Færdig med uni: Sådan lander du dit første job

Er du nyuddannet eller på vej til at blive det? Så få en erfaren karriererådgivers råd til, hvordan du sikrer dig din første fuldtidsstilling.

Hvorfor går så mange nyuddannede ud i ledighed efter studiet? Ifølge karriererådgiver i Akademikernes A-kasse, Jannik Talleruphuus, er der flere grunde til det – nogle ting er vilkår og svære at ændre på, men der er ting, du selv kan gøre for at forbedre dine chancer for at lande det første job.

”Rigtig mange tænker ikke studierelevant job ind i deres studietid. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at over halvdelen, der har et studierelevant job, når de dimitterer, får deres første ansættelse i samme virksomhed efter endt studie. Og selv hvis du ikke lykkes med at få tilbudt fuldtidsjob i virksomheden, vil du stå stærkere i din jobsøgning med den relevante erhvervserfaring,” siger Jannik Talleruphuus.

Karriererådgiveren fortæller samtidig, at mange studerende desværre først går i gang med at tænke på jobsøgningen, efter de har afleveret specialet.

”Københavns Universitet har for nogle år tilbage lavet en undersøgelse, der viste, at af dem, der gik i gang med jobsøgningen, inden de begyndte på specialet, havde over 90 procent job inden for de første 3 måneder efter, de var færdige på universitetet. Til sammenligning havde kun 45 procent af dem, der var gået i gang med jobsøgningen, efter de havde afleveret specialet, job inden for de først 3 måneder. Det er derfor en rigtig god idé at tænke jobsøgningen ind sideløbende med specialeprocessen,” forklarer han.

Bliv skarp på dine kompetencer

Jannik Talleruphuus møder mange nyuddannede, der ikke ved, hvad de egentlig gerne vil arbejde med efter endt studie. Og også flere der ikke ved, hvad de kan bruge deres uddannelse til. Men det er helt afgørende for at kunne lave en målrettet jobansøgning. Færdig

Han anbefaler, at du tidligt søger karriererådgivning, så du får lagt en retning for, hvordan dine studier kan lede videre over i et relevant job. Derudover kan LinkedIns alumni-funktion være et fremragende værktøj til at blive klogere på mulige karriereveje, da du her kan se, hvad andre, der har taget din uddannelse, laver.

Tænk større end jobannoncer

Ifølge Jannik Talleruphuus er et andet problem, at mange nyuddannede udelukkende fokuserer deres jobsøgning på opslåede stillinger. Hvis du fra starten også inddrager jobsøgning via netværk og uopfordret søgning, skaber du mange flere muligheder for dig selv.

”Det første job er i min erfaring altid det sværeste at få. Så har man som nyuddannet ikke allerede fået relevant erfaring fra et studiejob, vil man ofte være ude og konkurrere mod andre med mere erhvervserfaring,” forklarer han.

Karriererådgiverne oplever samtidig, at ikke alle nyuddannede fra starten er indstillede på at søge geografisk bredt eller overvejer job, som måske ikke lige er drømmejobbet.

”Jeg møder en del nyuddannede, der bliver fastlåst i at søge meget snævert efter drømmejobbet, hvor det i stedet kan være en stor fordel at søge bredere,” siger han.

Hvad virker?

Men hvad gør de nyuddannede, der hurtigt får job, helt konkret anderledes end dem, der hænger fast i ledighed?

”De er frem for alt afklarede med, hvad de vil og kan. Det er afgørende, at du kan sætte ord på din faglige passion og de kompetencer, du har opbygget, for at kunne sælge dig selv til en kommende arbejdsgiver. De har typisk også allerede arbejdet med deres CV og ansøgning og dermed skabt en rød tråd i deres historie. Det giver dem et kæmpe forspring,” fortæller Jannik Talleruphuus.

Karriererådgiveren slutter med at nævne 3 ting, du kan gøre for at komme godt fra land i jagten på det først job.

  1. Søg hjælp hos en karriererådgiver til at få styr på, hvad du vil og kan. Det vil gøre en kolossal forskel i forhold til at få hul igennem hos arbejdsgiverne.
  2. Opsøg workshops omkring uopfordret jobsøgning og jobsøgning gennem netværk. Du kan lære meget her. Der opstår så mange jobs derude, der aldrig bliver slået op, og som du kan få adgang til via netværk og direkte kontakt til virksomheder.
  3. Vær modig, kreativ og vis initiativ. Med udgangspunkt i din passion find frem til de virksomheder og personer, du synes, gør det fantastisk inden for det, du også på sigt ønsker at arbejde med. Find kreative måder at kontakte dem på, og ros dem, for det de gør. Du vil blive overrasket over, hvor meget positiv respons du kan få med den tilgang, og de åbninger det kan skabe i din jobsøgning.

Fordele ved a-kassen for nyuddannede

I Akademikernes A-kasse vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe dig til dit første job efter uddannelsen, så du kan komme ud og bruge dine talenter.

Du får rådgivning og sparring fra vores karrierekonsulenter, og vi har en lang række kurser, workshops og andre tilbud til dig - som selvfølgelig er digitale.

Vi er også klar over, at pengene måske ikke hænger på træerne for en nyuddannet, og derfor er det måske en væsentlig detalje, at Akademikernes A-kasse faktisk er blandt Danmarks billigste a-kasser. Prisen for et fuldtidsmedlem er 484 kr. pr. måned.  Så du er sikret den bedste service til den bedste pris.

Vi håber naturligvis, at du hurtigt kommer i job, men du skal vide, at vi er der for dig, hvis din jobsituation ændrer sig.

Endnu ikke medlem?

Er du ikke allerede medlem, så læs mere og meld dig ind her.