Af Louise Graa Christensen
Sebastian Lynggaard, der er forfatter, influencer og manden bag den populære Instagram-profil ”Herlige Svend”, valgte at forlade sit kontorjob og gå all in på sin passion: At lave satiriske memes, der ofte omfatter nyttede dyr, men også indeholder skarpe politiske budskaber.
I sæson 2 af podcasten ”37 timer”, hvor han besøger journalist og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud, fortæller han om sit valg. Sebastian Lynggaard sagde stop, fordi han efter en sygemelding indså, at han skar dele af sig selv og det, han elsker, fra i sit professionelle virke. Nu er han selvstændig, og selvom han tjener mindre end før, er han gladere end nogensinde. Akademikerliv har stillet ham en række spørgsmål om arbejdsliv.
Hvordan har din tilgang til arbejdslivet udviklet sig gennem tiden?
Tidligere var jeg enormt opmærksom på eksterne forståelser af succes, og det var først lidt sent, at jeg fandt ud af, at for mig handler det at være succesfuld om at være glad. Det er en vigtig distinktion, at det, der er succesfuldt objektivt set, ikke nødvendigvis behøver at være det for dig selv. Den selvrefleksion er god at have så tidligt som muligt i ens liv.
Helt konkret søgte jeg efter den slags successer, som folk kan fremvise på LinkedIn. Nu går jeg efter at have det grineren. Der er ingen plan med noget af det, jeg foretager mig, og jeg lever lidt fra uge til uge. Det er et kæmpe privilegie og en frihed, som jeg måske skulle have gået efter tidligere. Det er fedt, fordi jeg er gladere, men knap så fedt, når man skal i banken.
Økonomisk stress er en enorm byrde, jeg ikke har været vant til i mit liv, og det har overrasket mig, hvor stærk følelsen af angst over ikke at have penge, er. I virkeligheden er det ikke pengene, for det går okay, men uforudsigeligheden i sig selv. Alligevel er det en god øvelse for mig, der altid har levet fem år ude i fremtiden.
Hvorfor valgte du at opsige dit job, og hvad var det mest skræmmende ved at gøre det?
Fordi jeg ikke ville have et travlt liv. Jeg tror, det er et kæmpe problem, den måde vores samfund er indrettet på, for det er designet til at have mere og mere travlt.
Alligevel reflekterede jeg meget over, hvad jeg ville, men da jeg sagde op, var det det eneste, jeg kunne. Også selvom det var skræmmende objektivt set. Jeg fik det nok lidt camoufleret som en plan om at være selvstændig, men i virkeligheden var jeg simpelthen overanstrengt. Jeg regnede egentlig ikke med at kunne holde det kørende mere end et år, men bogen solgte pludselig rigtig godt, og det betød, at der var bud efter mig.
Hvad var det helt præcist, du var utilfreds med?
Det var flere ting. For det første havde jeg fået en forståelse af, at arbejdslivet var det sted, man fandt mening med tilværelsen. Da jeg ikke fandt den, blev jeg endnu mere insisterende og arbejdede endnu hårdere for at finde mening. Det andet handlede om det, som min bog ”Mandsforræder” også handler om. At mange mænd og drenge måske føler, at de er blevet lovet noget af livet, som de ikke har fået. For hvis man gennem hele sin barndom og ungdom får forståelsen af, at man er universets centrum, kan det være hårdt at opleve, at man bare er et lille tandhjul på en arbejdsplads for eksempel.
Hvorfor er det vigtigt at tage aktive valg i forhold til, hvad man vil med sit arbejdsliv?
I virkeligheden kan man spørge, hvad arbejdsliv er? Vi har en forestilling om, at man kan opdele livet i arenaer – familieliv og arbejdsliv for eksempel. Men arbejdsliv er ikke en ø – det er en del af livet, og hvis der er en utilfredshed der, du kan gøre noget ved, skal du gøre det. Hvis du har brokket dig over det samme arbejde til en ven tre gange, er det måske på tide at rykke videre. Og det skal du, fordi man skal være den bedste udgave af sig selv sammen med andre. Hvis ens arbejde tærer på en i en grad, hvor man ikke kan give noget af sig selv til andre, og så bliver der for eksempel mindre tid til kærlighed. Hvis det står sådan til, skal man lede efter en mulighed for at komme videre.
Hvad skal man overveje, før man tager springet til at blive selvstændig, og hvad vil du råde andre til?
I det hele taget synes jeg, at man som menneske skylder sig selv og andre at finde ud af, hvad man vil. Der er 24 timer i døgnet, og lad os sige, man sover otte timer, så er der 16 tilbage, og de skal prioriteres. Hvis du ikke finder mening der, hvor andre siger, du skal finde den, må du finde den andre steder i dit liv. Jeg gjorde det allerede for fire år siden ved at få en hobby: Min Instagramprofil. Gennem den fandt jeg ud af, at det vigtigste for mig er at få folk til at grine. Hobbyer er undervurderede og virkelig vigtige. Og før man bliver selvstændig kan det være en god ide at overveje at finde en hobby, der er lystbetonet.
Om Herlige Svend/Sebastian Lynggaard
- Driver Instagramprofilen Herlige Svend, der har over 90.000 følgere: Herlige Svend
- Uddannet i retorik fra Københavns Universitet og Politisk kommunikation og Ledelse ved CBS.
Forfatter til bogen ”Mandsforræder”og podcaster – blandt andet podcasten ”Venskabt” i samarbejde med Annika Aakjær: Venskabt - 33 år, kæreste med Ditte og bosat i København.