Gå videre til hovedindhold

Sådan får du skabt et netværk blandt dine medstuderende

Evnen til at danne sig et netværk blandt sine medstuderende kan være helt afgørende for, hvordan din studietid kommer til at forløbe, siger psykolog og rådgiver.

27. december 2022

Af Morten Bjerregaard

Når studiestarten skydes i gang, får det også ofte sommerfugle til at flagre i maven. Det er en spændende tid, men for nogen er det også forbundet med nervøsitet.

Du er måske flyttet til en ny by, hvor du ikke kender nogen, og måske er du flyttet hjemmefra for første gang. Spændingen hober sig op, men det samme gør tvivlen. For er jeg overhovedet dygtig nok? Og passer jeg overhovedet ind? 

"Der er enormt meget på spil, og det kan man mærke i hovedet. Overgangen fra at være elev på eksempelvis gymnasiale uddannelser til at være studerende på universitetet kan opleves som meget omfattende."

Ordene kommer fra Maria Storgaard, der er psykolog og rådgiver i Studenterrådgivningen i København. Til dagligt rådgiver hun studerende, der henvender sig. Og det er der rigtig mange, der gør. 

Faktisk har Studenterrådgivningen 23.000 samtaler om året på tværs af alle SU-berettigede uddannelser, heriblandt mange universitetsstuderende.

Et netværk giver uvurderlig ballast

Mange af henvendelserne drejer sig om studiestarten og al den tvivl og de udfordringer, man som ny studerende står over for i den periode, hvor alt er nyt, og hvor man selv skal finde fodfæste.

I den periode kan man have virkelig god gavn af at danne sig et netværk blandt sine medstuderende, fortæller Maria Storgaard. 

"At finde sig et netværk blandt andre studerende er simpelthen en af de vigtigste faktorer i forhold til at trives på sit studie. Det giver en uvurderlig ballast, når man føler, at man hører til. Så står man meget stærkere, når man møder udfordringer," siger hun. 

Men at skabe sig et netværk og få venner på studiet kan være lettere sagt end gjort, når man står midt i en livsomvæltning, og man samtidig har et identitetsprojekt kørende, hvor man gerne skal besvare det store spørgsmål: Hvad vil jeg være, når jeg bliver voksen? 

Så selvom det er vigtigt med et netværk, så forsøger man hos Studenterrådgivningen at undgå at lægge yderligere pres på de nyslåede studerende i en situation, som de i forvejen føler, er presset.

Husk den fælles faglige nysgerrighed

En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) viste i 2018, at halvdelen af nye studerende ofte eller en gang imellem følte sig isoleret fra andre, 45 procent følte ofte eller en gang imellem, at de savnede nogen at være sammen med. Og 12 procent af de studerende kunne kategoriseres som ensomme.

Læs undersøgelsen fra EVA her.

En af de tilbagevendende årsager til, at man ifølge Maria Storgaard som studerende kan føle sig uden for fællesskabet, er, at man kommer til at sammenligne sit eget usikre indre med andres selvsikre ydre. 

Det kan blandt andet ske ved det, der kaldes flertalsmisforståelser, hvor man overdriver en bestemt norm. Eksempelvis hvis man ikke er ærlig, når der opstår faglige udfordringer, og man i stedet signalerer til omverden, at alt er fint, og at man har helt styr på det – selvom man ikke har det.

"Det er klart, at det er grænseoverskridende at komme ind i en forelæsningssal med 250 nye studerende. Så man lader som om, det, underviseren taler om, er det nemmeste at forstå i hele verden, og det er det bare ikke. Pointen er, at man helt sikkert ikke er den eneste i rummet, der ikke forstår. Men det nytter ikke, hvis det ikke bliver sagt. Her kan en studiegruppe eller et andet fællesskab være en beskyttende faktor. Og vi kan se, at de studerende, som ikke rækker ud eller bliver rakt ud til, har større udfordringer," siger Maria Storgaard.

Vi hører også idéen om den studerende, der får topkarakter i det hele og har styr på vennerne, familie, studiejobbet og udveksling. Men i virkeligheden har vi alle ting, vi snubler over henad vejen og alle sammen vores udfordringer.

Maria Storgaard, psykolog og rådgiver i Studenterrådgivningen i København

Hvis man står og føler sig helt alene og uden for fællesskabet på sit studie, så skal man ifølge Maria Storgaard huske en ting: At det, I alle har til fælles, er, at I har valgt det samme studie. 

