Gå videre til hovedindhold

Glæd dig! Teknologien kommer til at ændre dit arbejde

Teknologien kommer ikke til at overtage arbejdsmarkedet, men den kommer til at ændre det. Sådan lyder det fra fremtidsforsker Carsten Beck, der glæder sig over, at debatten om fremtidens teknologi er blevet mere positiv.

13. februar 2023

Af Lene Roe Rasmussen

Nu sidder du måske og tænker, at du ikke har det store behov for en masse ændringer på dit arbejde. Så ligefrem at glæde sig, er måske for meget sagt, men måske er det alligevel ikke ... Sammen med fremtidsforsker på Instituttet for Fremtidsforskning Carsten Beck tager vi her temperaturen på debatten om teknologiens betydning for dit fremtidige arbejde, og så giver han dig en række gode råd til, hvordan du kan forholde dig til et arbejdsliv, som er stadigt mere påvirket af teknologisk og digital udvikling.

Mulighed for at bruge din ekspertise flere steder

Tidligere kunne der være en vis bekymring for, om teknologien skulle komme og ”stjæle” vores arbejde, men i dag, hvor robotter og teknologi rent faktisk spiller en rolle og har overtaget nogle, står vi et helt andet sted.

Vi er nysgerrige på, hvordan nye teknologiske muligheder kommer til at forme vores fremtidige arbejdsliv og ændre jobbeskrivelsen inden for mange fagområder. Med det sagt, er det væsentligt at pointere, at ingen overgang sker uden udfordringer, og i takt med at teknologien udvikler sig, stiller den samtidigt øgede krav til dig som arbejdstager. Men du kan gøre noget for at forberede dig på udviklingen, fortæller Carsten Beck:

”Du skal være parat til at tage del i en viden om digitale løsninger og til at bruge den i praksis. Så udvid din radar, og undersøg, hvilke digitale redskaber, der kommer til at være relevante i dit fag og måske også lidt bredere ud end din egen branche i den nære fremtid. Overvej også, hvordan en ændring i dit arbejde eventuelt vil få betydning for din arbejdsglæde og motivation og for, hvornår du arbejder, og hvorfra du kan udføre dit arbejde. Er kursen den rigtige?” lyder hans råd.

Til daglig forsker Carsten Beck i alt det, der ikke er ”her og nu” men inden for den nærmeste fremtid. Sådan cirka et årti frem. Han fortæller, at vi står over for en fremtid, der vil frisætte vores roller på arbejdsmarkedet, og hvor teknologien kan give os bedre mulighed for at arbejde på deltid i flere forskellige virksomheder.

”Et eksempel kan være, at højt specialiserede medarbejdere vælger at fokusere på deres ekspertiseområde og så anvende deres kompetencer i mange forskellige virksomheder og sammenhænge i stedet for kun at være ansat ét sted.”

Ny viden ”to go”

Den teknologiske udvikling effektiviserer, for nu at bruge et lidt fortærsket udtryk. Og det gør den på mange måder. En måde, hvorpå det blandt andet kommer dig til gode, er, at vi bevæger os hen imod den såkaldte mikrolæring. Det betyder, at du med digitale løsninger kan skræddersy din egen efteruddannelse, så den passer ind i dit arbejdsliv:

”Mikrolæring henviser både til, at du kan være meget specifik i dit valg af kurser, og at du kan tilegne dig ny viden og kompetencer hvor som helst og på ingen tid. Sidder du alligevel i toget og scroller på telefonen, kan du meget passende tage et lynkursus. Det giver dig altså både fleksibilitet og en medbestemmelse over egen læring. Der er ikke nogen, der prakker dig alt muligt på. Du bestemmer selv, hvad du skal lære, og hvornår du skal lære det”, siger Carsten Beck.

Den øgede frihed til at lære og udvikle dig ved hjælp af teknologiske muligheder er dog ikke kun ubetinget godt. Friheden stiller også krav til den enkelte om at vælge og tage ansvar.

