Gå videre til hovedindhold

Arbejdsvilkår i nye klæder – unge vil selv designe deres karriere

Den klassiske karrierestige er fortid, i hvert fald hvis det står til de yngre generationer, der er på vej ud på arbejdsmarkedet. Sådan lyder en af pointerne fra en ny analyse udført af Akademikernes A-kasse og konsulentfirmaet Bespoke Manyone, der giver bud på unges forventninger og forhåbninger til deres fremtidige arbejdsliv.

21. september 2023

Af Kirstine Thye Skovhøj

Fremtidens omskiftelige arbejdsmarked, der bliver påvirket af teknologisk udvikling som for eksempel kunstig intelligens, uddøende industrier, bæredygtig omstilling og udskudt pensionsalder, vil ganske givet komme til at forme og påvirke de unge generationers arbejdsliv. 

De yngre generationer bringer nye forventninger til arbejdslivet med sig. Hvilke perspektiver og forhåbninger unge akademikere har til deres fremtidige arbejdsliv sætter en ny kvalitativ analyse, som Akademikernes A-kasse står bag i samarbejde med konsulentfirmaet Bespoke Manyone, fokus på. Analysen kommer med bud på, hvilke forventninger unge akademikere har til et meningsfuldt arbejdsliv, og den er blandt andet baseret på research og interview med seks unge, der er i gang med en akademisk uddannelse og på generationsstudier.

Af den nye analyse fremgår det blandt andet, at de unge vil fravælge de klassiske karriereplaner, hvor man stiger i graderne i takt med alder og erfaring, men i stedet forstå karriere som livslang udvikling, der tilpasses livets forskellige faser. I analysen pointeres det også, at det for nogle unge er vigtigt at udvikle og dygtiggøre sig både personligt og fagligt igennem hele arbejdslivet.

De unge vil skabe en karriere, der er meningsfuld, uden at den æder dem op.

Noemi Katznelson, professor og leder af Center for Ungdomsforskning

"Jeg tænker ikke på en bestemt stilling, men mere at jeg kan udvikle mig i det miljø, jeg er i. Jeg tror ikke, jeg er typen, der kunne tænke mig bare at gå på arbejde, og gøre det jeg skal. Jeg vil have noget udvikling," lyder det fra en af de unge, der er interviewet i forbindelse med udarbejdelsen af analysen.

Arbejdsvilkår får en revival på nye måder

Professor og leder af Center for Ungdomsforskning Noemi Katznelson, vurderer, at de yngre generationer i højere grad vil sammensætte deres egen karriere og vægte fleksibilitet og balance frem for en karriere, der følger den klassiske karrierestige.

”De vil skabe en karriere, der er meningsfuld, uden at den æder dem op. Jeg tror, at arbejdsvilkår får en revival på nye måder. Vi vil se, at de arbejdsvilkår, som er vigtige for de unge, er fleksibilitet, en blød lyttende arbejdsplads, at have indflydelse på eget arbejdsliv, og at kunne sætte sit aftryk, så man ikke bare forsvinder i et stort maskineri,” siger Noemi Katznelson.  

Bevægelsen FIRE (Financial Indepence, Retire Early) er et eksempel på, hvordan yngre generationer selv designer deres karriere og sætter tydelige rammer for deres liv. Her er målet at investere og spare op, så man kan gå på pension og frigøre sig selv fra arbejdsmarkedet i en tidlig alder. 

”Vi vil se en større optagethed af tidlig pension (financial independence, retire early). Det taler ind i tendensen, vi vil se til, at de yngre generationer ønsker at undgå det grænseløse arbejde og i stedet fokuserer på behovet for at prioritere i ens liv,” siger Noemi Katznelson.

Bag om analysen af unges forventninger til arbejdsmarkedet

En analyse udført af Akademikernes A-kasse i samarbejde med Bespoke Manyone giver bud på, hvordan unges forventninger og forhåbninger til deres fremtidige arbejdsliv kan se ud.  Den giver et grundlag for at udfolde nogle potentielle perspektiver på fremtiden.

Analysen har fokus på det akademiske arbejdsliv i Danmark og er blevet til på baggrund af en kvalitativ analyse baseret på en researchproces kaldet horisontscanning.

Horisontscanning er en metodisk tilgang inden for fremtidsstudier, hvor man indsamler forandringssignaler, som kan observeres i nutiden. Et forandringssignal kan eksempelvis være en ny adfærd, en ændring i værdier, eller nye tendenser og trends opfanget gennem generationsstudier. Generationsstudierne omhandler primært Generation Z, men der er også inddraget viden om Generation Alpha. 

Forandringssignalerne er blevet analyseret for at finde frem til relevante mønstre og temaer, der kan gøre os klogere på fremtiden og inspirere os til at gå i dialog med den. 

En del af analysen består af interviews med seks unge, som er i gang med deres videregående uddannelser. De er med for at sikre, at de unges egne stemmer er med og for at kunne holde deres perspektiv op imod nogle af de store globale trends, som vi kender til. 

Analysen er udarbejdet i efteråret 2022 – foråret 2023 af Bespoke Manyone i samarbejde med en kernegruppe fra Akademikernes A-kasse.