Af Lene Lykke Hovmand
Hvad gør man egentlig, når man skal udforme sit CV som nyuddannet og ikke har en masse erfaring? Det spørgsmål bliver stillet af rigtig mange, der skal søge enten studiejob eller det første job inden for deres fag efter endt uddannelse.
Det fortæller karriererådgiver i Akademikernes A-kasse, Leah Mikkelsen. Sammen med sine kollegaer oplever hun, at tvivlen både handler om, hvad der skal med på CV’et, og om, hvordan man skal formulere sig, så CV’et fremstår mest muligt relevant for en kommende arbejdsgiver – også selvom listen over relevante jobs måske er kort.
Det vigtigste råd fra rådgiveren til dig som studerende eller nyuddannet er, at du skal gøre dig bevidst om, hvilke kompetencer du har opbygget. Og kompetencer er ikke kun noget, du får via erhvervserfaring, fortæller hun.
”Dine kompetencer kan komme mange steder fra, og de kan være både faglige og personlige. Det betyder, at du som nyuddannet sagtens kan have relevante kompetencer. Det er bare ikke sikkert, at du har overblik over dem endnu,” siger Leah Mikkelsen.
Bliv bevidst om dine kompetencer
Kompetencer er viden og færdigheder, som gør dig i stand til at udføre en opgave. Dit studie klæder dig først og fremmest på med faglige kompetencer, som du kan omsætte til handlinger og konkret opgaveløsning, når du er færdiguddannet og kommer ud i arbejdslivet. Men i din studietid har du også udviklet dine personlige kompetencer, for eksempel i kraft af samarbejde med virksomheder eller i gruppearbejde. Både de faglige og de personlige kompetencer kan du tage med i dit CV alt afhængig af relevansen i forhold til det job, du søger.
For at få et overblik over dine kompetencer er det ifølge Leah Mikkelsen en god idé at gå systematisk til værks med et kompetenceskema opdelt i to trin.
Download kompetenceskemaet (pdf)
”Lav selv eller brug et eksisterende skema med kolonner, hvor det fremgår, hvad, du har taget af uddannelse, og hvilke projekter, du har lavet som en del af uddannelsen. Dernæst kan du ud fra hver del skrive hvilke opgaver, du har løst, og hvilke faglige kompetencer, du brugte,” råder hun.
Når du har formuleret de faglige kompetencer ud fra hvert projekt og uddannelseselement, skal du også overveje, hvilke personlige kompetencer, du har bragt i spil for at løse opgaverne.
”Måske har du været ude at interviewe nogle mennesker for at komme frem til dine analyseresultater, og så kommer der nogle personlige kompetencer i spil, fordi det krævede, at du kunne lytte og bruge spørgeteknik eller kommunikation.”
Når du har lavet denne øvelse med din uddannelse og alt, hvad den inkluderer af projekter, opgaver og eventuelt praktikforløb eller andre former for samarbejde med virksomheder, skal du fortsætte med erfaringer uden for studiet. Det kan være erfaringer, du har gjort dig med studie- og fritidsjobs, frivilligt arbejde eller andre erfaringer, som har styrket særlige kompetencer.
Når du har listet alle dine kompetencer, kan du fortsætte til trin 2, hvor du grupperer dem i temaer for at skabe overblik over, hvilke områder du særligt har kompetencer indenfor. Det kunne for eksempel være inden for projektarbejde, hvor du har kompetencer i at arbejde agilt, lave projektbeskrivelser, udarbejde tids/ressourceplaner samt styring af projektøkonomi og formidling/præsentation af projektet.
”Det er vigtigt at overveje, om du har budskaber, der er særligt relevante i forhold til det job, du søger. Har du for eksempel kompetencer fra frivilligt arbejde eller en bestyrelsespost?”, foreslår Leah Mikkelsen.
Mange nyuddannede nævner ikke denne type erfaringer i deres CV, selvom det er superrelevant, og derfor anbefaler hun øvelsen med kompetenceskemaet.
”Det er et kæmpe arbejde at lave kompetenceskemaet og en proces, der tager tid, da du løbende kommer på mere, du har lavet. Til gengæld kan du bruge skemaet – også når du er i job – til at give dig overblik og til kompetenceudvikling, fordi du kan se, hvor du måske har nogle huller i forhold til, hvor du gerne vil hen i dit arbejdsliv.”
Det skal CV’et indeholde
Dit CV bør indeholde følgende faste elementer. Rækkefølgen og formen kan du tilpasse efter relevans, men husk, at struktur, læsbarhed og overblik er vigtige faktorer, når en arbejdsgiver skal danne sig et indtryk på kort tid.
- Overskrift og kontaktoplysninger
- Profiltekst, som kan læses som et resumé af din ansøgning. Den beskriver din motivation for at søge jobbet, din faglige baggrund, faglige kompetencer samt personlige kompetencer.
- Relevant erhvervserfaring
- Projekter
- Uddannelse
- Kurser
- Evt. frivilligt arbejde
- Sprogkompetencer
- IT-kompetencer
- Evt. referencer
- Fritid/privat
Hvilke kompetencer er relevante?
Det er ikke ualmindeligt for nyuddannede, at der er kompetencer, man tager for givet eller glemmer at få med på CV’et, fordi de kommer fra andre steder end studie og jobs. Det kan være indsigter og talenter, man har fået med sig, fordi man har været frivillig badmintontræner, haft udlandsophold eller noget helt tredje.
Leah Mikkelsen anbefaler, at du laver et brutto-CV, som kan danne udgangspunkt for et målrettet CV til hvert af de job, du ønsker at søge.
