Det her ville tre iværksættere gerne have vidst, da de startede deres virksomhed

Går du og drømmer om at starte din egen virksomhed, men mangler at tage springet? Så er der gode råd at hente hos tre iværksættere, som deler ud af deres erfaringer, så det forhåbentlig kan hjælpe dig med at undgå de mest almindelige fælder og dermed øge din chance for succes.


Af Morten Bjerregaard

At starte egen virksomhed kan være en udfordrende, men utrolig spændende rejse, som for de fleste iværksættere er fyldt med op- og nedture, uforudsete forhindringer og værdifuld læring. 

Vi har talt med tre forskellige iværksættere, som alle har været en del af Akademikernes A-kasses Startup-forløb, og spurgt dem om fordelene og ulemperne ved at være iværksætter og om, hvad de gerne ville have vidst om at være selvstændige, som de ved nu. 

Deres erfaringer giver et unikt indblik i, hvad det kræver at opbygge en succesfuld virksomhed, og hvordan man bedst muligt måde navigerer i iværksætterlandskabet. Så uanset om du er en håbefuld ny iværksætter eller allerede er godt i gang, så kan deres erfaringer forhåbentligt hjælpe dig med at undgå de mest almindelige ”fælder” og dermed øge dine chancer for succes. 

Kirstine Kruse, The Able: ”Jeg ville ønske, jeg vidste, hvor meget hjælp der er at hente derude”



32-årige Kirstine Kruse er uddannet sociolog og stifter af virksomheden The Able, som hun startede i 2022. The Able sælger varer lavet af mennesker på flugt og i konfliktramte områder som firmagaver og til privatpersoner. Hun kom på idéen, efter hun i en årrække arbejdede med flygtninge i Grækenland og Libanon og ønskede at gøre sit til, at de lokale kunsthåndværkere kunne blive uafhængige af økonomisk støtte og nødhjælp. Kirstine Kruse var en del af Akademikernes A-kasses startup-tilbud i foråret 2024.

Hvad ville du gerne have vidst om at være selvstændig, som du ved nu?

”Over tid har jeg opdaget, hvor enormt meget støtte og vejledning, der er tilgængeligt til folk som starter virksomhed. Som akademiker har man lært, at man selv skal sætte sig ned og undersøge alt, men jeg har brugt uendelig meget tid og ressourcer på noget, som jeg kunne have fået hjælp til af andre.” 

”Eksempelvis på at finde ud af, hvordan jeg skulle indberette moms korrekt og andre administrative ting, som jeg tror, mange godt kan knække halsen på i starten. Jeg var ved at give op flere gange, men gjorde det ikke, fordi jeg havde en klar vision om, hvem jeg ville hjælpe. Hver gang, jeg syntes, det var synd for mig selv, tænkte jeg på dem, jeg ville hjælpe.” 

Hvad er dit bedste råd til andre, som drømmer om at blive selvstændige?

”Det er super vigtigt at alliere sig med andre, så ræk ud og gå til nogle kaffemøder. Du skal ikke være flov over at skrive til folk på LinkedIn, der tilsyneladende har et super fancy CV. Langt de fleste synes, at iværksætteri er spændende, og mange er nysgerrige på dine idéer, og hvad du har at sige.” 

”Et andet råd er, at du skal finde noget, som får dig til at skille dig lidt ud fra mængden. For mig er det, at jeg er en ung, kvindelig iværksætter. Det kan også bare være, at du er fra Fyn, og så vil folk gerne hjælpe dig ekstra af den grund. Der er mange muligheder for at skille sig lidt ud.” 


”Det en vild følelse at overføre 2.000 dollar til en syrisk skrædder, fordi jeg har fået solgt hendes varer som firmagaver.”

- Kirstine Kruse, The Able

Hvad har været det mest udfordrende ved at være selvstændig?

”At stå alene med alt. Der er kun dig til at træffe de endelige beslutninger, så man skal stole på sig selv og sine valg. Når man så vælger forkert, er der kun dig selv at takke. I mine tidligere job har det været nemmere at sige, at der er en retning, der er blevet lagt, og den følger vi. Man skal være stærk i sin tro, og hvis den vakler, så kan det være svært.” 

