Gå videre til hovedindhold

5 veje til en god overgang fra studieliv til arbejdsliv

At vinke farvel til studietiden og tage de første skridt ind i arbejdslivet er en stor forandring på godt og ondt. Hvordan navigerer du (selv-)sikkert igennem overgangen? Få karriererådgiverens bedste råd.

12. juni 2024

Af Lene Lykke Hovmand

Du har læst op til alle eksaminer og sat de sidste kommaer i dine skriftlige opgaver, men hvad så nu? Måske er du  i fuld gang med at søge dit første job som nyuddannet, eller måske er du allerede ude på en arbejdsplads og skal finde ud af at lande på benene i en ny kultur og hverdag.  

At være nyuddannet på vej ud på arbejdsmarkedet er en spændende tid, hvor der er mange veje, du kan gå. Men de mange muligheder, nye krav, og ikke mindst egne forventninger om at finde det perfekte job, kan også være med til at gøre overgangen til en svær tid. Det oplever mere end 40 procent af nyuddannede akademikere ifølge en analyse lavet af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Ud af de kandidater, som vurderer overgangen som svær, begrunder 35 procent det med, at det er svært at forklare potentielle arbejdsgivere, hvad de kan, og hvordan deres faglige kompetencer kan bruges i praksis.  

En anden faktor, som ifølge undersøgelsen gør overgangen svær, er processen med at finde ud af, hvilke jobs, man skal søge. Det kan chefkonsulent i Akademikernes A-kasse Jannik Talleruphuus bekræfte. Han oplever især én bekymring hos nyuddannede på vej ud i, eller i begyndelsen af, arbejdslivet:  

”Hos mange af de nyuddannede, jeg har samtaler med, oplever jeg en stor bekymring for, om man nu har landet det rigtige job. Bekymringen går også på, at hvis man havner i det forkerte job, kommer man måske til at sidde fast i det de næste 40 år,” fortæller han.  

Fra ”rigtigt” til ”spændende” 

Så hvordan kan du sikre dig, at du vælger det rigtige job i den rigtige virksomhed? Det er faktisk ikke det, man bør fokusere på som nyuddannet, forklarer Jannik Talleruphuus: 

”Faktisk er det de færreste nyuddannede, der ved, hvad de vil. Derfor handler det i højere grad om at acceptere, at man endnu ikke ved, hvad der er det rigtige. Fra mit perspektiv som rådgiver er det mere et spørgsmål om, at man som nyuddannet får hjælp til at blive klogere på, hvad man synes, er mest spændende fagligt, og hvilke måder man kan lide at arbejde på,” siger han.  

En ting, der er god at fokusere på i overgangen fra studie- til arbejdsliv, er derfor at reflektere over de erfaringer, man har gjort sig med opgaver, roller og fagområder via for eksempel studiegrupper, praktikophold og studiejob. Det kan hjælpe en til at vurdere, hvad man syntes, er mest spændende.  

Her får du 5 råd, som kan være værd at minde dig selv om, mens du står midt i alt det nye. 

5 råd fra karriererådgiveren 

1 Acceptér, at dit første job ikke skal være perfekt 

Det vigtigste råd, som chefkonsulent i Akademikernes A-kasse Jannik Talleruphuus har til nyuddannede, er, at man skal minde sig selv om, at det første job efter endt uddannelse ikke nødvendigvis skal være drømmejobbet eller det perfekte match både fagligt og personligt:  

“Dit første job skal gøre dig klogere på, hvad der på længere sigt måske er det perfekte job. Hav fokus på, om du synes, jobbet er spændende, og om det passer til dig som person. Er matchet ikke det helt rigtige, så brug jobbet til at blive mere bevidst om, hvad der ville passe bedre til dig”, siger han.  

Står du med bekymringer om det rigtige match i enten et nyt job eller som jobsøgende, kan det være en god idé at få sparring i forhold til at blive skarpere på dine kompetencer, interesser og præferencer. Det kan du for eksempel få hjælp til ved at booke en samtale med en rådgiver i din faglige organisation eller A-kasse.  

”Derfra kan du gå ud i dit første job og være afklaret med, at det måske ikke bliver det helt rigtige. Men du vil vide, at jobbet indeholder nogle af de ting, du synes, er spændende, og at der er meget andet, som du vil blive klogere på henad vejen. Via sådan en samtale vil det også ofte stå klart for dig, at du vil få masser af muligheder for at ændre din karriere efterhånden.”    

2 Skab relationer  

Når du kommer fra et studieliv med gruppearbejde, sociale arrangementer og medstuderende, er det en stor forandring pludselig at sidde alene med jobsøgningen eller at være ny medarbejder på en arbejdsplads, hvor kollegaerne har fasttømrede rutiner og velkendte teams. Mange nyuddannede kandidater, som er en del af generation Z, føler sig ensomme, når de kommer ud på arbejdsmarkedet. Det viser en ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation. Undersøgelsen peger på, at de nyuddannede er præget af et præstationsorienteret uddannelsessystem og samtidig af en kultur, hvor de er vant til at være involveret i de beslutninger, der skal træffes. Det kan på én gang skabe frygt for at begå fejl, og samtidig kan det nære et behov for at være en del af et fællesskab. På en ny arbejdsplads er det derfor værd at investere i det sociale, råder Jannik Talleruphuus: 

”Hold øje med, hvad der er af aktiviteter og sociale arrangementer på arbejdspladsen, og investér i dem, så du møder kollegaerne. Det er godt i forhold til at lære virksomheden og kollegaerne at kende, og det gør det nemmere efterfølgende at gå hen og spørge nogen om det faglige,” siger han.  

