Gå videre til hovedindhold

”Den person, man får, er hele pakken Anne-Mette”

31-årige Anne-Mette Nordahl Andersen har trods sin unge alder de seneste par år gennemgået flere livsomvæltende begivenheder, der har ændret hendes syn på arbejdsliv. To barsler og en diagnose med kronisk sygdom har fået hende til at reflektere grundigt over, hvad hun ønsker sig i sit arbejdsliv.

Foto: Kristina Pedersen/Heartbeats

17. februar 2025

Af Louise Graa Christensen og Lene Lykke Hovmand

 

Anne-Mette Nordahl-Andersen står midt på Frederiksberg med sin barnevogn med sønnen Oscar i, da hun pludselig opdager, at hun ikke kan løfte sin ene arm. Hun må ringe til sin kæreste og bede ham om at komme med det samme, og kort efter går turen til Frederiksberg Hospital. Forud for den oplevelse havde hun gennem en rum tid følt, at noget var galt. Hun havde trykken for brystet og var konstant træt og udmattet på trods af, at sønnen Oscar, som hun var på barsel med, faktisk sov igennem om natten. Og hun kunne ikke finde svar på, hvorfor hun havde det mærkeligt.

Dagen, som blev starten til et længerevarende sygdomsforløb, fortæller Anne-Mette om i Akademikerlivs podcast 'Vis mig dig CV'. For oplevelsen fik ikke bare hendes og kærestens, nu mands, hverdag til at ramle, men har på længere sigt også fået hende til at se anderledes på sit arbejdsliv.

Til at begynde med troede lægerne, at Anne-Mette var ramt af lungehindebetændelse og satte hende på en penicillinkur, men hendes infektionstal faldt ikke, og hun måtte møde op til undersøgelse på hospitalet igen og igen over flere måneder, indtil hun en dag i oktober fik en ny dom. Hun var mødt op til en undersøgelse, og sygeplejersken havde lige sagt til hende, at hun så slidt ud.

”Det var bare en virkelig voldsom dag, fordi jeg tre minutter efter får at vide, at mit infektionstal er virkelig højt. Jeg bliver sendt ind til lægen, og hun sender mig direkte i et kræftpakkeforløb,” fortæller Anne-Mette.

Det viste sig senere, at hun ikke havde kræft, men en sjælden autoimmun sygdom, som havde ført til en betændelsestilstand i hovedpulsåren. Sygdommen er kronisk, men Anne-Mette kunne nu modtage behandling for den aktuelle infektion og komme på benene igen. 

Gal eller genial beslutning

I dag har Anne-Mette afsluttet sin anden barsel med datteren Augusta, som er startet i vuggestue, og storebror Oscar går i børnehave. Hendes sygdom er under kontrol og påvirker ikke hendes hverdag, men alligevel har den medvirket til, at hun har truffet en afgørende beslutning i sit arbejdsliv. Hun har sagt sit job op for at finde drømmejobbet som projektleder.

”Jeg har tænkt meget over, om det er galt eller genialt med den her beslutning, og jeg er efterhånden nået frem til, at den har været genial for min familie – for os og for mig selv. Fordi den giver mig tid til at reflektere over, hvad det egentlig er, jeg godt kunne tænke mig, og hvordan jeg gerne vil bruge min tid,” fortæller hun.

Anne-Mette er uddannet cand.merc. fra CBS med speciale i økonomisk markedsføring. Hun har tidligere læst til tandlæge, har startet egen virksomhed og har haft forskellige jobs, blandt andet i Tivoli. I en alder af 31 har hun derfor en hel del på CV’et, men nu hvor hun er jobsøgende, gør hun sig mange nye overvejelser om, hvilke opgaver, hun gerne vil arbejde med, og om, hvordan hun i det hele taget drømmer om, at hendes arbejdsliv skal se ud.

Hvis jeg ikke er en god mor, er jeg heller ikke en god ansat og omvendt.

Hun har altid stillet store krav til sig selv i sit arbejdsliv, men samtidig har sygdomsforløbet ændret hendes mindset og skabt et særligt fokus på balance og prioritering. For hende er det vigtigt at have et arbejde, hvor hun kan excellere fagligt, men det er lige så vigtigt, at der er fleksibilitet, så hun for eksempel kan gå tidligt, når der er klippe-klistredag i børnehaven, uden at der bliver løftet et øjenbryn.  

”Jeg meget dedikeret og perfektionistisk på både godt og ondt på mit arbejde og sætter en ære i at gøre det godt og være tilfreds med det stykke arbejde, jeg leverer. Men jeg vil stadig gerne kunne være en god mor. Hvis jeg ikke er en god mor, er jeg heller ikke en god ansat og omvendt,” fortæller hun.

