19. mar 2020

Covid-19: FAQ for ledige

Få svar på dine spørgsmål som nyledig eller ledig i FAQ'en nedenfor. Finder du ikke svar på dit spørgsmål, sidder vi klar ved telefonen på 3395 0395. Vi har åbent mandag-torsdag fra 9-16 og fredag fra 9-15. Reglerne kan ændre sig, men FAQ'en bliver løbende opdateret, så det er en god idé jævnligt at besøge vores hjemmeside.

Nyledig

Jeg er lige blevet ledig, hvad skal jeg gøre?

Du skal tilmelde dig som ledig på jobnet.dk og udfylde en ledighedserklæring på Mit AKA (det er din ansøgning om dagpenge). Så hører du fra os, når erklæringen er behandlet. Andre ting, som du normalt skal gøre, når du lige har meldt dig ledig - udfylde jobprofil, oprette cv på jobnet, komme til velkomstsamtale, opdatere joblog -  er indtil videre sat på pause pga. Covid-19.

 

Ledig

Skal jeg stadig møde op til samtaler?

Nej, det skal du ikke. Alle kontorer i AKA er lukket for fysisk fremmøde. Man kan kontakte os på telefonen som normalt. Ring til 33 95 03 95. Vi har åbent mandag-torsdag fra 9 til 16 og fredag til klokken 15.                                                                                                                                              

Hvilke samtaler og arrangementer er aflyst? 

Alle fysiske møde og samtaler er aflyst indtil videre. Det gælder:

  • Velkomstsamtaler og velkomstmøder (cv-samtaler)
  • Obligatoriske karrieresamtaler (rådighedssamtaler)
  • Frivillige karrieresamtaler 
  • Fællesmøder med jobcentret 
  • Workshops og andre arrangementer.

 

Kan jeg få karriererådgivning telefonisk?

Ja, du kan fortsat selv booke en telefonisk karriererådgivning, når det passer for dig. Det gør du, som du plejer, på Mit AKA.
Har du behov for akut karriererådgivning, vil du også fortsat kunne ringe ind på vores hovednummer (33 95 03 95) Vi har åbent mandag – torsdag fra 9-16 og fredag til kl 15.

 

Skal jeg stadigvæk søge 2 stillinger om ugen for at modtage mine dagpenge?

Nej. Du skal fortsat være tilmeldt jobcenteret som ledig, men i nedlukningsperioden er der ikke krav til et bestemt antal stillinger, som du skal søge.
Når du udfylder dit ydelseskort på Mit AKA, bliver du spurgt, om du har opdateret Jobloggen. Her skal du blot svare "Ja", selvom du ikke opdaterer din joblog i nedlukningsperioden. 

 

Kan jeg få mine dagpenge, når mine børns institutioner er lukket?

Ja, så længe du er tilmeldt jobcenteret som ledig, kan du modtage dine dagpenge.

 

Kan jeg forvente at få mine dagpenge til tiden?

Vi følger myndighedernes anbefalinger og har lukket vores kontorer for fysisk fremmøde. A-kassens medarbejdere arbejder derfor hjemmefra, men vi forventer at kunne opretholde vores service og udbetale dagpenge til tiden. Du hører fra os, hvis der sker ændringer mht. udbetaling af dine dagpenge.

 

Min ret til dagpenge udløber snart, hvad skal jeg gøre?

Der er netop fremsat lovforslag om at suspendere for forbruget af dagpenge i perioden fra 1. marts til 31. maj 2020. Det betyder, at dagpengeperioden bliver sat på pause, og du vil derfor har det samme antal af timer med dagpenge efter den 31. maj, som du havde den 1. marts. Perioden, hvor du kan få supplerende dagpenge, bliver på samme måde sat på pause.

 

Min ret til dagpenge udløb i februar. Kan jeg få forlænget min dagpengeret?

Nej, det kan du desværre ikke. Det er en betingelse, at du har en eksisterende ret til dagpenge, for at du kan få forlænget perioden med de ekstra 3 måneder pga. corona-epidemien. Hvis din ret til dagpenge udløb inden den 1. marts 2020, kan du desværre ikke længere få dagpenge.

 

Er jeg nødt til at stoppe i mit løntilskudsjob/virksomhedspraktik?

Det er jobcentret, der skal tage stilling til dine muligheder for at fortsætte i job med løntilskud eller virksomhedspraktik. Det er også med jobcentret, du skal aftale nye muligheder for aktivering. Du kan dog først starte i et nyt job med løntilskud eller i virksomhedspraktik, når beskæftigelsesindsatsen igen bliver sat i gang på den anden side af nedlukningen. 

 

Jeg er sendt i karantæne, hvad betyder det for mine dagpenge?

Hvis myndighederne har sendt dig i karantæne, fordi der er risiko for, at du er smittet med covid-19, så skal du sygemeldes. Du kan kontakt os per telefon eller besked.

 

Jeg har holdt ferie i udlandet, som jeg havde meddelt til jobcentret. Nu er jeg strandet i udlandet. Kan jeg få dagpenge? 

Ja, du kan få dagpenge, selvom du opholder dig i udlandet pga. ferie, når du ikke har mulighed for at vende tilbage til Danmark pga. corona-epidemien. Betingelsen er, at du op til ferien modtog dagpenge og har anmeldt ferien til jobcentret, inden du rejste. Det gælder uanset, om du har holdt ferie for egen regning, egen optjent ferie eller modtaget feriedagpenge. 

Sørg for at gemme dokumentation for, at det ikke har været muligt at vende tilbage til Danmark til tiden. Du skal sende dokumentationen til os, når du er hjemme i Danmark igen.

 

Kan jeg tage mine danske dagpenge med til udlandet (PDU2)

Ja, de almindelige regler gælder stadigvæk. Vi vil dog anbefale dig at holde øje med rejsevejledninger, og vær opmærksom på, at det kan være begrænset, hvad du kan få af hjælp af udenlandske myndigheder og AKA i perioden. 

 

Kan jeg få dagpenge, selvom jeg befinder mig i udlandet og ikke kan komme retur til Danmark, inden min PDU2 udløber? 

Ja, når du er strandet i udlandet pga. Corona-epidemien og ikke har mulighed for at vende tilbage til Danmark, kan du få dagpenge, selvom fristen er udløbet. Når du vender tilbage til Danmark, skal du straks tilmelde dig som ledig på jobnet.dk. Sørg også for at gemme dine billetter eller kvittering eller anden dokumentation for din hjemrejsedato.