Gå videre til hovedindhold

Eva Steensig: ”Jeg er simpelthen kommet til at arbejde med det, jeg elsker allermest”

Som studerende var Eva Steensig overbevist om, at hun skulle arbejde i en akademisk stilling, men nysgerrighed og passionen for metode førte hende ind i en uventet branche og en uventet rolle, som hun elsker. Men der har været store bump på vejen – både i karrieren og privat.

Foto: Kristina Pedersen / Heartbeats

12. december 2024

Af Lene Lykke Hovmand

 

Da Eva Steensig nærmede sig afslutningen på sin specialeskrivning på sociologistudiet, så hun et jobopslag i avisen, som talte direkte til hende.

”Det var et ”Kender du typen”-agtigt opslag om, at hvis du er sådan en, der ved, hvad folk har i deres køleskab og har sans for mennesketyper, så er der et job til dig,” fortæller Eva Steensig.

Hun var som sociologistuderende meget optaget af segmenter, typer og målgrupper, så hun søgte jobbet. Og fik det. Jobbet var i reklamebranchen, som hun ikke vidste det mindste om, men for hende var det en fantastisk mulighed for at få lov at arbejde med de problemstillinger, hun var optaget af på sit studie. Det fortæller Eva Steensig i podcasten 'Vis mig dit CV'. Her afslører hun også, at hun ikke havde forestillet sig, at hun skulle gå i en kommerciel retning, men at jobbet i reklamebureauet DDB skulle vise sig at få afgørende betydning for hendes karriere. 

Der sker typisk det, at når man er på halv tid, så er det ikke de sjove opgaver, man får. Så får man krummerne, og det kan man jo godt forstå, men rent fagligt bliver det mindre interessant.

Eva Steensig brugte nemlig sin sociologiske faglighed til at udvikle en metode, der ved at aflæse tegn i folks adfærd kan fortælle noget om systematiske forandringer på samfundsplan, og pludselig havde hendes direktør fået arrangeret, at hun på en stor erhvervskonference på Det Kgl. Bibliotek i København skulle holde en tale om fremtidens forbruger.

”Jeg kan huske, at jeg stod der i Den Sorte Diamant og følte det som et frit fald, fordi jeg skulle fortælle om en tid, der ikke var der, men om en tid, der var på vej. Og det endte faktisk med, at reklamebureauet blev lagt ned af virksomheder, der var interesserede i metoden, og så blev det sådan set min life path,” fortæller hun.

Livsforandring med et barn med handicap

I perioden, hvor Eva Steensig udviklede den sociologiske metode og implementerede den internationalt, blev hun og hendes mand forældre til tvillinger. Det viste sig, at den ene af tvillingerne var svært hjerneskadet, led af voldsom epilepsi og faktisk var i en livstruende tilstand de første år af sit liv. Det var en stor livsforandring for parret, men de formåede begge at holde fast i deres respektive karrierer, sideløbende med, at særligt Eva brugte rigtig meget tid på at pleje deres søn og træne ham fysisk.

”På et tidspunkt fik jeg lov at gå ned på halv tid på DDB, og jeg tror, jeg var den første i reklamebranchens historie til at gå ned på 20 timer,” fortæller hun.

I dag har Eva Steensig svært ved at svare på, hvordan hun kunne få karrieren og den enorme indsats i familielivet til at hænge sammen, udover det faktum at hun og hendes mand gik i effektivt, lavpraktisk løsningsmodus.

Der skete dog samtidig det, at passionen for hendes arbejde dalede.

”Der sker typisk det, at når man er på halv tid, så er det ikke de sjove opgaver, man får. Så får man krummerne, og det kan man jo godt forstå, men rent fagligt bliver det mindre interessant,” siger hun.

Konkurs som bump på vejen

For at genoplive den faglige gejst besluttede Eva Steensig sig for at blive selvstændig på trods af, at hun aldrig havde set sig selv som iværksætter. Hun etablerede egen virksomhed, fik ansatte og havde succes, indtil hele samfundet blev ramt af coronapandemien, og hendes firma gik konkurs.

Jeg var jo ikke færdig! Altså jeg oplevede stadigvæk, at metoden, jeg havde udviklet, slet ikke havde udlevet sit potentiale.

”De fleste ting, vi lavede, var workshops og foredrag, og fordi man ikke kunne være samlet, var corona virkelig en udfordring”, siger hun.

Det var mærkeligt for hende at skulle lukke en ellers succesfuld virksomhed igennem flere år ned, men det tog ikke modet fra hende.

