sendt dig i karantæne, fordi der er risiko for, at du er smittet med covid-19, så skal du sygemeldes. Du kan kontakte os per telefon eller besked. 

Kan jeg tage mine danske dagpenge med til udlandet (PDU2)

Ja, de almindelige regler gælder stadigvæk. Vi vil dog anbefale dig at holde øje med rejsevejledninger, og vær opmærksom på, at det kan være begrænset, hvad du kan få af hjælp af udenlandske myndigheder og os i perioden. 

 

Kan jeg få dagpenge, selvom jeg befinder mig i udlandet og ikke kan komme retur til Danmark, inden min PDU2 udløber? 

Ja, når du er strandet i udlandet pga. Corona-epidemien og ikke har mulighed for at vende tilbage til Danmark, kan du få dagpenge, selvom fristen er udløbet. Når du vender tilbage til Danmark, skal du straks tilmelde dig som ledig på jobnet.dk. Sørg også for at gemme dine billetter eller kvittering eller anden dokumentation for din hjemrejsedato.

Sørg for at gemme dokumentation for, at det ikke har været muligt at vende tilbage til Danmark til tiden. Du skal sende dokumentationen til os, når du er hjemme i Danmark igen.