”Når man tager en akademisk uddannelse, bliver man skolet i det perfekte, til at få 12-taller og være bedst og korrekt hele tiden. Men hvis man vil ud over rampen som selvstændig, så bliver man nødt til at lægge det fra sig. Og det er svært at lægge perfektionismen fra sig.” 

Hvad er det bedste ved at være selvstændig?

”Det er, når man oplever succeserne og ser det, man har skabt. Jeg brænder så meget for det, jeg gør, så at se det ske er helt crazy. Og så er det en vild følelse at overføre 2.000 dollar til en syrisk skrædder, fordi jeg har fået solgt hendes varer som firmagaver. Det er fantastisk at tænke på, at det er noget, jeg har fået til at ske. At det er mig, der 100 procent har skabt rammerne, fundet kunden og hjulpet med designet.” 

”Til efteråret skal jeg have en praktikant, og det havde jeg aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig. At jeg har skabt noget, som andre vil arbejde for.”

Hvor ser du sig selv og din virksomhed om 5-10 år?

”Jeg føler, det kan gå begge veje. Enten lukker jeg virksomheden om tre år, fordi det ikke er sjovt længere, eller også bliver The Able den største leverandør af meningsfulde gaver i Danmark. Nogle gange føler jeg, det er et eventyr, der skal prøves af, og andre gange tænker jeg, at det her bliver gigantisk.” 

”Jeg synes, det er sjovt lige nu, og jeg glæder mig til, at det er mandag. Men hvis det ændrer sig, så vil jeg ikke låse mig fast. Jeg er heller ikke afvisende over for på et tidspunkt at få et ”rugbrødsarbejde”, som kan være basen for ens månedlige udgifter, så min virksomhed bliver mindre bundet op på at tjene penge.” 

Frederik Kilsmark Larsen, Syncdesk: ”Fokuser på problemet i stedet for løsningen”

Frederik Kilsmark Larsen er 22 år gammel og medstifter af virksomheden Syncdesk, der via en kommunikationsplatform hjælper hoteller med at effektivisere den daglige drift og kommunikation mellem de ansatte. Syncdesk har været i gang i to et halvt år og har blandt andet hotellerne Bella Sky og Sankt Petri i København som kunder. Syncdesk var en del af Akademikernes A-kasses Startup-tilbud i efteråret 2022.

Hvad ville du gerne have vidst om at være selvstændig, som du ved nu?

”For det første ville jeg gerne have vidst, at jeg skulle have fokuseret mere på problemet end selve løsningen. For det nytter ikke noget at blive forelsket i en fancy løsning eller idé, som ingen har brug for. Det var lidt det, der skete for os i begyndelsen, da vi troede, vi havde en god ide, men i stedet kom vi væk fra, hvad kunderne egentlig havde brug for.”

”Det er også utroligt vigtigt, at man har det rette team på plads fra start. Det gælder om at have de kompetencer, der skal til for at kunne løfte opgaven. I sidste ende er det teamet, der skal løfte udviklingen af virksomheden, og hvis kompetencerne ikke er der fra starten, kan det blive en lang og besværlig proces at tillære sig nye kompetencer hele tiden.”

Hvad har været det mest udfordrende ved at være selvstændig?

”Det er helt klart, at man står 100 procent på egne ben. Der kommer hele tiden nye udfordringer, og når du har løst et problem, opstår der et nyt. Når du står på egne ben, skal du også selv finde ud af, hvordan du løser det. Der er ikke andre end en selv, som man kan smide bolden over til.” 

”Heldigvis har vi været gode til at finde personer, som har erfaring med iværksætteri, og spurgt dem til råds, så vi kan undgå at begå de samme fejl som dem. Det har fungeret godt.” 


”Jeg drømmer om at lave noget, jeg kan leve af, og som jeg elsker. At have kontrollen over mine egne arbejdsopgaver og have friheden til at kunne arbejde, hvor og hvornår jeg vil."

- Frederik Kilsmark Larsen, Syncdesk

Hvad er det bedste ved at være selvstændig?