”Verden er stor og kompleks, og den bliver kun mere kompleks og endnu mere fri med de muligheder. Så de mennesker, som allerede i dag oplever det som svært at navigere i de mange muligheder, får det kun sværere,” tilføjer han. 

Om Carsten Beck

Direktør i Instituttet for Fremtidsforskning, holder foredrag for virksomheder og organisationer om blandt andet fremtidens arbejde og forbruger samt om makrotrends, der påvirker markeder og samfundet. Han har holdt foredrag og afviklet workshops i over 30 lande for store virksomheder som IKEA, Siemens og Google samt for skoler, NGO’er og foreninger så som Roskilde Festival.

Teknologien har mangler og muligheder

Carsten Beck spår, at nogle af de teknologiske værktøjer, vi blandet andet kommer til at se endnu mere til på fremtidens arbejdsplads, er digitale kommunikationsløsninger, der muliggør en mere hybrid tilgang til arbejdet – løsninger, der gør det muligt at holde møder og arbejde sammen via online platforme. Og så er automatisering af en lang række arbejdsprocesser også noget, der utvivlsomt vil fortsætte med at udvikle sig. Meget er allerede automatiseret, men der er lang vej igen, fortæller Carsten Beck: 

”Flere IT-folk og ingeniører fortæller, at når det kommer til produktudvikling, er der ikke et decideret system, der integrerer hele produktionskæden. Derfor er de forskellige arbejdsprocesser i mange virksomheder stadig delt op i fragmenter i stedet for at være strømlinet. Når det kommer til kommunikative løsninger, er det digitale møde også store skridt fra at hamle op med det fysiske. Jeg arbejder selv som foredragsholder, og der er immervæk stor forskel på at være i fysisk rum med dem, du taler til, kontra at tale ind i en skærm.”

Der er intet, der tyder på, at den øgede digitalisering og automatisering kommer til at føre til masseledighed inden for de næste 5-10 år, hverken for akademikere eller produktionsarbejdere. Men udviklingen kommer til at forandre systemer og processer på arbejdspladserne, så spørgsmålet er, hvad der får ny plads, når for eksempel systemer med AI overtager rutineopgaverne? Strategisk udvikling og flere kreative processer? Måske får du også brug for at blive skarpere til at bruge virksomhedens nye digitale mødeprogrammer? Hvis du vil forberede dig og stå stærkt i mødet med forandringerne, er det uanset hvad en god idé at have fokus på at udvide dit kompetencefelt i takt med det stadigt mere teknologiske arbejdsmarked.

Carsten Becks 3 råd til at ruste dig til en fremtid med ny teknologi

  1. Følg med i udviklingen inden for dit fag og branche, men også gerne uden for dit eget felt. Hvilke nye muligheder er der? Hvordan kan de gavne dig og din arbejdsplads?
  2. Fokusér på, hvordan ny teknologi kan gøre dit arbejde nemmere fremfor at være et benspænd. Frigiver automatiserede processer for eksempel tid til mere strategisk arbejde og udvikling? Til en ny jobbeskrivelse?
  3. Udnyt digitale muligheder for efteruddannelse og kurser. Har du transporttid i toget, så udnyt den eventuelt til at tage et online kursus.

Mød min nye kunstige kollega

AI-ekspert: AI kan gøre dygtige studerende endnu dygtigere

Kunstig intelligens kan mindske bias i rekruttering - hvis det bliver brugt korrekt

Forsker: Brugen af AI-værktøjer til rekruttering kommer til at stige støt

Kan ChatGPT hjælpe dig med at lande drømmejobbet?

"AI kommer til at ændre alt"

Taler du tech? Få en enkel intro til 10 af fremtidens begreber

Fremtidsforsker: ”Om 10 år har du meget mere frihed i dit arbejdsliv”

Glæd dig! Teknologien kommer til at ændre dit arbejde