”Det er vigtigt at huske, at du hver gang skal tilpasse CV’et til det specifikke job og den pågældende virksomheds behov. CV’et er ikke en standard, men et dynamisk dokument,” råder hun.
Arbejdsgiverne kigger CV’et igennem for at vurdere, om du er et match til de opgaver, de skal have løst. Derfor er det vigtigt, at du prioriterer dine erfaringer og kompetencer, så de matcher det aktuelle job.
Se en række gode eksempler på CV'er til dig, der er nyuddannet
Du skal ikke nødvendigvis skrive alt, hvad du har lavet, på CV’et, men med dit kompetenceoverblik ved hånden kan du overveje, hvad der er relevant i forhold til arbejdsgivers behov. Det er nemlig muligt, at det ikke virker oplagt at skrive på sit CV, at man har sat varer på hylderne i sit lokale supermarked, hvis man for eksempel skal søge et job som softwareingeniør. Men måske har man alligevel fået brugbare kompetencer.
”Skal du varetage et job som softwareingeniør, kan det være, at du skal samarbejde med kunder og finde frem til behov- eller kravspecifikationer for at kunne programmere det rigtige til kunden. Så kan du fortælle, at du er vant til at have kundekontakt og måske endda har erfaring med konflikthåndtering, fordi du har arbejdet i et supermarked. Det er faktisk relevant i et job, hvor man skal kommunikere med kunder og blive enige om indholdet i projekter. Her behøver du ikke beskrive, at du har fyldt varer op, men i stedet fremhæve, at du kan noget med kommunikation med kunder,” siger Leah Mikkelsen.
5 gode råd om CV til nyuddannede
- Husk, at kompetencer kan komme mange steder fra, for eksempel. fra studiejob, frivilligt arbejde, udlandsophold, studieprojekter eller praktikforløb.
- Præsentér dine kompetencer baseret på konkrete erfaringer ud fra devisen: Hvad kan jeg? På hvilket niveau? Og hvilken erfaring har jeg med denne kompetence? På den måde kommer kompetencerne ikke til at fremstå som påstande, men som underbyggede argumenter.
- Målret dit CV til jobbet. Betragt det som dynamisk, og lav et brutto-CV, som du kan tilpasse til det aktuelle job. Arbejdsgivere bruger meget kort tid på at skimme dit CV, så sørg for at få fremhævet det relevante og slette det, som er irrelevant i sammenhængen.
- Husk at beskrive de kompetencer, du har fået med dig fra din uddannelse. Det er nemlig ikke sikkert, at arbejdsgiver kender dit studie og kan oversætte din titel til, hvad du i praksis kan hjælpe med i virksomheden.
- Der er forskel på faglige og personlige kompetencer. Hav begge dele med, og beskriv, hvordan du kan bringe dem i spil i opgaveløsningen.
Sælg dig selv uden at oversælge
Med dit CV vil du gerne have, at modtageren nemt kan se, at du og virksomheden er et godt match. Du vil altså gerne gøre dig selv interessant for modtageren, men hvordan holder du balancen imellem at være saglig og selvfed? Du præsenterer dine kompetencer så neutralt som muligt, lyder rådet fra konsulent Leah Mikkelsen:
”Du skal hverken overdrive eller underdrive. Du skal måske ikke ligefrem søge et job som marketingdirektør, fordi du har været i praktik i en marketingafdeling og fik lov at kalde dig for marketing manager, men det er lige så utroværdigt at underdrive som at overdrive. Du skal nemlig leve op til, hvad du skriver, så hvorfor ikke præsentere dine kompetencer neutralt, fremfor at komme ud i en virksomhed og udføre opgaverne på et helt andet niveau, end de forventer?”
Se eksempler på CV'er
Eksempler på, hvordan du har løst forskellige opgaver, er vejen frem, hvis du vil præsentere dine kompetencer neutralt og dermed undgå, at de kommer til at fremstå som udokumenterede påstande.
”Jeg vil råde dig til at præsentere dine kompetencer på en måde, der gør det let for modtageren at afkode, hvorfor du er et godt match for virksomheden. Det kan du for eksempel gøre ved at skrive, at du har arbejdet med ”xx” i dit speciale og dernæst uddybe, hvordan du har gjort det. Så kan arbejdsgiver se,hvilket niveau du har arbejdet med opgaverne på og vurdere, om du er et match i forhold til deres behov,” siger Leah Mikkelsen.
Når det er sagt, så husk at tro på dig selv – både i CV’et, og når du skal blive bevidst om dine kompetencer, råder Leah Mikkelsen.
”Husk at fokusere på alt det, du kan, fremfor alt det, du ikke kan. Når vi køber en vare og læser om den på pakken, så står der jo heller ikke, hvad varen ikke kan. Og hvis du aldrig har haft fagligt relevant arbejde, så husk at arbejdsgivere hos nyuddannede akademikere også kigger efter adfærd, personlighed og evnen til både at samarbejde og til at arbejde selvstændigt.”
Et sidste godt råd, hun giver, er at være opmærksom på, hvad virksomheden beder om. Nogle virksomheder vil for eksempel ikke have billede på CV’et eller informationer om køn, alder eller andet. Sæt dig godt ind i deres behov, og respekter deres ønsker – på den måde viser du, at du er grundig og målrettet.
Øg dine chancer for at komme til jobsamtaler som nyuddannet
Deltag i workshoppen Sådan laver du CV’et og ansøgningen til dit første job som nyuddannet og i andre workshops, der kan klæde dig på til at lande dit første job.