Så der er noget – en faglig nysgerrighed – som har gjort, at I er endt i samme rum. Og det kan med fordel dyrkes, lyder det fra studenterrådgiveren.

"Det kan man også glemme i al stressen om at skulle passe ind. Derfor opfordrer vi de introansvarlige til at lave arrangementer, hvor det faglige er i forgrunden. Selvom det kan virke lidt grænseoverskridende og uoverskueligt, så duk op i det omfang, du kan overskue," siger Maria Storgaard.

Der skal løftes i flok

Hos Danske Studerendes Fællesråd kan man nikke genkendende til flere af de udfordringer, som nye universitetsstuderende ifølge Maria Storgaard står over for ved studiestarten. Blandt andet flertalsmisforståelser. 

Det fortæller Michella Ravn Søndergaard, der er socialpolitisk ansvarlig under Danske Studerendes Fællesråd.

Der skal løftes i fællesskab, og man skal være hinandens studiemiljø og udrydde de her flertalsmisforståelser, så vi ikke fortsætter bølgen med at individualisere problemet.

Michella Ravn Søndergaard, socialpolitisk ansvarlig under Danske Studerendes Fællesråd

Vi hører også idéen om den studerende, der får topkarakter i det hele og har styr på vennerne, familie, studiejobbet og udveksling. Men i virkeligheden har vi alle ting, vi snubler over henad vejen og alle sammen vores udfordringer. 

Og når det gælder trivslen blandt de nye studerende, så er det vigtigt, at der bliver løftet i flok og ikke peges fingre ad den enkelte. 

"Der skal løftes i fællesskab, og man skal være hinandens studiemiljø og udrydde de her flertalsmisforståelser, så vi ikke fortsætter bølgen med at individualisere problemet," siger Michella Ravn Søndergaard.

Hun opfordrer landets universiteter til at stole mere på, at de studerende, der allerede er godt i gang, kan lave en god studiestart for deres nye medstuderende. 

"Der er meget at vinde, hvis man som universitet tør stole lidt mere på sine studenterråd i forhold til at kunne drive studiestarten. De ældre studerende har selv lige været der og kan give det videre, de syntes fungerede godt og sortere det fra, som de ikke mener var så fedt," lyder det fra Michella Ravn Søndergaard.

Gode råd til studiestarten

Vær tålmodig

Husk på, at du ikke behøver at være verdensmester fra første dag. Du er nybegynder, så tillad dig selv at være det. Lad være med at forvente, at du har det fulde overblik med det samme. 

Du er kommet for at lære noget. På samme måde kan du heller ikke regne med at få nye venner fra den ene dag til den anden. Det kræver tålmodighed. 

Spørg bare

Hvis der er noget, du ikke forstår eller er forvirret over, så spørg. Det gælder både undervisere, medstuderende og andre. Og vær nysgerrig. 

Snak med andre studerende

Hvis det er muligt, så sørg for at komme med i en studiegruppe. En studiegruppe eller en studiemakker kan give dig nogle faste rammer for læsningen og kan samtidig give mulighed for at dele erfaringer og tanker. 

Planlæg din tid

Det kan være en god ide at lave en plan for din arbejdsuge og dit første semester, så du får struktur – både når det gælder studie og fritid. 

Vær realistisk med din tid, og husk at give plads til andre ting end studiet. Mange har glæde af et studiejob, da det kan være med til at strukturere dagen og samtidig skabe et frirum, hvor du ikke på samme måde skal præstere som på studiet.

Tag imod hjælp

Der er ingen skam i at tage imod hjælp. Husk, at du er god nok. 

Kilde: Studenterrådgivningen

Akademikerliv for dig, der er studerende

Studerende: ”Jeg ser ikke frem til det arbejdsliv, der venter mig”

Money, money, money: Få overblik over din økonomi – og pengene til at række

Graduate-stillinger vinder frem: ”Man bliver rustet til at komme ud på den anden side”

Akademisk sprog: Ikke for komplekst - ikke for simpelt

Studielivet kan give sociale udfordringer

Impostor-fænomen på studiet: Hvornår opdager de, at jeg er en dårlig studerende?

Studerende og nyuddannede er under pres på flere fronter

”Jeg går ikke længere i panik, når jeg føler mig stresset”

Studiejobbet er den bedste billet til at komme i job

”Det gør ikke noget at prøve lidt forskelligt af”

”Det er vigtigt at have et studiejob, man brænder for”

”Jeg ser studiejobbet som en bonus”

Studiestart uden stress

Få styr på studieteknikken og undgå informationsoverload

Sådan får du skabt et netværk blandt dine medstuderende