Af Lotte Refnov
Få alle HR-direktør Hanne Blumes bedste råd til, hvordan du kan blive skarp på dine kompetencer og arbejde aktivt med at udvikle dig igennem hele dit arbejdsliv. Hør også, hvordan personlighedstests kan hjælpe dig med at identificere dine styrker, svagheder og muligheder.
”Jeg læste jura og økonomi på Handelshøjskolen. Det var min store interesse, så jeg havde også ambitionen om at gå på universitet og tage en cand.jur. Jeg synes, jeg var landet på rette hylde. Lige indtil chefen prikkede mig på skulderen,” begynder Hanne Blume sin historie om at få hjælp til at finde ind til kernen af dét, hun er allerbedst til i podcasten ”Succesfuld?”.
En dag kaldte Hanne Blumes chef, den tidligere DONG-direktør, Anders Eldrup, hende ind til et møde. Han havde spottet hendes interesse for mennesker og for organisationen samt ilden i hendes øjne, når talen faldt på de emner, og var overbevist om, at hun skulle gå HR-vejen – og han ville hjælpe hende. Så han udnævnte hende til HR-direktør i DONG Energy, som siden blev til Ørsted. I dag er Hanne Blume HR-direktør i Dovista, der blandt andet producerer Rationel- og Velfac-vinduer, og har altså mange års HR-erfaring bag sig.
Det vigtigste er, at du interesserer dig for dig selv og for din karriere.
Hanne Blume, HR-direktør i Dovista
om Hanne Blume selv konstaterer, når snakken falder på historien:
”Hvis der er noget, der er svært at planlægge, så er det karriere, og her var der noget, nogen så klarere, end jeg selv gjorde.”
Lige præcis dét, er omdrejningspunktet for, at Hanne Blume mener, at langt de fleste vil få meget ud af at arbejde aktivt, åbent og løbende med deres karriere – herunder med at finde ind til kernen af det, de er gode til, og udnytte det til deres fordel.
3 veje til at give din karriere et eftersyn
Hvor skal du begynde, når du vil give din karriere et eftersyn? Det giver Hanne Blume sit bud på i podcasten ‘Succesfuld?’ Her får du 3 af hendes bedste råd til at gang i processen:
”Du vinder meget ved at interessere dig for, hvad der motiverer dig”
Afsæt løbende tid til at undersøge af, hvad du vil, hvad du kan lide at arbejde med, og hvad du er god til. Husk, at det også er godt at erkende, hvad du ikke er så god til eller helst vil slippe for. Skriv det hele ned.
”Tag imod konstruktiv feedback, for det er tit den største gave”
Bed folk i din omgangskreds, for eksempel kolleger, nære venner og eventuelt en leder, om at sætte ord på, hvad du er god til. Bed for eksempel om feedback i specifikke situationer, eller spørg til deres holdning til nogle af dine
”Husk de små mål. Nogle gange er det dem, der leder til de store”
Formulér konkrete mål for dig selv. Det kan være alt fra mere socialt samvær med kollegerne til kurser og videreuddannelse. Både store og små mål tæller.