Af Louise Graa Christensen
Hvor arbejder du? Hvor meget, og hvad får du i løn?
Jeg er studentermedarbejder i IT-afdelingen hos Dansk Standard, og der arbejder jeg 15-20 timer ugentligt og får 160 kroner plus feriepenge.
Hvad går jobbet ud på?
Jeg har mange forskelligartede opgaver og kommer rundt i huset og laver intern it-support, hvor jeg løser de problemer, de ansatte har med deres computere. Det er både software - såsom problemer med emails, og hardware – for eksempel opsætning af nye computere.
Hvordan fik du jobbet?
Jeg gik meget målrettet efter et studierelevant studiejob og fandt det via en hjemmeside, der udelukkende viser ledige studiejob. Før det her job havde jeg et studiejob i to år, der intet havde at gøre med mit studie, så jeg følte, det var på tide at skifte. Jeg ville gerne ud i en virksomhed, hvor jeg kunne forestille mig at blive ansat i fremtiden, og allerede til jobsamtalen nævnte jeg, at jeg eventuelt kunne tage min kommende praktikperiode hos dem.
Hvorfor har du valgt at have et studiejob?
Det er der flere årsager til. Økonomi vægter selvfølgelig højt, for SU rækker ikke ret langt. Jeg boede på et kollegieværelse, der kostede 5000 kroner om måneden, så der var ikke ret meget tilbage at leve for. Derudover kan jeg godt lide at arbejde, det har jeg gjort, siden jeg var 13. Hvis jeg ikke gør det, bliver jeg rastløs. Jeg ville gerne være et sted, hvor jeg lærer ting, jeg kan bruge i skolen, for det er vigtigt at få noget praktisk erfaring. Derudover synes jeg, jeg lærer meget af at arbejde sammen med folk, der er ældre end mig selv og dermed har mere erfaring, samtidig med at jeg får et godt netværk.
Hvad er det, der er særligt godt ved jobbet?
Det er at komme ud og bruge det, jeg har lært og at skabe en forbindelse til arbejdsmarkedet. På den måde kan jeg mærke, hvordan det foregår i den branche, jeg skal ud i om nogle år og forberede mig på det. Samtidig ser det godt ud på mit CV.
Hvordan bruger du din faglighed?
Jeg læser Økonomi og IT, og selvom jobbet ikke har direkte med økonomi at gøre, får jeg forståelse for en virksomhed generelt. Men på IT-området får jeg næsten brugt alt det, jeg lærer på skolen i praksis. Godt nok arbejder jeg ikke super meget med software, men jeg løser mange forskellige problemer i løbet af en dag, og nogle gange skal jeg også kigge ”ind” i computerne. Jeg kan tydeligt mærke, at jeg lærer meget, og så er det også en fordel at få trænet det med at komme rundt til mange forskellige typer af mennesker, der har brug for din hjælp.
Er der nogle ulemper ved at have et studiejob?
Generelt har man selvfølgelig mindre tid til det, der kommer ud over studie og arbejde, men heldigvis er mit job kun på hverdage, så mine weekender er frie. Dog kan det selvfølgelig godt være hårdt at skulle læse efter arbejdet eller at skulle arbejde efter studiet på samme dag. Men jeg har ikke problemer med, at det er 15-20 timer om ugen, for når man for eksempel er i en studiegruppe, er der respekt for, at man også har et job, og så har vi også nogle fridage. Jeg laver selv min vagtplan, så det er meget fleksibelt, og det er rigtig vigtigt for mig med den fleksibilitet.
Har du et godt råd til andre studerende, der skal søge studiejob?
Søg noget, du selv brænder for, og som er relevant. Jeg kan godt fortryde, at jeg havde et irrelevant job i to år, for det bliver nogle meget lange dage. Derudover skal man sikre sig, at det er fleksibelt – det bliver alt for hårdt, hvis arbejdspladsen ikke har forståelse for, at man har et studie at passe samtidig.
Om Maria Buur
- Alder: 23
- Uddannelse: Økonomi og Informationsteknologi på Københavns Erhvervsakademi
- Semester: Starter på 5. semester efter sommerferien
- Studiejob: Studentermedarbejder i IT-afdelingen hos Dansk Standard