Gå videre til hovedindhold

Peter Borup Sørensen: ”Jeg er gået ned i løn, men op i glæde"

Da Peter Borup Sørensen som 59-årig besluttede sig for at sige op som sundhedschef, handlede det ikke om arbejdslede, men om at han ikke kunne mærke, at han gjorde en forskel for borgerne. I podcasten ’Succesfuld?’ fortæller han om overvejelserne bag skiftet og om at prioritere balance imellem dét, du investerer i dit arbejde, og dét, du får ud af det.

6. januar 2023

Af Lotte Refnov

Hør Peter Borup Sørensens inspirerende overvejelser om balance imellem den tid og de ressourcer, du investerer i dit arbejde, versus hvad du får ud af det. Du får også et godt og konkret råd til at føle dig succesfuld, og som bonus kan du høre, hvordan hans chef reagerede på opsigelsen.

Da Peter Borup Sørensen nærmede sig sin 60-års fødselsdag, begyndte tankerne helt naturligt at kredse sig om, hvorvidt han skulle bruge sin tid på noget andet. Som sundhedschef i Viborg Kommune havde han umiddelbart en god stilling, fin løn og dygtige medarbejdere. Men han savnede at føle, at han gjorde en forskel, og så ønskede han sig mere tid i det daglige.

”Med alderen var det nogle andre ting, der begyndte at blive vigtige. Arbejdslivet giver jo nogle erfaringer, for jeg blev mere og mere bevidst om, hvad der er værdifuldt for mig, når jeg skal bruge tid på et job,” fortæller Peter Borup Sørensen. 

Et skridt til højre på karrierestigen

Overvejelserne udmundede sig i en klar konklusion: Han ville ikke være sundhedschef mere. Skulle han nå at tage en ny uddannelse og komme ud på arbejdsmarkedet bagefter, skulle det være nu. I processen kom han til at tænke på sit studiejob, hvor han arbejdede som ufaglært sygehjælper:

”Der kunne jeg genkalde den respons, jeg fik fra de borgere, jeg hjalp. Og den gode fornemmelse, det gav mig i kroppen. Det var det, der gav næring til tanken om at blive sosu-hjælper.” 

Med alderen var det nogle andre ting, der begyndte at blive vigtige.

Peter Borup Sørensen, sosu-hjælper

I nogens øjne kan det måske godt syne som et stort trin ned af karrierestigen at gå fra sundhedschef til sosu-hjælper, men Peter Borup Sørensen er af en anden opfattelse:

”Jeg er gået ned af lønstigen, men på andre parametre føler jeg ikke, jeg er gået ned. Jeg har valgt noget ude til siden, der er mere spændende og interessant. Før brugte jeg meget mit hoved. Nu bruger jeg både mit hoved, mit hjerte og mine hænder, og det er en meget større tilfredsstillelse for mig.”

Arbejdsliv skal ikke tænkes lineært

Peter Borup Sørensen mener i det hele taget ikke, at man skal tænke så meget i karrierestiger og løntrin. Det handler derimod om at lave noget, der giver mening for netop dig, fordi du bruger så meget tid og energi på dit arbejde, fortæller han i podcasten.

Jeg er gået ned af lønstigen, men på andre parametre føler jeg ikke, jeg er gået ned.

Peter Borup Sørensen, sosu- hjælper

”Jeg ved, der går nogle chefer og direktører rundt og føler sig fanget i et hamsterhjul, som er enormt svært at komme ud af. Der er god løn, og jobbet er spændende, men det er også slidsomt, og mange har svært ved at tage sig tid til at overveje at gøre noget andet,” siger Peter Borup Sørensen og kommer med en opfordring:

”Hvis de investerer meget i deres arbejde, står det så mål med det, de får ud af det? Gør det ikke det, så stop og mærk efter – og gør noget andet.”

Om Peter Borup Sørensen

Peter Borup Sørensen var indtil for halvandet år siden sundhedschef for 300 medarbejdere i Viborg Kommune.

Siden har han taget en uddannelse til sosu-hjælper og arbejder i dag i hjemmeplejen i Lemvig. Han er uddannet civilingeniør i byplanlægning og bor sammen med sin hustru i Lemvig.