Gå videre til hovedindhold

Mening og glæde eller penge og prestige – hvad bliver vigtigst i fremtidens arbejdsliv?

De nye generationer på arbejdsmarkedet efterspørger i stigende grad fleksibilitet og meningsfuldt arbejde, og den tendens vil kun vokse, lyder det fra to eksperter, der giver deres bud på, hvordan fremtidens arbejdsliv kommer til at se ud.

28. januar 2025

Af Morten Bjerregaard

Kravene til, at arbejdsgivere skal skabe mening og arbejdsglæde hos deres medarbejdere, er under forandring. For de nye generationer, der lige er kommet ud på arbejdsmarkedet, stiller andre og større krav til deres arbejdsgiver og har generelt et andet syn på karriere end tidligere generationer.

For de unge handler arbejdslivet langt fra kun om titler, prestige og hurtig opstigning, men mere om at finde mening og glæde i arbejdet. Bæredygtighed, inklusion og personlig udvikling fylder stadig mere.

Det mener Carsten Beck, fremtidsforsker hos Instituttet for Fremtidsforskning, og Helle Hedegaard Hein, selvstændig forsker, forfatter og foredragsholder inden for motivation og ledelse. 

Akademikerliv har bedt dem om at uddybe den tendens, og de giver blandt andet deres bud på, om man i fremtidens arbejdsliv kommer til at gentænke tilgangen til motivation og belønning. De svarer også på, om lønnen vil forblive en vigtig faktor, eller om den vil blive overhalet af eksempelvis fleksibilitet og behov for mening i vores arbejde.

Vi ser allerede nu – især hos de yngre generationer, der lige er kommet ud på arbejdsmarkedet – en tendens til, at de kræver mening i deres arbejde. Det er faktisk det allervigtigste overhovedet i deres arbejdsliv.

Helle Hedegaard Hein, forsker, forfatter og foredragsholder

Hvilke tendenser ser du i den nære fremtid i forhold til, hvad der betyder noget, når man går på arbejde?

Carsten Beck

Carsten Beck:

”Når vi ser på data om, hvad folk prioriterer ved jobskifte, topper løn stadig listen som en afgørende faktor. Det betyder, at vi ikke kan forvente, at mening og glæde i arbejdet vil overtage lønnens betydning. Alligevel ser vi, at der er en stigende interesse for faktorer som bæredygtighed, inklusion og mangfoldighed. Det handler i bund og grund om at finde en dybere mening i arbejdet, og det er især yngre generationer, der tillægger det større betydning. Samlet set tror jeg, at fremtidens arbejdsmarked vil balancere mellem løn og arbejdets meningsfuldhed, som to faktorer, hvor den ene ikke erstatter den anden.”

Helle Hedegaard Hein

Helle Hedegaard Hein:

"Vi ser allerede nu – især hos de yngre generationer, der lige er kommet ud på arbejdsmarkedet – en tendens til, at de kræver mening i deres arbejde. Det er faktisk det allervigtigste overhovedet i deres arbejdsliv. For nogle handler det om, at de skal lave noget, der personligt er meningsfuldt for dem. For andre handler det om, at arbejdspladsen skal bidrage til en større mening, der ikke bare handler om profit, men adresserer væsentlige problemstillinger som diversitet og klimaforandringer. Der er også en tendens til, at yngre generationer i højere grad søger at indgå i meningsfulde sociale fællesskaber på arbejdspladsen. Og at de har et øget fokus på at balancere mening i arbejdslivet med mening i privatlivet, hvilket betyder krav til større fleksibilitet.”

Hjørnekontoret eller flere stjerner på skuldrene får ikke samme appel som tidligere. For arbejdsgiverne skaber det til gengæld en udfordring, da de i højere grad skal finde ud af, hvad der giver mening for den enkelte medarbejder, og det kan variere meget.

Carsten Beck, fremtidsforsker

Vil der på fremtidens arbejdsmarked komme mere fokus på at forfremme hen til det meningsfulde i modsætning til at forfremme op til ansvar og prestige?

