Gå videre til hovedindhold

Karrierekonsulent: “Jeg har endnu ikke hørt om nogen, der har fortrudt deres karriereskift”

Karriereskift i en moden alder er en voksende trend på det danske arbejdsmarked, og når det lykkes, kan det være utroligt givende for trivslen og arbejdsglæden. Sådan lyder det fra en karrierekonsulent, som samtidig giver gode råd til dig, der overvejer at skifte karrierespor.

Modelfoto

7. november 2024

Af Morten Bjerregaard

Fra socialrådgiver til jurist, fra møbelpolstrer til psykolog og fra kommunikationsdirektør til selvstændig rådgiver. 

Et arbejdsliv kan gå mange veje, og de ovenstående eksempler fra tre personer, som Akademikerliv har talt med, er beviser på, at det aldrig er for sent at ændre karrierekurs, hvis det er drømmen – og det gælder uanset uddannelse. 

Ifølge Ulla Schade, der er kommunikations- og karrierekonsulent og medforfatter til bogen Kunsten at skifte spor, er det en voksende trend med det modne karrierespring. 

”Jeg hører fra mange, som nærmer sig de 50 år, at det er nu eller aldrig, hvis de skal udleve en ny drøm. Og jeg tror kun, at der kommer flere i fremtiden. Vi lever længere, og arbejdslivet bliver længere, fordi pensionsalderen stiger. Derfor bliver det endnu mere relevant at skifte undervejs,” siger hun.

Jeg har absolut en fornemmelse af, at flere og flere skifter karriere senere i livet, og at det sker på flere forskellige måder. Det gælder også akademikere, som vil prøve noget helt andet.

Thomas Holberg, Ældre Sagen

Karriereskift i en moden alder er også noget, som Thomas Holberg ser i stigende grad. Han er arbejdsmarkedspolitisk konsulent i Ældre Sagen og har derfor stort fokus på seniorer på arbejdsmarkedet.

”Jeg har absolut en fornemmelse af, at flere og flere skifter karriere senere i livet, og at det sker på flere forskellige måder. Det gælder også akademikere, som vil prøve noget helt andet,” siger han.

Af lyst eller nød?

Ligesom karriereskiftet sker på flere forskellige måder, sker det også på forskellige baggrunde. Det er blandt andet forskelligt, om det handler om lyst eller nød. 

Og her står de to eksperter på hver deres side. 

”Jeg tror helt klart flertallet af dem, som har held med et karriereskift, gør det af lyst. Det andet forekommer helt sikkert også, fordi der er brancher, hvor folks kompetencer lige pludselig ikke længere er så relevante, så man kan blive fyret og derfor skal genopfinde sig selv.” 

“Men der er en gruppe tæt på eller over pensionsalderen, for hvem arbejdslivet i højere grad handler om selvrealisering. Hvor man har lyst til at prøve noget andet, og hvor forsørgelsesspørgsmålet ikke er det vigtigste, men det i højere grad handler om indhold i hverdagen, at gøre en forskel, og at det skal give en mening,” siger Thomas Holberg.

Dermed er det altså ifølge ham lysten, der driver værket. Modsat oplever Ulla Schade, at langt de fleste af hendes klienter skifter karrierespor, fordi de ikke trives i deres job. 

”80 procent af dem, der kommer til mig, kommer af nød, fordi de af forskellige årsager er utilfredse med, hvad de laver. De er ikke nødvendigvis truede i deres job, men de er utilfredse og har en fornemmelse af, at de ikke trives.” 

”Langt de fleste, der vil noget helt andet, nævner, at årsagen er utilfredshed med nærmeste chef eller ledelse og manglende udvikling i jobbet. De vil gerne noget andet, men de ved ikke altid, hvilken retning de skal gå i. Derfor kommer de til mig i håbet om at få en afklaring på, hvad deres næste skridt skal være,” siger Ulla Schade. 

Karriereskift kræver handling

Selvom både Ulla Schade og Thomas Holberg er enige om, at der er flere og flere, der laver et karriereskift senere i livet, så er der utvivlsomt endnu flere, som ikke får gjort drømmen til virkelighed, lyder det.

