Gå videre til hovedindhold

David Owe: ”Det ramte mig – er det sådan her, mit liv skal se ud?”

At der ikke altid er en lige linje mellem uddannelse og arbejdsliv, er skuespiller og psykolog David Owes CV et godt eksempel på. For ham kan det sagtens lade sig gøre at køre ad to forskellige karrierespor på samme tid. Men det har fordele og ulemper, fortæller han i den nye podcast 'Vis mig dit CV'.

David Owe, psykolog og skuespiller Foto Kristina Pedersen / Heartbeats

4. november 2024

Af Lene Lykke Hovmand

 

Kort tid inden David Owe blev færdig med sin uddannelse på Statens Teaterskole, landede han en rolle i tv-serien Ørnen på DR. Det var i 2003, og med den rolle havde han sikret sig fast arbejde i to et halvt år og en solid start på karrieren inden for tv, film og teater. Men spoler vi halvandet årti frem i David Owes CV, ser det ikke ud, som han havde forventet med en flyvende start inden for skuespilfaget.

Der står nemlig, at han har uddannet sig til psykolog, cand.psych. på Københavns Universitet.

Da David Owe begyndte at have klienter, måtte han af og til indlede samtalerne med at fortælle lidt om sig selv:

”Jeg har oplevet, at folk bliver vildt forvirrede, fordi de genkender mig. Så jeg lavede en intro, hvor jeg brugte de første fem minutter på at sige: Hey, vi har ikke gået i gymnasiet sammen. Jeg er bare også uddannet skuespiller, og måske har du set mig i fjernsynet.” 

Det er noget af det, David Owe fortæller om i Akademikerlivs podcast 'Vis mig dit CV'. 

Det skulle vise sig, at den åbenhed, som var nødvendig for, at situationen ikke blev for mærkelig, faktisk ofte kunne bidrage til at gøre klienterne trygge, og med sin skuespillerbaggrund var det ikke unaturligt for David Owe at give af sig selv. At sidde ansigt til ansigt i en terapeutisk samtale mellem kun to mennesker var derimod nyt for ham. Han var som skuespiller trænet i at tale til et stort publikum, så det krævede tilvænning at flytte professionalismen fra det store filmset og ind i terapirummet. 

Jeg er jo trænet i at stå foran et publikum, så derfor bliver jeg ikke rystende nervøs, og jeg kan have et overblik og tage folks reaktioner ind.

Men selvom det set udefra er en atypisk kombination af uddannelser, der står på David Owes CV, kan han drage fordel af sin erfaring fra skuespillet, når han for eksempel holder foredrag, som også er en del af hans selvstændige forretning i dag.

”Jeg har forsøgt at gøre min skuespillerbaggrund til en styrke, og nogle gange er det lidt svært for folk at forstå, og det er klart. Men når jeg kommer ind i andre brancher og holder foredrag, siger folk: Hvor er du god til at stå på en scene, og hvor er det nemt for dig. Ja, for det er det, jeg har gjort i mange år. Jeg er jo trænet i at stå foran et publikum, så derfor bliver jeg ikke rystende nervøs, og jeg kan have et overblik og tage folks reaktioner ind, fordi jeg har vænnet mig til det,” fortæller han.

Specialeskrivning om natten

Men hvorfor uddanne sig til psykolog, når man allerede har en spændende skuespillerkarriere? For David Owe handlede det ikke om at sige farvel til skuespillet, men om at bygge ovenpå med noget mere sikkerhed i form af en akademisk uddannelse.

”Man kan sige, at en akademisk uddannelse, kan man ikke tage fra dig. Når du har papir på, at du har en kandidatgrad, så må du jo vide et eller andet, ikke? Jeg ville gerne have en uddannelse, hvor jeg kunne sige, at jeg havde investeret tid og energi i noget og ved noget om det. Og så handler det også om, at jeg havde en reel interesse i at være boglig,” fortæller han.

David Owe begyndte på psykologistudiet, allerede imens han var med til at indspille Ørnen, og da flere skuespillerjobs fulgte i kølvandet på tv-serien, løb antallet af år som studerende op.

Jeg stod simpelthen op klokken fire og skrev speciale fra fire til syv.

”Med det tempo, jeg havde på i min karriere – for jeg havde virkelig mange jobs – så tog jeg først et semester, hvor jeg tog fem point, så et semester mere og 10 point, og så går det bare langsomt. Så min bachelor tog 10 år, men det var fedt,” fortæller han.

