Gå videre til hovedindhold

Tre studerende: Derfor har vi valgt at få børn, mens vi studerer

Mere fleksibilitet. Mindre studiestress. Bedre prioriteringsevner. Det er blot nogle af de erfaringer, som tre studerende på henholdsvis medicin, statskundskab og jura har gjort sig ved at kombinere en hverdag som studerende med forældrelivet.

“Vil der stå barnets første sygedag i panden på mig, eller vil det omvendt være en fordel, at jeg ikke står over for en barsel, fordi jeg har fået de børn, jeg skal have?” De tanker gør jurastuderende Ida Büchert-Jakobsen sig blandt andet.

26. marts 2025

Af Heidi Nielsen

Valdemar har fået barn på sidste del af kandidaten: ”Det er det bedste, jeg har gjort for mig selv”

25-årige Valdemar Walldorf van Dyk, der læser statskundskab på Københavns Universitet, oplever mindre studiestress, efter han for otte måneder siden blev far til en lille dreng. Nu er der nemlig noget andet, der er vigtigere end studiet. 

“Det virker lidt paradoksalt. Men min studiestress fylder mindre, efter jeg er blevet far. Det er ikke, fordi jeg klarer mig dårligere, men jeg har lært at sige, at det nok skal gå”.

Sådan siger 25-årige Valdemar Walldorf van Dyk, der har fået børn under sin studietid. Tidligere gik han meget op i at læse alt i pensum og tage noter til det hele, samtidig med at han havde et studiejob på 25 timer om ugen og også gerne ville træne i sin fritid. 

“Det var svært at få til at hænge sammen, og jeg kunne godt føle mig lidt stresset. Så til at starte med var jeg nok lidt skræmt ved tanken. Hvordan skulle jeg tage vare på et barn, når jeg havde så travlt med at fokusere på studiet og knap tog ordentlig var på mig selv?”, siger Valdemar Walldorf van Dyk, der er i gang med sidste del af kandidaten. 

Alligevel besluttede han og hustruen Amanda at få deres første barn.  

Parret har været sammen siden gymnasiet og kender derfor hinanden godt. Da de blev gift i august 2023, var det naturligt, at børn var det næste skridt i parforholdet. 

“Mine forældre var slet ikke i tvivl om, at jeg kunne klare det. De mente ikke, jeg ville gøre mig overvejelser omkring, hvorvidt jeg kunne klare det, når først barnet var der. Og det fik de jo ret i,” siger han. 

Valdemars egen far var selv studerende, da hans forældre fik ham. Det har været en inspiration for Valdemar, der kun har hørt positivt om den tid i faderens liv. 

Læs mere: Fordele og ulemper: Sådan kan livet som studerende med børn se ud

Mere fleksibilitet

Den lille dreng på nu otte måneder har rigtigt nok vendt op og ned på den nybagte fars hverdag. 

Han stresser ikke så meget med at få taget noter til alting. Læg dertil, at han nu har skåret ned til at arbejde 15 timer om ugen i sit studiejob. 

“Jeg har lært at prioritere. Det er vigtigere med mit barn end at få læst hvert et komma og punktum,” siger han. 

Ifølge Valdemar er der mange fordele ved at få børn, mens man stadig er studerende. For eksempel er det nemmere at holde barnets sygedag, fordi der er en større fleksibilitet, end når man har et fast arbejde. Til gengæld kan han ikke være så impulsiv, som han var engang. 

Valdemar Walldorf van Dyks medstuderende har også taget godt imod hans nye livsstil. 

“Mange af dem har samme tankegang, som jeg nok selv havde i starten; at man først skal være færdig med sine studier, før man får børn, fordi det er det, der er normen i vores samfund. Men når jeg så fortæller, hvordan det er, bliver de mere åbne overfor det,” siger han og tilføjer: 

“Det er det bedste, jeg har gjort for mig selv. Jeg har en utrolig stor kærlighed til det lille væsen”. 

Ida er mor til to og studerende: “En tidsmæssig gave at få børn under studiet”

27-årige Ida Büchert-Jakobsen, der læser jura på Københavns Universitet, har netop fået sit andet barn. Begge børn har hun fået, mens hun var studerende. Hun har tænkt meget over, om forældrelivet kunne begrænse hendes fremtidige karriere.

Kan livet som forælder kombineres med et højt fagligt ambitionsniveau på jurastudiet? Og hvad vil en kommende arbejdsgiver tænke, når CV’et afslører, at 27-årige Ida Büchert-Jakobsen er mor til to - en på snart tre år og en nyfødt, som hun fik i marts i år. 

Det er nogle af de tanker, der især har fyldt for den unge kvinde i forbindelse med familieforøgelse: 

“Vil der stå barnets første sygedag i panden på mig? Eller vil det omvendt være en fordel, at jeg ikke står over for en barsel, fordi jeg har fået de børn, jeg skal have?”, siger Ida Büchert-Jakobsen, der lige nu mangler et enkelt fag for at få sin bachelorgrad i hus. 

Trods sine bekymringer er hun også kommet frem til, at hun har valgt rigtigt, og at det er okay at sænke ambitionerne i begyndelsen af sin karriere. Hun vil derfor sørge for at vælge et job, hvor den gennemsnitlige arbejdstid hedder 37 timer om ugen. 

“Min plan er at søge jobs, hvor jeg kan se mig selv have et sammenhængende familieliv. Så kan jeg altid skrue op for det, når mine børn er blevet store,” siger hun. 