”Jeg så det lidt som et bump på vejen og var helt sikker på, at jeg skulle fortsætte, bare med et andet setup og et andet CVR-nummer. Jeg var jo ikke færdig! Altså jeg oplevede stadigvæk, at metoden, jeg havde udviklet, slet ikke havde udlevet sit potentiale. Det har den overhovedet heller ikke nu, så jeg kunne ikke se nogen grund til at slippe den.”  

Hvad er det værste, der kan ske?

Som mor til et barn med handicap har Eva Steensigs arbejdsliv på en måde været et frirum, fordi hun der dyrkede sin faglige passion, fortæller hun. Hun vil ikke ligefrem kalde det work-life-balance, men på en eller anden måde formåede hun at veksle imellem de to scener og få det til at hænge sammen – blandt andet ved at hente energi i arbejdet. 

Jeg tror, vi alle sammen holder 10-20 procent af os selv tilbage i vores arbejdsliv, fordi vi er bange for at fejle, for at vise sider af os selv, blotte os eller et eller andet.

Den svære situation i privatlivet har desuden givet hende en styrke, som hun tager med ind i arbejdslivet. Det indså hun, første gang hun skulle i live TV.

“Jeg var sikker på, at når jeg kom ind i det der livestudie, ville jeg falde ned i stort sort hul. Jeg var så hunderæd, men så tænkte jeg over, hvad det egentlig var, jeg var bange for, og tænkte på min søn, som var indlagt og lige ved at dø hele tiden, og sagde til mig selv: Der er overhovedet ikke noget af det her, der er farligt,” fortæller hun. 

Hun beskriver det øjeblik som frigørende og som en erkendelse, som siden har givet hende mod til at træffe beslutninger og til at være den, hun er.

”Jeg tror, vi alle sammen holder 10-20 procent af os selv tilbage i vores arbejdsliv, fordi vi er bange for at fejle, for at vise sider af os selv, blotte os eller et eller andet. Den frygt slap jeg der. Så jeg prøver at gå planken ud og gå all in, for hvad er det værste, der kan ske? Det er, at jeg tager fejl eller mister en kunde. Det er worst case, og det er ikke så farligt.”

I dag har Eva Steensig en tro på, at det kan give gevinst at bringe sin personlighed i spil i sit arbejdsliv.

“Det er jeg faktisk selv et meget godt eksempel på, fordi det job, jeg har i dag, fandtes ikke før. Det er blevet skabt af en kombination af nogle faglige tilfældigheder, noget ambition og så min personlighed. Jeg er simpelthen kommet til at arbejde med det, jeg elsker allermest, og den kerne af nysgerrighed, der præger mig som menneske, har jeg gjort til en forretning.”

Om ‘Vis mig dit CV’

I løbet af et helt arbejdsliv får de fleste menneskers CV knaster eller huller, eller forgrener sig i uventede retninger. Men det er ikke altid vi stopper op og reflekterer over vores karrierevej.

Det giver vi os tid til i denne podcast, hvor vi tager udgangspunkt i samtaler med kendte og mindre kendte danskere. Du kan bl.a. møde tidligere minister Manu Sareen, journalist Paula Larrain og skuespiller og psykolog David Owe, der deler historierne bag titlerne i CV’et. 

Samtalerne med de 10 gæster kan forhåbentlig inspirere og motivere dig til at tage dit eget arbejdsliv op til revision og genoverveje skønhedspletterne på dit CV. 

Vært: Louise Graa Christensen

 

'Vis mig dit CV' - podcast om arbejdslivets vildveje, knaster og huller

Vis mig dit CV

'Vis mig dit CV' har lært mig, at det gode arbejdsliv kan have mange ansigter

Manu Sareen: ”Vi skal ændre den tilgang, vi har til psykisk sårbarhed på arbejdspladsen”

Eva Steensig: ”Jeg er simpelthen kommet til at arbejde med det, jeg elsker allermest”

Joy Mogensen: ”Jeg har ikke det behov for at bevise mig selv, som jeg havde som yngre”

Tarek Ziad Hussein: ”Der må være nogen derude, der kan bruge en jurist, der også er lidt rapkæftet og kan finde ud af at bruge nogle argumenter”

David Owe: ”Det ramte mig – er det sådan her, mit liv skal se ud?”

Martin Borre: ”Altså, jeg var jo bare fodboldspiller”

Iværksætter Clara Filippa: “Skal jeg elske alt ved det her studie?”

Paula Larrain: ”Vi skal turde tale om de uperfekte ting”