Gå videre til hovedindhold

Rane Willerslev: “Dit selvværd afgør din succes”

Han er direktør for Nationalmuseet og tidligere forsker med en lang række forskningsartikler og bogudgivelser bag sig, men Rane Willerslev føler sig ikke succesfuld, når han tager alle parametre med i betragtningen. Her fortæller han sin historie om et liv med hårdt og passioneret arbejde og svarer på spørgsmålet om, hvad succes er for ham.

6. januar 2023

Af Lene Lykke Hovmand

I podcasten Succesfuld? fortæller Rane Willerslev om vejen fra ’elendig’ folkeskoleelev til posten som direktør for Nationalmuseet i København. En vej som har budt på hårdt lektieterperi og en ekstrem arbejdsmoral. Er der noget, han ville gøre om i dag? Hvad har han lært af de sibirske hyrder og jægere, han har levet hos? Og af sin fars strenge opdragelse? Hør Rane Willerslevs tanker om at finde balance i (arbejds-)livet.

I den nye podcast ’Succesfuld?’ indleder vært Pernille Brunse med at spørge Rane Willerslev, om han føler sig succesfuld, og når man tager hans titel og akademiske karriere i betragtning, kunne man nok forvente et bekræftende svar. I stedet svarer han med karakteristisk tilbagelænet røst:

“Hvis jeg kigger med andres øjne, kan godt se, at jeg måske kan fremstå som en succes, men hvis jeg kigger med mit eget indre blik, så føler jeg mig ikke specielt succesfuld, nej. Men det er nok en klassisk drivkraft for at prøve at få succes hele tiden, at du konstant ikke føler, at du har opnået det." 

For Rane Willerslev handler oplevelsen af succes om, hvilken opdragelse, man har fået med sig hjemmefra, og hans egen var meget oldschool og præget af flid og kolde afvaskninger. Efter at hans forældre blev separeret, valgte han og hans tvillingebror, den kendte DNA-forsker Eske Willerslev, at bo hos deres far, som mest af alt prøvede at gøre sine sønner til mænd. Til deres studenterfest, sagde faren til dem i en tale: "Jeg er utrolig glad for, at I har lært at kompensere for lav intelligens med hårdt arbejde."

Vi dyrker det der x-factor-element, hvor folk kan komme ind fra gaden og blive succesfulde, men det er jo ikke sådan verden hænger sammen reelt.

Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet

Ordene blev sagt i ramme alvor, men den nybagte student blev ikke ked af det. Han tog pointen, som han i øvrigt var blevet præget med siden barnsben, til sig: at hvis der er noget, du er dårlig til, så kan du faktisk blive lige så god til det og endda bedre end andre, hvis du er villig til at lægge al din energi i at arbejde for det.

”Der er en sandhed i det, som på mange måder er forsvundet i dag, fordi vi dyrker det der x-factor-element, hvor folk kan komme ind fra gaden og blive succesfulde, men det er jo ikke sådan verden hænger sammen reelt. Verden hænger sådan sammen, at du skal arbejde benhårdt for det, du vil opnå,” siger Rane Willerslev.

Og det har han så gjort lige siden. Han har med egne ord arbejdet og arbejdet og arbejdet.

”I min opvækst er der blevet installeret en slags mekanisme, der gør, at jeg aldrig nogensinde vil føle, at jeg har opnået det, jeg skulle og derfor hele tiden kæmper videre.”

Nære relationer er afgørende for succes

Før Rane Willerslev blev direktør for Nationalmuseet i 2017, var han professor i antropologi med speciale i sibirske folk som jægere og rensdyrhyrder. Han har taget en del af sin uddannelse, en master og en ph.d, i England på University of Cambridge og har tidligere rejst meget i forbindelse med sin forskning. De mange timer, som han har brugt på at arbejde og har været væk på rejser, har kostet på privatfronten, fortæller han i podcasten.

Jeg har mødt masser af mennesker, som har fået en strålende karriere med lavt selvværd, og det er også det, min far har installeret i mig, at ‘du er ikke god nok, og du må arbejde hårdere’.

Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet

”Der er ingen, der beder om at få skrevet på sin gravsten: Gid jeg havde arbejdet mere. Der hvor fortrydelsen kommer ind ligger i: Gid jeg havde haft mere tid med mine børn og investeret mere i mine nære relationer,” siger han og nævner et studie fra Harvard University af menneskelig lykke:

”Det viser lige præcis, at menneskelig lykke afhænger af kvaliteten af dine nære relationer. Kvaliteten af dine nære relationer er faktisk forudsætningen for, om du får succes i alle andre dele af livet. Det er afgørende for, hvor længde du lever og for, om du får et vellønnet job.”

Passion og benhårdt arbejde

Rane Willerslevs hårde arbejdsmoral har betydet, at han har opnået mange vigtige milepæle inden for den akademiske verden, såsom at blive professor, få store forskningsbevillinger og at få udgivet artikler i de mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter. Den anerkendelse bliver han naturligvis smigret over, fortæller han i podcasten, men der er også en bagside:

”At få en artikel i et tidsskrift giver en lykkefølelse i et kort øjeblik, men ligesom med at tisse i bukserne, så er det først dejlig varmt, men så bliver det pissekoldt, for ”Åh nej”, nu skal jeg skrive den næste – og så kan man stresse over det.”

Så hvad er for ham vejen til succes? Man skal følge sin passion, råder han i podcasten og vender så tilbage til spørgsmålet om selvværd. Hvis han selv havde været udrustet med et højere selvværd, ville han have været bedre i stand til at finde en god balance imellem arbejdsliv og privatliv, funderer han.

”Jeg har mødt masser af mennesker, som har fået en strålende karriere med lavt selvværd, og det er også det, min far har installeret i mig, at ‘du er ikke god nok, og du må arbejde hårdere’. Men i sidste ende, så er det faktisk dit selvværd – hvor meget hviler du i dig selv, og hvor meget kan du lide dig selv som menneske – som er ret afgørende. Når man møder den slags mennesker, der bare hviler i sig selv, er de fandme behagelige at være sammen med. De er utrolig dejlige, for det indebærer også, at de kan være utroligt generøse med verden omkring sig, for de føler ikke, at de skal have noget hele tiden og skal bekræftes hele tiden. Så det vigtigste her i livet, det er at få et højt selvværd.”