Carsten Beck:

”Ja, der er en klar tendens til, at arbejdstagere lægger mindre vægt på klassiske karriereparametre som hierarkisk opadstigning og prestige. I stedet søger de en hverdag på arbejdet, der giver mening og glæde. Det betyder, at hjørnekontoret eller flere stjerner på skuldrene ikke får samme appel som tidligere. For arbejdsgiverne skaber det til gengæld en udfordring, da de i højere grad skal finde ud af, hvad der giver mening for den enkelte medarbejder, og det kan variere meget. Meningsfuldhed er ikke længere noget universelt, og det kræver, at arbejdsgivere tænker kreativt og individuelt for at skabe en arbejdsplads, der både motiverer og fastholder medarbejdere.”

Helle Hedegaard Hein:

”Jeg tror, at man i fremtiden vil bruge andre motivationsfaktorer og belønningsstrukturer, end man gør i dag. Det kan være alt fra personlig udvikling til øget fleksibilitet. I det hele taget tror jeg, at man vil stille krav til virksomhederne om, at hele incitament-systemet bliver ændret, så det ikke handler om titel og løn. Mit bud er, at lønnen ikke vil være det vigtigste, især ikke når samfundets økonomi er i god forfatning. Jeg tror, at mange i fremtiden vil veksle en bonus eller en lønforhøjelse med eksempelvis personlig udvikling eller mere fleksibilitet.”

Arbejdsgivere bliver i stigende grad nødt til at tage individuelle hensyn til, hvad der skaber mening og trivsel for deres medarbejdere – især i et arbejdsmarked præget af lav ledighed og hård kamp om talenter.

Carsten Beck, fremtidsforsker

Kommer der i fremtiden en større bevidsthed hos den enkelte om, hvad der er meningsfuldt, spændende og sjovt i arbejdslivet?

Carsten Beck:

”Der er tegn på en stigende bevidsthed om, hvad der skaber mening og glæde i arbejdslivet. Det er dog vigtigt at understrege, at der er forskellige former for mening og glæde. For nogle handler det om daglige faktorer såsom gode kollegaer, interessante opgaver og en fornuftig leder. For andre handler det om værdier som bæredygtighed og inklusion. Det er dog ikke altid en bevidst proces. Mange kan opleve, at hverdagen overtager og gør arbejdslivet til en rutine uden refleksion. Har man en mere reflekteret tilgang til arbejdslivet, kan det gøre det lettere for både arbejdstagere og arbejdsgivere at skabe bedre match mellem job og forventninger.”

Helle Hedegaard Hein:

”Bevidstheden om det aspekt bliver i hvert fald ikke mindre, end den er i dag. Det siger jeg, fordi der allerede er en stærk bevidsthed om, hvad der er meningsfuldt. Jeg kan se det ud fra min egen forskning, der viser, at noget, der kan være ekstremt stressfremkaldende, er et arbejde, der ikke er meningsfuldt. Det, man så kan stille spørgsmål ved, er, om især unge mennesker faktisk ved, hvad det er, der er meningsfuldt for dem. Eller om de nogle gange jagter noget, som de har fået at vide burde være meningsfuldt. Der har arbejdspladser en kæmpe opgave i forhold til at hjælpe unge mennesker med at finde ud af, hvad der reelt er meningsfuldt for dem.”

Kommer der i fremtiden en større bevidsthed hos arbejdsgivere om at placere medarbejdere i positioner, som giver mening for dem, og som de trives i?

Carsten Beck:

”Arbejdsgivere bliver i stigende grad nødt til at tage individuelle hensyn til, hvad der skaber mening og trivsel for deres medarbejdere – især på et arbejdsmarked præget af lav ledighed og hård kamp om talenter. Det betyder, at traditionelle løsninger som høj løn og faste frynsegoder ikke længere vil være nok. For arbejdsgivere gælder det om at forstå de individuelle behov og værdier, der driver deres ansatte. Konkurrencen om arbejdskraft betyder også, at virksomheder må tilbyde noget ekstraordinært for at tiltrække og fastholde talenter. Lønnen vil stadig spille en stor rolle, og derfor kan ingen af de tiltag, der skal tilføre arbejdet mening, stå alene uden en ordentlig økonomisk kompensation.”