Én ting er at opbygge et netværk på arbejdspladsen og/eller i branchen, men en anden ting er at holde fast i netværket fra studiet, som også er vigtigt for at få en blødere overgang og for at have sparringspartnere undervejs. Noget af det, som Jannik Talleruphuus støder på hos nyuddannede akademikere, er nemlig en bekymring om at være god nok, og her kan det være en hjælp at kunne vende sine tanker med andre, som står i samme situation. 

”Det handler meget sjældent om, at du ikke er kvalificeret til dit job, men er mere et spørgsmål om, at du ikke laver det helt rigtige lige nu,” slår han fast. 

3 Hold dig ikke tilbage med at bede om hjælp 

Både når du er jobsøgende, og når du har fået job, er det vigtigt at slå fast, at der ikke er en forventning til dig som nyuddannet, om at du kommer ind og kan det hele, slår karriererådgiveren fast.  

”Der er derimod en forventning om, at du kommer med noget entusiasme, med motivation og om at du kan lære noget, og det er derfor helt okay at komme og spørge om hjælp og gode råd,” siger Jannik Talleruphuus.  

Hvis du er ængstelig og holder dig tilbage fra at række ud og spørge om hjælp, anbefaler han, at du tænker på, hvad der er i virksomhedens interesse.  

”Det vigtigste for virksomheden er, at du opnår så gode resultater som muligt, og det vil i starten ofte betyde, at du kommer rundt og får god hjælp og vejledning fra kollegaer,” siger han. 

Det samme gælder i jobsøgningssituationen. Her kan du se samtalerne på jobcentret, med karriererådgiveren eller til netværksmøder som en chance for at blive klogere på de emner, du mangler indsigt i. Vær nysgerrig og vis interesse. 

4 Opbyg selvtilliden sammen med andre 

Det kan være en usikker tid, når man er i dagpengesystemet og er presset af uvisheden om, hvornår man kommer i job. I den situation anbefaler Jannik Talleruphuus, at du danner en gruppe af tidligere medstuderende eller andre, som også lige er kommet ud på arbejdsmarkedet, eller er på vej til det, så I kan dele erfaringer i et fortroligt rum.  

“I den overgangsperiode er det min erfaring, at det gør en stor forskel at have nogle at mødes med – især fordi man kommer fra en masse socialt liv som studerende og derfor kan føle sig meget alene som jobsøgende eller som ny på arbejdsmarkedet. At komme ud og møde andre og måske have noget frivilligt arbejde gør, at man får en bedre energi til at tackle udfordringerne med,” siger han. 

I sine samtaler med nyuddannede oplever karriererådgiveren ofte, at kandidaterne er bange for, at de ikke er ”gode nok”. Er du ramt af den følelse, kan det hjælpe at tale med dit netværk om det. Noget andet, som også kan være en hjælp, er at vende perspektivet om, og se på, hvad arbejdsgivere vægter, når de ansætter nyuddannede, fortæller han.  

”For eksempel spurgte Københavns Universitet for nogle år siden en række arbejdsgivere, hvad der var det vigtigste, når de ansatte nyuddannede, og der svarede arbejdsgiverne, at det var motivationen. På andenpladsen kom de personlige kompetencer og først på tredjepladsen kom de faglige kompetencer,” fortæller han.  

Arbejdsgiverens fokus er altså typisk på potentialet og ikke på kompetencer og erfaring. Med den viden i baghovedet kan du måske stresse mindre over at skulle forklare hvilke faglige kompetencer, du kan byde ind med og tro mere på, at du er en god kandidat til jobbet. 

”Når du er nyuddannet, skal du tænke på, hvad der gør, at du bliver en af virksomhedens bedste medarbejdere – ikke at du er det fra dag ét. Det vil også sige, at du fremfor at fokusere på, om du har de nødvendige kompetencer, skal have fokus på, om du synes jobbet er spændende. Hvis det er det, skal du nok lære alt, hvad der skal til, for at du bliver god til det.” 

5 Hold fast i begejstringen for dit fag 

Måske får du hurtigt et job, som matcher dine forestillinger om hvor du ville havne, og måske ikke. Måske er du nødt til at overveje at bevæge dig ud af helt nye stier for at få hul på karrieren, men uanset hvad, så hold fast i passionen og i begejstringen for det, du synes er mest spændende rent fagligt.  

”Man skylder sig selv at holde fast i begejstringen og nysgerrigheden, for det er med til at gøre ens arbejdsliv meget mere spændende og give mere arbejdsglæde.  Og det er noget, jeg vil vove at påstå, at vi alle sammen kan her i Danmark – at vi kan finde den vej,” siger Jannik Talleruphuus. 

Han minder samtidig om, at man undervejs kan have svært ved at få øje på det rigtige faglige match derude i horisonten, at man kan komme i tvivl, og at man kan føle, at man sidder fast i et job eller i en situation.  

”Der sker jo også mange andre ting i vores liv, med familielivet, økonomien og så videre, så fokus forandrer sig, og det faglige kan glide lidt i baggrunden. Oplever du at begejstringen for det faglige daler, vil jeg anbefale, at du udnytter de muligheder, der er for at få sparring og hjælp til at blive klogere på, om du skal skifte job eller gøre noget andet,” siger Jannik Talleruphuus og tilføjer:  

”Bliv ved med at have fokus på, at du vil lave noget, du synes, er spændende. Gør du det, vil der være større sandsynlighed for, at du arbejder dig i den rigtige retning og mindre risiko for at du kommer til at føle, at du sidder fast.” 

Kilder:  

Danmarks Studieundersøgelse (nyuddannede) 2021, Uddannelses- og Forskningsministeriet 

En ny generation på arbejdsmarkedet 2024, Analyse & Tal, Fagbevægelsens Hovedorganisation  

Jannik Talleruphuus, chefkonsulent i Akademikernes A-kasse