Gå videre til hovedindhold

Succes eller fiasko? Vi tager temperaturen på 4-dages arbejdsugen

Den nordjyske virksomhed Absent Wall har droppet at have fire faste arbejdsdage, blandt andet fordi det ikke var så fleksibelt, som de forventede. Dog holder de fast i en 30 timers arbejdsuge, da det har løftet effektiviteten. Ifølge en arbejdsmarkedsforsker har eksperimenter med en fire-dages arbejdsuge vist blandede resultater, selvom ordningen generelt set møder stor opbakning blandt medarbejdere.

Jeppe Rahbek, partner i Absent Wall, hvor man har skrottet 4-dages arbejdsugen. Foto: Absent Wall

17. marts 2025

Af Morten Bjerregaard

Det var med en forventning om gladere medarbejdere og øget frihed og fleksibilitet, at den nordjyske virksomhed Absent Wall i 2022 indførte en 4-dages arbejdsuge på 30 timer fra mandag til torsdag i stedet for den klassiske 37 timers model fra mandag til fredag. 

Men selvom timeantallet var gået fra 37 timer til 30, har virksomheden - efter tre år med flere justeringer undervejs - nu endegyldigt lagt 4-dages arbejdsugen i graven. 

”Jeg må nok indrømme, at jeg var en smule naiv, fordi jeg tænkte, at alle ville være vilde med at have fri om fredagen. Mit mål er at have glade kolleger og medarbejdere, men de faste rammer viste sig at være for stramme. For hvad er det fede ved at have fri om fredagen, hvis børnene er i skole og partneren på arbejde? Vi har fundet ud af, at det kan være mere værdifuldt at gå tidligt en tirsdag eller onsdag og bruge tid med familien,” siger Jeppe Rahbek, der er partner i Absent Wall, der er kreativt bureau og forretningspartner for produktionsvirksomheder.

Jeg kan godt tilbyde folk at arbejde mindre, hvis de samtidig hæver effektiviteten i de timer. Og det er sket hos os. Hvis man kan bevare eller øge produktiviteten, skal det ikke gå ud over lønningerne.

Jeppe Rahbek, Absent Wall

I stedet for de faste arbejdsdage har de i Absent Wall gjort det muligt for medarbejderne selv at fordele deres ugentlige timer, fordi det giver mest mulig fleksibilitet.

”Med den tidligere model gik vi for meget på kompromis med fleksibiliteten. At presse 30 timer ind på fire dage skabte lange arbejdsdage, og den ekstra fridag opvejede ikke det hårde arbejdspres de andre dage,” siger Jeppe Rahbek. 

Beholder 30 timers arbejdsuge

Der er dog en ting ved eksperimentet, som virksomheden holder fast i, og det er 30 timers arbejdsugen, hvor medarbejderne får samme løn, som da de arbejdede 37 timer. 

For det har vist sig, at effektiviteten og faktureringsgraden – der indikerer, hvor stor en del af medarbejderens tid, der faktureres – er steget markant siden antallet af arbejdstimer er blevet nedsat. 

I 2022 lå faktureringsgraden på omkring 75 procent, men efter de har indført en 30-timers arbejdsuge har de fleste medarbejdere nu en faktureringsgrad på over 90 procent. 

”Jeg kan godt tilbyde folk at arbejde mindre, hvis de samtidig hæver effektiviteten i de timer. Og det er sket hos os. Hvis man kan bevare eller øge produktiviteten, skal det ikke gå ud over lønningerne,” siger Jeppe Rahbek. 

Han indrømmer dog, at den øgede effektivitet har en bagside. 

”Hyggen kommer til at lide. Når vi forventer en faktureringsgrad på over 90 procent, er der ikke tid til at småsnakke ved kaffemaskinen. Vi har effektivt elimineret det tidsrum, hvor hyggen normalt opstår. Det betyder, at vi bevidst skal prioritere den, hvilket vi eksempelvis gør gennem planlagte udviklingsdage, hvor vi i bund og grund spiser kage og hygger os.”

Blandede resultater ved eksperimenter

Flere og flere virksomheder herhjemme er de senere år begyndt at eksperimentere med forskellige modeller for en 4-dages arbejdsuge. Nogle komprimerer en uge på 37 timer ned på mandag til torsdag, andre har sat arbejdstiden ned til 30 timer, mens andre har prøvet med en mere selvtilrettelagt model.

Hos Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet har man fulgt nogle af forsøgene på tæt hold – blandt andet for en gruppe medarbejdere i Odsherred og Kerteminde Kommune, som har arbejdet 37 timer fra mandag til torsdag. 

Her har den 4-dages arbejdsuge ikke været en entydig succes, forklarer Henrik Lambrecht Lund, der er lektor hos Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet.