Helle Hedegaard Hein:

”Ja, det er jeg overbevist om, da det bliver et krav, hvis virksomheder skal vinde rekrutteringskapløbet. Det kræver, at man kan tilbyde folk det, som de gerne vil have. Forskning viser også, at hvis virksomheder tilbyder folk meningsfuldt arbejde, så er de mere produktive, mere kreative og mere effektive. Du får simpelthen bare mere value for money. Derudover viser min egen forskning helt tydeligt, at det at udføre meningsfuldt arbejde også vil være stressforebyggende.”

Kommer den enkelte i højere grad til at prioritere arbejdsglæde og mening over penge, prestige og ansvar i fremtiden?

Carsten Beck:

“Arbejdsglæde handler ikke kun om selve arbejdet, men også om, hvordan det integreres med privatlivet og skaber balance i hverdagen. Dette gælder især for arbejdstagere, der vægter fleksibilitet og balance højt. Det rejser dog en udfordring for arbejdsgivere: Hvem skal tage lederrollen, når færre motiveres af prestige og ansvar? Det bliver afgørende at forstå, hvad der motiverer medarbejdere til at påtage sig ansvar, hvis prestige og penge ikke længere er de primære drivkræfter. Dette spørgsmål vil kræve en ny tilgang til både ledelse og talentudvikling på fremtidens arbejdsmarked.”

Helle Hedegaard Hein:

”Ja, det vil jeg mene, da det er en tendens, vi allerede ser. Man kan tilføje, at karriere og prestige for nogle vil være det, som giver mening, så derfor kan man ikke udelukkende stille det op på den måde. Det ændrer dog ikke på, at vi vil se en stærkere tendens til, at folk vil prioritere et arbejde, der er meningsfuldt over et arbejde, som er prestigefyldt eller forbundet med karrierestiger og bonusordninger og sådan nogle ting.”

Fremtidens arbejdsliv

I artikelserien ’Fremtidens arbejdsliv’ vil vi gøre dig klogere på, hvordan fremtidens arbejdsliv kan komme til at se ud. Vi har talt med en række eksperter og fagpersoner, som kigger i krystalkuglen og deler ud af deres ekspertise inden for fem vigtige tematikker: 

1. Fra travlt til trivsel

Læs artiklen: Travlhed som statussymbol på arbejdspladsen vil miste værdi i fremtiden

2. Fra AI til AI Teams

Læs artiklen: Eksperter om AI’s indtog: ”Vi står på nippet til en revolution”

3. Hierarkier og teams versus communiteams

Læs artiklen: Eksperter: Fremtidens arbejdspladser får flere selvledende teams

4. Fra pension til pause

Læs artiklen: Eksperter: Flere pauser og større fleksibilitet vil præge fremtidens arbejdsliv

5. Fra forfremme op til forfremme hen

Læs artiklen: Mening og glæde eller penge og prestige – hvad bliver vigtigst i fremtidens arbejdsliv?

Kom til online-event med Anne Skare: Hvad skal du i morgen? Fremtidens arbejdsliv starter nu

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen giver dig værktøjer, der skærper din fremtidssans og gør dig klar til at gribe morgendagens muligheder og skabe en fremtid og en karriere med mening, glæde og robusthed på fremtidens arbejdsmarked.

MEDLEM af Akademikernes A-kasse: Læs mere om eventet og tilmeld dig

IKKE-MEDLEM af Akademikernes A-kasse: Læs mere om eventet og tilmeld dig

Podcasts med Anne Skare

Hvad vi kommer til at lave på vores job i fremtiden? Og er det overhovedet muligt at se ind i krystalkuglen, når det kommer til fremtidens arbejdsliv?

Det dykker journalist og vært på podcasten Louise Graa Christensen og fremtidsforsker Anne Skare Nielsen ned i i tre podcasts.

Lyt til de tre podcasts med Anne Skare