I 2015 lod han sig indskrive på kandidatuddannelsen og gennemførte den på normeret tid. Det var to intense år, fortæller han, især i den sidste tid, hvor specialet skulle skrives.

”Da jeg skrev specialet, havde jeg teaterarbejde og spillede teater hver aften, og der havde jeg også små børn. Så jeg havde vænnet mig til at vågne tidligt. Jeg stod simpelthen op klokken fire og skrev speciale fra fire til syv. Det gjorde jeg i en periode på tre-fire måneder.”

Siden han var helt ung og havde sit første job som avisbud, har David Owe været arbejdsom og haft svært ved ikke at være i gang. Det er også en af årsagerne til, at han valgte en akademisk uddannelse som supplement til skuespillet. Han havde nemlig i perioder tid til overs ved siden af tv-optagelserne.  

”Efter nogle få måneder begyndte jeg at blive frustreret over kun at arbejde to dage om ugen. Og det ramte mig – er det her sådan mit liv skal se ud? Det kommer ikke til at ske, for jeg kan ikke sidde stille. Jeg er nødt til at lave noget andet,” siger han. 

Har du været lang tid i en ansættelse og er ligesom blevet ekspert i en ting men ved, at der er noget andet, du også har talent for, så ville jeg ikke tøve med at skifte både branche og arbejdsopgaver.

Et fleksibelt arbejdsliv

I dag arbejder David Owe som klinisk psykolog i et sundhedscenter, som han er partner i, han holder foredrag, er forfatter og har lejlighedsvis jobs som skuespiller. Det er hans erfaring, at det kan være svært for folk at forholde sig til, at man har flere fagligheder, men for ham giver det god mening at udfolde forskellige talenter i forskellige roller. 

”Har du været  lang tid i en ansættelse, og er du ligesom blevet ekspert i en ting, men ved, at der er noget andet, du også har talent for, så ville jeg ikke tøve med at skifte både branche og arbejdsopgaver,” lyder hans råd.

Som skuespiller er han vant til et fleksibelt arbejdsliv med projektansættelser og skiftende arbejdstider, og selvom arbejdslivet som praktiserende psykolog giver ham en stabilitet og et langsigtet fokus, som han har savnet, har han været glad for at kunne veksle imellem de forskellige spor og for eksempel sætte ét job på pause for at flytte fokus til et andet.  

”Det er der nogen, der synes er forvirrende og har svært ved. Ligesom hvis du først er gået i gang med at bygge et LEGO-tårn, så skal du lave det helt færdigt. Jeg kan meget godt lide bare at gå halvvejs og så skubbe det til side, lave noget andet og så gå tilbage og bygge på det,” siger han.

Om 'Vis mig dit CV'

I løbet af et helt arbejdsliv får de fleste menneskers CV knaster eller huller, eller forgrener sig i uventede retninger. Men det er ikke altid vi stopper op og reflekterer over vores karrierevej.

Det giver vi os tid til i denne podcast, hvor vi tager udgangspunkt i samtaler med kendte og mindre kendte danskere. Du kan bl.a. møde tidligere minister Manu Sareen, journalist Paula Larrain og skuespiller og psykolog David Owe, der deler historierne bag titlerne i CV’et.

Samtalerne med de 10 gæster kan forhåbentlig inspirere og motivere dig til at tage dit eget arbejdsliv op til revision og genoverveje skønhedspletterne på dit CV.

Vært: Louise Graa Christensen

'Vis mig dit CV' - podcast om arbejdslivets vildveje, knaster og huller

Vis mig dit CV

'Vis mig dit CV' har lært mig, at det gode arbejdsliv kan have mange ansigter

Manu Sareen: ”Vi skal ændre den tilgang, vi har til psykisk sårbarhed på arbejdspladsen”

Eva Steensig: ”Jeg er simpelthen kommet til at arbejde med det, jeg elsker allermest”

Joy Mogensen: ”Jeg har ikke det behov for at bevise mig selv, som jeg havde som yngre”

Tarek Ziad Hussein: ”Der må være nogen derude, der kan bruge en jurist, der også er lidt rapkæftet og kan finde ud af at bruge nogle argumenter”

David Owe: ”Det ramte mig – er det sådan her, mit liv skal se ud?”

Martin Borre: ”Altså, jeg var jo bare fodboldspiller”

Iværksætter Clara Filippa: “Skal jeg elske alt ved det her studie?”

Paula Larrain: ”Vi skal turde tale om de uperfekte ting”