Af Louise Graa Christensen
Da Christian Cordius for første gang i femten måneder tog tid ud af sit travle liv som iværksætter for at holde ferie og nyde livet sammen med sin daværende kæreste, faldt hans puls ikke som forventet. Det gjorde i stedet det korthus, der udgjorde hans verden, for kroppen sagde stop, og han måtte ringe hjem til Danmark og trække sig fra sit job. Hans første eventyr som selvstændig, hvor han sammen med en ven havde åbnet en restaurant, fik en brat ende, og han gik ned med stress.
Hjemme i Danmark var han syg i seks måneder, gik fra sin kæreste og var ikke sig selv, som han udtrykker det. Han gik i terapi og arbejdede for en kort periode som konsulent, men stoppede efter et par måneder for at genoptage livet som studerende. Som en del af studiet på KEA, Københavns Erhvervsakademi, tog han i 2016 et udvekslingsophold på Hawaii. Og det var her, at idéen til Banana Cph – en virksomhed, der forvandler overmodne og overskydende bananer til lækre veganske is og kager – tog form.
Der var rigtig mange ting, der gik op i en højere enhed med bananisen. Man undgår raffineret sukker, afhjælper overproduktion og gør noget godt for klimaet.
Christian Cordius, Founder og CEO i Banana Cph
På Hawaii var han nemlig en del af surfermiljøet, og her lagde han mærke til, at surferne indtog store mængder af is lavet på overmodne bananer. Det var sundt for kroppen, smagte vidunderligt og så var isen lavet med stor omtanke for miljøet, fandt han ud af. Af alle madvarer er bananer nemlig dem, der oftest rammer skraldespanden – tit blot på grund af brune pletter eller overfladiske skrammer.
Bananforretning i raketfart
På Hawaii genfandt Christian Cordius balancen og fik en mere holistisk tilgang til at spise og leve. Samtidig blev han i stigende grad bevidst om klimaproblematikker.
“Der var rigtig mange ting, der gik op i en højere enhed med bananisen. Man undgår raffineret sukker, afhjælper overproduktion og gør noget godt for klimaet. Derfor havde jeg heller ikke den mindste følelse af tvivl i kroppen, da jeg besluttede at føre ideen om Banana Cph ud i livet. Jeg var glad og kunne virkelig se konceptet virke, så jeg var fast besluttet på at komme i gang hurtigst muligt,” siger han.
Tilbage i København tog udviklingen fart: Mange ville have en bid af bananisen, og Christian Cordius og hans studiemakker, der er medstifter af Banana Cph, åbnede flere butikker og fik femogtyve ansatte i raketfart. Men forretningen udviklede og ændrede sig, så det var svært at holde trit, og der opstod kriser internt i organisationen. Christian Cordius købte sin medstifter ud og endte med at måtte fyre tyve af de i alt femogtyve medarbejdere.
"Det var hårdt at bryde relationer, når man ikke har prøvet det før, og det hele akkumulerede,” forklarer han.
Efter halvandet år på bananeventyr, vendte stressen tilbage. Ved nærmere eftertanke, var den måske aldrig helt forsvundet, ræsonnerer han i dag.
Svært at administrere sin tid
Christian Cordius mener, at stress er mange ting, og at nogen er bedre i stand til at bearbejde det end andre. Selv synes han ikke, at han haft de rette værktøjer til at håndtere presset. Men ved nærmere eftertanke er det måske ikke så mærkeligt, at det gik galt, konkluderer han. For Christian Cordius arbejdede i årevis fra tidlig morgen til sen aften. Primært fordi, det var svært for ham at give ansvaret fra sig.
"Men da det gik op for mig, at jeg blev nødt til at uddelegere, kom jeg til at gå i den modsatte retning og lagde alt for meget af arbejdsbyrden over på andre, og det gik jo heller ikke. Det er virkelig en stejl læringskurve og en svær balancegang at jonglere boldene med ansvaret for en virksomhed på den ene side, og det at holde fri og give slip på den anden side,” siger han.
Det er virkelig en stejl læringskurve og en svær balancegang at jonglere boldene med ansvaret for en virksomhed på den ene side, og det at holde fri og give slip på den anden side.