Inspiration hjemmefra

Ida Büchert-Jakobsens egne forældre og bedsteforældre var selv studerende, da de fik børn. Derfor har tanken om at blive mor som studerende, ikke været fjern. 

“Det er det, jeg har været vant til. Og det har nok gjort, at jeg ikke er blevet skræmt ved tanken om at få børn i en tidlig alder sammenlignet med mine jævnaldrende".

Hun har især været glad for den fleksibilitet, det har givet hende at være studerende ved siden af rollen som mor. 

“Der har sommetider været noget undervisning, jeg ikke har kunnet nå, fordi det lå fra klokken 15-17, hvor jeg har skullet hente min søn. Men jeg har til gengæld kunnet hente ham tidligt fra vuggestue, eller personalet har kunnet ringe efter mig, hvis han var ked af det eller syg. Det ønsker jeg også at kunne tilbyde min anden søn,” siger Ida Büchert-Jakobsen og tilføjer: 

“Det har været en kæmpe tidsmæssig gave at få børn under studiet, fordi jeg har mere tid sammen med mine børn”.

Da hendes kæreste har fuldtidsjob, skal parret ikke bekymre sig om for eksempel udgifter til babyudstyr, vuggestue og bleer. 

“Det er bare noget andet, end hvis vi var to, der var på SU. Det giver mig noget sikkerhed, at jeg ikke skal tænke over det,” siger hun. 

Lægestuderende skal snart være far: ”Vi har følt os klar”

Magnus Gibson er snart færdig med sin uddannelse som læge. Samtidig skal han være far lige om lidt. Bekymringer om at kunne jonglere begge dele fylder ikke så meget – han er typen, der tager tingene, som de kommer. 


“Jeg prøver ikke at gøre mig for mange forestillinger, andet end at jeg er sikker på, at jeg vil elske vores barn vildt meget”. 

29-årige Magnus Gibson bliver, hvis alt går efter planen, far den 31. maj i år. 

Til daglig er han medicinstuderende i København, hvor han er i gang med 12. semester. 

Beslutningen om at skulle være far har ikke været svær. For han og hans forlovede, Ida, har været sammen i omkring fem år nu og har de samme ønsker for fremtiden. 

“Jeg har altid haft det sådan, at hvis jeg var sammen med den rette, og det var en, jeg elskede og havde lyst til at få et barn med, så var der ingen grund til at vente,” siger han. 

Derfor har der heller ikke mange bekymringer omkring at være studerende og far på samme tid. 

“Vi har haft nogle overvejelser omkring økonomien, for en SU rækker jo ikke særlig langt, men det har ikke forhindret os i at vil have et barn. Vi har følt os klar,” siger Magnus Gibson, hvis forlovede blev færdiguddannet fysioterapeut i 2021.  

Hård konkurrence 

Parret blev hurtigt enige om, at der nok aldrig er et godt tidspunkt at få børn på.  

“Især når man er læge, for den første tid på arbejdsmarkedet vil man gerne vise overlægerne, som skal ansætte en, at man er dygtig og arbejdsom. Der er hård konkurrence om introduktionsstillingerne," siger Magnus Gibson.  

Men han har valgt, at han ikke vil lade bekymringerne omkring fremtiden tage over. For han er typen, der tager tingene, som de kommer. 

 “Uanset hvor meget man bekymrer sig, så kan man ikke gøre noget ved det, før man står i det,” siger han. 

“Jeg har ikke tænkt mig at skulle være 100 procent med på karriereræset. Det er ikke ambitionen, at min familie ikke skal se mig, fordi jeg har mange vagter,” siger han. 

Forventninger til far-livet 

Han og Ida venter lige nu på, at Magnus får besked om, hvor i landet han skal på KBU (Klinisk Basis Uddannelse) - det man tidligere kaldte turnus. Det betyder, at parret med stor sandsynlighed skal flytte fra København i en periode. 

Uanset hvor i landet, de ender henne, så er forventningerne de samme: 

“Jeg håber, at vi får et barn, der trives, og som jeg kan hjælpe og støtte så meget som muligt,” siger Magnus Gibson.  

Akademikerliv for dig, der er studerende

Fordele og ulemper: Sådan kan livet som studerende med børn se ud

Tre studerende: Derfor har vi valgt at få børn, mens vi studerer

Har du overvejet at droppe ud af dit studie? Så er du ikke alene

CV for studerende og nyuddannede: Sæt spot på dine kompetencer

Studerende: ”Kære arbejdsgiver: Hvordan skal vi få erfaring, hvis I ikke vil give os den?”

Hjælp, snyd eller bjørnetjeneste: Må mor og AI sætte komma i dine opgaver?

Studerende: ”Jeg ser ikke frem til det arbejdsliv, der venter mig”

Money, money, money: Få overblik over din økonomi – og pengene til at række

Graduate-stillinger vinder frem: ”Man bliver rustet til at komme ud på den anden side”

Akademisk sprog: Ikke for komplekst - ikke for simpelt

Studielivet kan give sociale udfordringer

Impostor-fænomen på studiet: Hvornår opdager de, at jeg er en dårlig studerende?

Studerende og nyuddannede er under pres på flere fronter

”Jeg går ikke længere i panik, når jeg føler mig stresset”

Studiejobbet er den bedste billet til at komme i job

”Det gør ikke noget at prøve lidt forskelligt af”

”Det er vigtigt at have et studiejob, man brænder for”

”Jeg ser studiejobbet som en bonus”

Studiestart uden stress

Få styr på studieteknikken og undgå informationsoverload