Af Lene Lykke Hovmand
Da Clara Filippa Damgaard Andersen skulle finde sit CV frem forud for interviewet til Akademikerlivs nye podcast, 'Vis mig dit CV', kunne hun konstatere, at hun ikke havde opdateret det, siden hun søgte et job som kassemedarbejder i Irma. Selvom samtlige Irma-butikker i dag er lukket, og Clara Filippa allerede har fået omtale som succesfuld direktør og iværksætter i flere medier, er det faktisk ikke mange år siden, hun søgte job som kassemedarbejder. Ved gensynet med CV’et kunne hun derfor smile lidt ad de forskellige erfaringer og kompetencer, som hun havde skrevet på CV’et, dengang hun skulle søge job som kassemedarbejder.
“Mit CV bærer meget præg af, at jeg er et ungt menneske. Så der var virkelig alt på det CV. Alt fra førstehjælpskurser til små bijobs,” fortæller hun.
Clara Filippa Damgaard Andersen er i dag direktør i og medstifter af Peech, som er et online univers og to fysiske butikker med sexlegetøj – Danmarks bedst bedømte sexshop, ifølge Trustpilot. Da hun opdaterede sit CV i anledning af podcasten, skrev hun dog ikke i første omgang direktør på som sin nuværende titel. Rollen som direktør er nemlig opstået, efterhånden som iværksætterprojektet udviklede sig.
“Da vi startede Peech, var vi fire, der startede det sammen, og der havde vi ikke de roller. Vi havde ligesom bare nogle arbejdsopgaver, og efterhånden som vi har fået ansatte, så bliver man jo en leder og en direktør,” siger hun.
Møbelsnedker og bachelor i russisk
Clara Filippa Damgaard Andersens vej til direktørjobbet er ikke den gængse, og det var på ingen måde en rolle, hun havde forudset, at hun ville havne i. Da hun skulle vælge universitetsuddannelse, var det østeuropæiske studier, valget faldt på. Hun havde rejst en del i Østeuropa på det tidspunkt og havde samtidig en stor interesse for Rusland. Hun tog derfor en bacheloruddannelse med russisk som speciale og forestillede sig undervejs, at hun skulle ud at arbejde som konsulent.
Men inden universitetet havde hun allerede været i gang med en uddannelse som møbelsnedker.
Da jeg var under uddannelse, syntes jeg, det var et hårdt pres fordi – skal jeg elske alt ved det her studie?
Hendes uddannelsesvalg peger i forskellige retninger og ikke hen imod den professionelle rolle, hun har i dag. Alligevel er der en rød tråd, der binder valgene sammen, synes hun.
“Når jeg kigger tilbage på mit CV, kan jeg egentlig godt se, at der er på en eller anden måde er en rød tråd. Det er det her med, at der har været nogle meget stærke personlige interesser for mig, som jeg prøvede at få en eller anden form for levevej ud af,” opsummerer hun.
Interessen for faget har været vigtig, men Clara Filippa Damgaard Andersen har samtidig været meget bevidst om, at hendes valg af uddannelse skulle kunne udmønte sig i et konkret job.
“Man bliver tudet ørerne fulde af, at man skal kunne få et arbejde, og der er ingen tvivl om, at jeg kunne være blevet snedker. Men det var for mig ikke det, der var den primære interesse i det. Det var helt klart noget med at skabe noget og at kunne se et hurtigt resultat i, at man stod og høvlede, og så blev det smukkere,” fortæller hun.
Det var en mere kunstnerisk vej, hun drømte om at gå med snedkerfaget, for eksempel som konservator eller inden for scenekunst, men hun begyndte samtidig at undersøge mulighederne på Københavns Universitet og endte med at slippe høvlen til fordel for Ruslands-studierne. Selvom det igen var en stor interesse, der drev værket, var hun dog løbende i tvivl og syntes, det var svært at finde ud af, hvad hun ville.
“Jeg var meget drevet af, at det var en interesse. Og ja, man får ofte at vide, at ens arbejde skal være ens store passion, og det skal virkelig være noget, der giver én en kæmpe drivkraft. Men da jeg var under uddannelse, syntes jeg, det var et hårdt pres, fordi: Skal jeg elske alt ved det her studie? Og hvis der er noget, jeg synes, er uinteressant, er det så fordi, at det er det helt forkerte studie for mig?”