”Det mindsker fleksibiliteten, da arbejdstiden bliver mere fastlåst. Det passer godt til nogle grupper, mens andre – eksempelvis seniorer, børnefamilier og enlige forældre – kan opleve udfordringer med lange arbejdsdage, eksempelvis fordi afhentning og aflevering af børn bliver sværere,” siger han. 

En anden udfordring kan ifølge Henrik Lambrecht Lund være at sammenhængskraften på arbejdspladsen kan komme til at lide – især hvis hjemmearbejdsdage også er en del af pakken.

De fleste er villige til at gå på kompromis med meget for at få en ekstra fridag.

Henrik Lambrecht Lund, Roskilde Universitet

”Hvis medarbejderne både har færre arbejdsdage og hjemmearbejdsdage, kan det blive svært at koordinere og fastholde det sociale og faglige fællesskab,” siger han.

I forsøget fra Kerteminde Kommune har den store fordel for medarbejderne været den sammenhængende fritid fra torsdag eftermiddag til mandag morgen. Så selvom der har været udfordringer, så møder 4-dages arbejdsuge stor opbakning, hvilket har overrasket Henrik Lambrecht Lund.

”Det har faktisk chokeret mig, hvor glade folk er for det. De fleste er villige til at gå på kompromis med meget for at få en ekstra fridag,” siger han. 

Ifølge Henrik Lambrecht Lund tyder erfaringerne på, at en reduceret arbejdstid på 30 timer med uændret løn giver de bedste resultater. Her har virksomhederne prøvet at omorganisere arbejdsdagen – blandt andet ved at skære ned for antallet af møder og indføre timer, hvor man ikke må forstyrre hinanden. 

Flere virksomheder bør reducere arbejdstid

At få flere virksomheder til at gå over til en 4-dages arbejdsuge – eller andre arbejdsmodeller med færre arbejdstimer – er noget, Bo Kønskov Hansen er passioneret omkring. 

Faktisk så passioneret, at han er direktør i virksomheden 4, hvis formål er at udbrede budskabet om, at vi alle kan og bør arbejde bedre og lidt mindre. 

Ifølge Bo Kønskov Hansen er der ikke én optimal løsning, der fungerer for alle. Men forskning viser ifølge ham, at reduceret arbejdstid kan øge både produktiviteten og trivslen. 

”Uanset om man fordeler timerne over fire eller fem dage, så kan en kortere arbejdsuge give bedre balance mellem restitution og effektivitet,” siger Bo Kønskov Hansen og fortsætter:

”I bund og grund handler det om den enkelte virksomheds behov. Hvis man arbejder med komplekse kognitive opgaver, kan en kortere arbejdsdag være fordelagtig. Hvis man arbejder meget synkront, kan faste arbejdstider være en fordel,” siger han.

Modellen, som Absent Wall benytter, tror Jeppe Rahbek ikke nødvendigvis, vil passe til alle. Men den passer til lige netop deres virksomhed. Derfor opfordrer han virksomheder, som overvejer at indføre en arbejdsuge med færre timer, til at tilpasse arbejdet til den enkelte medarbejders behov. 

”Nogle medarbejdere kan lide at arbejde syv dage om ugen med korte dage, andre vil have en fast fridag. Selv arbejder jeg intensivt i fire dage, så jeg kan bruge fredagen på andre projekter. Det handler om at skabe rammer, der giver mening for den enkelte og samtidig sikrer det bedste output for virksomheden,” lyder det fra Jeppe Rahbek.

Fem grunde til at vælge en 4-dages arbejdsuge ifølge Bo Kønskov Hansen

1. Øget produktivitet

En kortere arbejdsuge giver bedre restitution, hvilket øger den kognitive kapacitet. Det fører til højere kvalitet i analyser og beslutninger og gør i sidste ende arbejdet mere effektivt.

2. Større fokus

Når arbejdstiden reduceres, bliver tiden en knap ressource, hvilket skærper fokus og prioritering. Medarbejdere bliver bedre til at skille det væsentlige fra det uvæsentlige og arbejde mere målrettet.

3. Mindsker sygefravær

En kortere arbejdsuge, hvor man ikke kører sig selv for hårdt, kan reducere stressniveauet, hvilket forbedrer medarbejdertrivsel og mindsker sygefravær. Det kan både gavne den enkelte og virksomheden på lang sigt.

4. Tiltrækker og fastholder medarbejdere

Mange ønsker at arbejde mindre, og en 4-dages arbejdsuge kan derfor være et attraktivt tilbud, der hjælper virksomheder med at tiltrække og fastholde talentfulde medarbejdere.

5. Øger motivationen

Når der er fremdrift i ens arbejdsliv, fordi man eksempelvis arbejder mindre, arbejder mere effektivt og når de fælles mål, så øger det motivationen og arbejdsglæden. Det gør i sidste ende virksomheden til at mere attraktivt sted at arbejde.

Kilde: Bo Kønskov Hansen, direktør i virksomheden ”4”