Christian Cordius, Founder og CEO i Banana Cph
At administrere sin tid har været noget af det sværeste for ham. Men paradoksalt nok er det også det med at bestemme over sin egen tid, der er vigtigst på listen over fordele ved at være sin egen chef, fortæller Christian Cordius:
“Den frihed, der også følger med iværksætterlivet, er ekstremt vigtig for mig. At jeg selv kan træffe beslutninger, at jeg ikke er bundet af tiden, og at der er mulighed for at være kreativ og udvikle sig hele tiden. Man lærer en masse på en gang, så det er nødvendigt at få hår på brystet hurtigt.”
Skyggesiden frem i lyset
Christian Cordius har flere gange været i medierne med historien om, hvordan han har forvandlet overmodne bananer til en millionforretning. Og det er da også en succeshistorie, han gerne vil have frem, men for ham er der vigtige nuancer, der hurtigt går tabt i fortællingen. Nemlig den skyggeside, der også har været en del af hans liv som iværksætter:
“Jeg er meget ærlig, og det er en hjælp for mig selv at tale åbent om, hvordan jeg har det. Men jeg mener også, at det er vigtigt at sætte ord på for at hjælpe andre iværksættere. At fortælle om, at man ikke bliver rockstjerne med konstant vækst og succes af at være iværksætter. Jeg tror, det kan gavne nye iværksættere at være opmærksom på, at den livsform kan have en bagside, og at det er vigtigt at få værktøjer til at håndtere det i tide,” siger han.
Jeg tror, det kan gavne nye iværksættere at være opmærksom på, at den livsform kan have en bagside, og at det er vigtigt at få værktøjer til at håndtere det i tide.
Christian Cordius, Founder og CEO i Banana Cph
For det har kostet ham dyrt. I dag ser han tilbage på nogle år, hvor han føler, at han i perioder ligefrem har spildt sit liv ved ikke at være ordentligt til stede i de vigtige relationer.
"Det har påvirket min livskvalitet både på kort og lang sigt. Jeg kan stadig nemt blive distræt, konfus og kortluntet som følge af stress, og jeg arbejder fortsat på at få det bedre og blive bedre til at holde fri, når jeg har fri.”
En gylden billet til mere ro
Christian Cordius er blevet bedre til at prioritere sin tid. Men det her er ikke historien om, at han i dag er blevet verdensmester, for det er stadig hårdt, understreger han.
Men om lidt venter et nyt eventyr, der slet ikke handler om bananer – og det skal det bestemt heller ikke, understreger han. For nu er han og kæresten blevet forældre til en lille dreng.
"Jeg kender ikke til et liv, hvor man kombinerer rollen som iværksætter og familiefar. Men jeg kan mærke helt ind i min kerne, at familien bliver mit primære fokus. Tingene er blevet mere balancerede i bananregi, og jeg har blandt andet fået en gylden billet til mere ro og stabilitet i form af en dygtig vicedirektør,” fortæller han.
Og det er ikke slut med Banana Cph.
"Vi drømmer om at vækste – også uden for landets grænser, men denne gang skal det foregå i et stille og roligt tempo. Familielivet kommer i højsædet, og så må virksomheden blive bygget op omkring det og ikke omvendt.”
Christian Cordius’ 4 vigtigste råd til nye iværksættere
- Sæt det rette hold fra starten. Det er altafgørende, at I har det godt sammen, og at I stoler på hinanden.
- Sørg for at fejre succeserne – også de helt små. Det lyder måske som en kliché, men det er noget af det allervigtigste, og man glemmer det så nemt.
- Få værktøjer til at håndtere stress, og ræk ud til venner eller professionelle, hvis du får det skidt.
- Drop billedet af, at iværksættere er rockstjerner, og tal åbent om de svære ting.
Om Christian Cordius
Christian Cordius er Founder og CEO i Banana Cph, som forvandler overskydende bananer fra supermarkeder til vegansk is og banankage uden tilsat sukker. Han har en professionsbachelor i Innovation and Entrepreneurship fra KEA, Københavns Erhvervsakademi, og har tidligere arbejdet med marketing, events og iværksætteri inden for blandt andet gastronomi.
Banana Cphs bananbrød vandt prisen for bedste produkt i kategorien konfekture ved kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem i 2021.