Selvom Clara Filippa Damgaard Andersen havde passion for både snedkerfaget og studiet og kunne se formålet med begge uddannelser, lægger hun ikke skjul på, at det også kunne være svært, og at ikke alt, hvad uddannelserne indebar, satte gang i den famøse drivkraft.
“Imens jeg var i gang med både snedkerfaget og russisk, var jeg i tvivl nærmest hver eneste dag.”
Universitetet – direktørjob tur/retur
Peech blev født af Clara og to andre i 2019 på baggrund af en snak om det stigma, der kan være omkring sexlegetøj. Det fik Clara Filippa Damgaard Andersen og hendes kompagnoner til at oprette et CVR-nummer, få bestilt varer hjem og oprette en hjemmeside. Da corona-epidemien ramte året efter, fik de mere tid til at udvikle projektet, og så begyndte både virksomhedens aktiviteter og omsætning at gribe om sig. For Clara Filippa tog det lidt af fokus fra studiet, men omvendt så hun muligheden for at tage nogle valgfag, hun kunne bruge i sit job.
“Jeg kunne finde nogle valgfag i branding og markedsføring, kunne skrive opgave om Peech og lærte egentlig også mit eget brand bedre at kende. Jeg fik lov til lidt at akademisere det og putte det ned på skrift og definere nogle målgrupper,” fortæller hun.
Omvendt kunne hun også gøre brug af sin håndværksmæssige kunnen fra snedkeruddannelsen, da Peech åbnede to fysiske butikker.
”Sådan noget helt vildt lavpraktisk som at kunne sætte en vindueskarm op og sådan nogle generelle håndværksmæssige ting – det er virkelig praktisk, at man kan gøre det selv. Det har rustet mig til at se på nogle hurtige løsninger.”
Da jeg var yngre, stressede jeg meget over, at jeg ikke havde så meget erfaring. Det var en kæmpe stressfaktor at vide, at jeg ikke engang havde haft et arbejde endnu.
Efterfølgende har hun været tilbage på sit fakultet ved Københavns Universitet som oplægsholder og har fortalt om sin virksomhed på faget “Entrepreneurship”.
På den måde kom der endnu en krølle på hendes uddannelse og jobforløb, og efter at have gået sit CV igennem i sømmene, føler Clara Filippa i det hele taget, at der er mening med hendes valg.
“Da jeg var yngre, stressede jeg meget over, at jeg ikke havde så meget erfaring. Det var en kæmpe stressfaktor at jeg ikke engang havde haft et arbejde endnu. Og så faktisk at finde ud af med de valg, man træffer, at der jo altid er en eller anden grund til det, og at det aldrig er spildt arbejde, om det så er, at snedkerfaget har gjort, at du er bedre til at sætte en vindueskarm op. Det kan stadig godt bruges til noget.”
Om Clara Filippa Damgaard Andersen
Clara Filippa Damgaard Andersen er 28 år, men kan allerede bryste sig af en direktørtitel. Hun er direktør og medstifter af virksomheden Peech, der sælger sexlegetøj. Har en bachelorgrad i østeuropastudier med speciale i russisk fra Københavns Universitet.
Om 'Vis mig dit CV'
I løbet af et helt arbejdsliv får de fleste menneskers CV knaster eller huller, eller forgrener sig i uventede retninger. Men det er ikke altid vi stopper op og reflekterer over vores karrierevej.
Det giver vi os tid til i denne podcast, hvor vi tager udgangspunkt i samtaler med kendte og mindre kendte danskere. Du kan bl.a. møde tidligere minister Manu Sareen, journalist Paula Larrain og skuespiller og psykolog David Owe, der deler historierne bag titlerne i CV’et.
Samtalerne med de 10 gæster kan forhåbentlig inspirere og motivere dig til at tage dit eget arbejdsliv op til revision og genoverveje skønhedspletterne på dit CV.
Vært: Louise Graa Christensen