For det kan være en uoverskuelig proces at lave et drastisk karriereskift. Det kan eksempelvis kræve en ny uddannelse, og det afskrækker mange. Og så er der også et økonomisk aspekt, der kan spille ind. 

Men man behøver nødvendigvis ikke at gøre noget drastisk. Man kan også starte i det små og eksempelvis prøve at justere i det job, man allerede har, mener Ulla Schade. 

”Du kan afsøge mulighederne for andre opgaver, relationer og perspektiver. Det kan gøre en stor forskel. Jeg har set flere eksempler på, at folk er blevet i den virksomhed, de arbejder i, fordi de fik taget den nødvendige snak om, hvad de var utilfredse med. Mange bliver positivt overraskede, fordi de blev mødt med en helt anden – og velvillig – reaktion, end de forventede,” siger Ulla Schade. 

For dem, som har lysten og drømmen om et helt andet kapitel i karrieren, er der en altoverskyggende udfordring, som mange møder. Nemlig at sætte handling bag ordene og tage skridtet fuldt ud. 

Jeg har til dato endnu ikke hørt om nogle, der har fortrudt at lave et karriereskift.

Ulla Schade, kommunikations- og karrierekonsulent

”Når der skal tages konkrete skridt, så bliver det svært for mange. Udfordringen er, at du ved, hvad du har, der hvor du er, mens der er masser af usikkerhed på den anden side. Måske sidder man med nogle gode vilkår i form af blandt andet løn, som man bliver nødt til at sætte på spil, hvis man skal ud i noget nyt,” siger Ulla Schade. 

Boost til arbejdsglæden

For dem, der har modet og viljestyrken til at gå mod det ukendte og efterfølgende oplever succes, er der til gengæld en stor gevinst at hente, når det kommer til arbejdsglæde og trivsel. 

”Jeg har til dato endnu ikke hørt om nogle, der har fortrudt at tage et karriereskift. I det øjeblik du begynder at handle og føler, at du flytter dig, giver det et gevaldigt boost på trivslen og arbejdsglæden. Det kan godt være, at det tager noget tid, men man skal huske, at al handling er bevægelse fremad, hvor du lærer noget hele tiden, og det gør, at du kan komme et bedre sted hen,” siger Ulla Schade. 

Også Thomas Holberg har oplevet de positive effekter, det kan have på folk, når de genopfinder sig selv karrieremæssigt. 

”Det giver nogle nye perspektiver på livet, og det giver arbejdsglæde og et livsindhold, som er godt for den enkelte. Det kan i sidste ende være med til at holde folk længere tid på arbejdsmarkedet. Som samfund bør vi helt sikkert støtte endnu mere op omkring folks drømme om et karriereskift,” lyder det fra Thomas Holberg. 

Fire råd til dig der overvejer et karriereskift

Handling frem for alt

Hvis du sidder i en situation, hvor du ikke trives, så lad være med at sidde der alt for længe. Du skal gøre noget ved det, og derfor er handling et must. Du kan handle ved hele tiden at tage små skridt. Gå igennem dit CV, lav kaffeaftaler med folk, du finder interessante, eller skriv et opslag på LinkedIn. Det vigtigste er, at du gør noget og lærer af det.

Dyrk det, der styrker dig

Når man når til konklusionen om, at man gerne vil lave en forandring, er det nærliggende at fokusere på alt det, man ikke kan. Det er ikke vejen frem. Fokusér i stedet på, hvad der motiverer dig, og hvor din arbejdsglæde kommer fra. Det gælder om at tage fat i dine personlige styrker og finde ind til din drivkraft. 

Søg råd fra andre

Du kan ikke lave et karriereskifte i isolation. Du er nødt til at få noget sparring, og det kræver, at du opsøger andre mennesker og taler med dem. Brug især krudt på at opsøge andre mennesker i den indledende fase. 

Vær ikke bange for at fejle

Du skal ikke være bange for at fejle, for det kan du alligevel komme til. Derfor er der ingen grund til at slå sig selv i hovedet, hvis ting ikke lykkes, for det er alt sammen en del af den udviklingsrejse, som et karriereskifte er. 

Kilde: Ulla Schade, kommunikations- og karrierekonsulent