Frygten for at komme tilbage fra barsel

Anne-Mette har skrevet begge sine barsler på sit CV, for der er kompetencer at hente i rollen som småbørnsmor, og ikke mindst når man som hun søger job som projektleder, mener hun. For eksempel evnen til at planlægge sin tid, til at være tålmodig og til at performe, selvom man har haft en afbrudt nattesøvn.  

”Jeg har været i et dilemma omkring, hvorvidt en barsel hører til på mit CV eller ej, fordi det er to forskellige ting, men når jeg søger noget, så er den person, man får, hele pakken Anne-Mette.”

Jeg havde tanker om, at jeg nu vidste, at jeg var god til at passe på mit barn, men hvad søren var det, jeg kunne bidrage med ude på arbejdsmarkedet?

Der skal være plads til, at man kan tale om familielivet på arbejdspladsen, mener Anne-Mette. Til at man kan være et helt menneske, hvor andet end det faglige kan fylde, selvom opgaverne og forventningerne til, hvordan de bliver løst, er de samme. Rummeligheden over for ”hele pakken” kan bidrage til at tage toppen af den frygt, man kan have for at vende tilbage til arbejdet efter barselsorlov.

”Den barsel, som jeg lige kommer fra, har været en helt anden barsel end min første barsel, og i den forbindelse frygtede jeg faktisk at skulle tilbage. Jeg havde tanker om, at jeg nu vidste, at jeg var god til at passe på mit barn, men hvad søren var det, jeg kunne bidrage med ude på arbejdsmarkedet?” fortæller hun. 

Hun var ramt af en irrationel frygt for, at barselsvikaren var bedre til at klare jobbet, for hvordan familieliv og en 37-timers arbejdsuge skulle hænge sammen, og for om hendes hjerne overhovedet ville fungere. Det er vigtigt for hende at italesætte den slags tanker, så man ikke føler sig forkert, når man står der igen blandt kollegaerne, og arbejdet er det samme, men livet ikke er.

Nu hvor datteren er kørt ind i vuggestuen, og Anne-Mette har prioriteret tid til at overveje sine karrierevalg, glæder hun sig til at få sin faglighed på banen og gøre noget godt for sig selv i karrieremæssig sammenhæng.

”Jeg glæder mig til at få aktiveret mit hoved på en anden måde og få brugt de ting, jeg ved noget om. Jeg havde alle de der katastrofetanker omkring det, men klip til at jeg kommer til den første samtale og tænker; ’fedt, jeg kan faktisk godt noget, og de vil gerne se mig igen’ Det var en følelse af lige at have den der succesoplevelse af, at jeg faktisk også er god til andre ting end 'bare' at være mor.”

Om ‘Vis mig dit CV’

I løbet af et helt arbejdsliv får de fleste menneskers CV knaster eller huller, eller forgrener sig i uventede retninger. Men det er ikke altid vi stopper op og reflekterer over vores karrierevej. 

Det giver vi os tid til i denne podcast, hvor vi tager udgangspunkt i samtaler med kendte og mindre kendte danskere. Du kan bl.a. møde tidligere minister Manu Sareen, journalist Paula Larrain og skuespiller og psykolog David Owe, der deler historierne bag titlerne i CV’et. 

Samtalerne med de 10 gæster kan forhåbentlig inspirere og motivere dig til at tage dit eget arbejdsliv op til revision og genoverveje skønhedspletterne på dit CV. 

Lyt til ‘Vis mig dit CV’ 

 

'Vis mig dit CV' - podcast om arbejdslivets vildveje, knaster og huller

Vis mig dit CV

'Vis mig dit CV' har lært mig, at det gode arbejdsliv kan have mange ansigter

”Den person, man får, er hele pakken Anne-Mette”

Manu Sareen: ”Vi skal ændre den tilgang, vi har til psykisk sårbarhed på arbejdspladsen”

Eva Steensig: ”Jeg er simpelthen kommet til at arbejde med det, jeg elsker allermest”

Joy Mogensen: ”Jeg har ikke det behov for at bevise mig selv, som jeg havde som yngre”

Tarek Ziad Hussein: ”Der må være nogen derude, der kan bruge en jurist, der også er lidt rapkæftet og kan finde ud af at bruge nogle argumenter”

David Owe: ”Det ramte mig – er det sådan her, mit liv skal se ud?”

Martin Borre: ”Altså, jeg var jo bare fodboldspiller”

Iværksætter Clara Filippa: “Skal jeg elske alt ved det her studie?”

Paula Larrain: ”Vi skal turde tale om de uperfekte ting”