Du er studiemedlem og snart færdiguddannet

Er du studiemedlem og bliver færdig med din uddannelse, skal du huske at skifte medlemsstatus fra studerende til nyuddannet senest 14 dage efter din sidste eksamen. Det gælder også, selvom du har et job på hånden.  

14-dages-reglen: Uret tikker fra din sidste eksamen

Senest 14 dage efter, du har fået din sidste karakter på studiet, skal du skifte medlemsstatus fra studerende til nyuddannet.

Misser du fristen, kan du først få dagpenge, når du har været medlem af en a-kasse i minimum 1 år og har haft en indkomst på mindst 238.512 kr. (2020) inden for de sidste tre år.

Vent med at skifte status, til du kender datoen for sidste eksamen

Ved du, at du afslutter dit studie inden for den næste måned, men endnu ikke kender den præcise dato, så skal du vente med at skifte status. Det skal du først gøre, når du kender datoen.

Er der mere end en måned til, at du afslutter din uddannelse, skal du i stedet forlænge dit gratis studiemedlemskab.

Du skal gøre noget ekstra for at få dagpenge

Det er ikke nok at skifte medlemsstatus, hvis du vil have dagpenge som nyuddannet.  Her skal du også melde dig ledig på jobnet.dk og udfylde en ledighedserklæring (ansøgning om dagpenge) på Mit AKA. Læs mere om, hvordan du som nyuddannet søger dagpenge.

Tidslinje:

Tidslinje Studiemedlem

Ring til os, hvis du har haft fuldtidsarbejde under uddannelsen

Hvis du har haft fuldtidsjob under din uddannelse, skal du ringe til os, inden du skifter status. Dit arbejde kan nemlig muligvis give dig en højere dagpengesats. Er det tilfældet, skal du skifte status til lønmodtager i stedet for nyuddannet.

Du er færdiguddannet, når du har fået den sidste karakter                          

Der er forskellige måder, du kan afslutte studiet på:

  • Mundtlig eksamen, hvor du forsvarer dit speciale
  • Speciale eller hovedopgave

På nogle uddannelser bliver studiet afsluttet med en skriftlig opgave, og det kan tage nogle uger, før censor og vejleder kan give deres endelige bedømmelse af opgaven. På nogle studier er det dog muligt at bede om en forhåndsgodkendelse, hvor vejleder og censor oplyser, at du har bestået din eksamen, selvom de ikke er kommet frem til den endelige bedømmelse og karakter endnu.

Med en Forhåndsgodkendelse kan du søge om dagpenge, før du har fået din sidste karakter.

Du skal til at betale for medlemskabet

Når du ikke længere er studerende, skal du til at betale for medlemskabet af Akademikernes A-kasse (kontingent). Det gælder allerede fra første dag efter din eksamen, så derfor er det vigtigt, at du giver os besked, hvis du udskyder afslutningen af dit studie, så vi ikke sender et girokort til dig, før du er færdiguddannet.

Du vil få et brev med posten med et girokort fra os ca. 14 dage før betalingsfristen. Vi anbefaler dig at tilmelde dig Betalingsservice, men det kan du først gøre, når du har betalt girokortet i det første opkrævningsbrev fra os. Herefter betaler du forud for et kvartal ad gangen.