”Det bedste er, at man har muligheden for at skabe noget selv og hele tiden lærer noget nyt. Jeg er meget ung, og jeg synes, det er mega nice, at jeg bliver tvunget ud i nogle arbejdsopgaver, som jeg nok aldrig havde fået lov til at lave på en normal arbejdsplads. Hvis du ikke gør det, så er der ingen andre, der gør det. Det lærer man sindssygt meget af.” 

”Og så er det fantastisk at se, at man bygger noget, som folk rent faktisk bruger. Man hjælper simpelthen folk med at løse et problem. Det er helt vildt fedt.” 

Hvad er dit bedste råd til andre, som drømmer om at blive selvstændige?

”Det er måske et lidt irriterende råd, men det må være ”Bare spring ud i det". Man kan hurtigt bruge rigtig lang tid på at lave en masse forretningsplaner og analyser, men den hurtigste måde at komme i gang på er ved at gribe telefonen og ringe ud til potentielle kunder og pitche sin idé. Hvis man kan få solgt sin idé, så har man en case, man kan bygge videre på og bygge en forretningsplan på.” 

Hvor ser du dig selv og din virksomhed om 5-10 år?

”Om 5-10 år skulle vi meget gerne have bygget en større forretning med Syncdesk, så vi er til stede på hoteller rundt i hele verden. Vi skal ud og hjælpe en masse hoteller i udlandet og Danmark med at spare mandetimer ved at dele information bedst muligt, så de ansatte kan bruge tiden på at give den bedst mulige service til gæsterne.” 

”Jeg drømmer om at lave noget, jeg kan leve af, og som jeg elsker. At have kontrollen over mine egne arbejdsopgaver og have friheden til at kunne arbejde, hvor og hvornår jeg vil.” 

 

Danni Dromi, Fine Chariot: ”Sørg for at have en solid opsparing”

Danni Dromi er 36 år gammel og indehaver af virksomheden Fine Chariot, hvor han som selvstændig konsulent udvikler løsninger, rådgiver og holder foredrag om kunstig intelligens og teknologiens påvirkning af fremtidens arbejdsmarked. Han sprang ud som selvstændig, kort før han deltog i Akademikernes A-kasses Startup-tilbud i efteråret 2022.

Hvad ville du gerne have vidst om at være selvstændig, som du ved nu?

”At du skal huske at se på det store billede og lade være med at kigge på dagene individuelt. Du vil opleve perioder, hvor du gør det rigtige, men samtidig have dage, hvor det hele virker som om, det går den forkerte vej.”

”Det er en proces, og det er svært at lære det hele på én gang. Du er nødt til at lære i etaper og oparbejde erfaring. Men du skal gerne have flere gode dage end dårlige. Har du ikke det, så er det måske ikke det rigtige, du laver.”

Hvad har været det mest udfordrende ved at være selvstændig?

”Pengene. Du har ikke den samme økonomiske tryghed, som du har i et fast job, hvor der kommer penge ind fast hver måned. Som selvstændig får du penge, når du har kunder, men det kan stadig være usikkert, hvornår et projekt kommer til at lande.” 

”Derfor er det meget vigtigt, at du har sparet op, inden du tager springet. Du skal finde ud af, hvor mange måneder du har at løbe på, uden der kommer penge ind. I starten kortlagde jeg i detaljer, hvad jeg brugte mine penge på, så jeg kunne spare og skrue ned for mit forbrug. For man skal ikke undervurdere, hvor meget økonomi fylder som selvstændig.” 

”Du vil opleve perioder, hvor du gør det rigtige, men samtidig have dage, hvor det hele virker som om, det går den forkerte vej.”

- Danni Dromi, Fine Chariot


Hvad er det bedste ved at være selvstændig?

”Det er helt klart, at du styrer tingene selv. Jeg har aldrig været den helt store fan af et fast lønmodtagerjob, fordi andre sætter retningen for dig og bestemmer, hvad du skal lave og interessere dig for. Jeg har ofte følt, at det er gået alt for langsomt.” 

”Det er også fedt, at du får det fulde billede af, hvad der skal til for at få en virksomhed til at køre rundt. Du skal vide, hvordan du sælger, hvordan du har kundekontant, hvordan du løbende skal følge op på ting, men også praktiske ting som skat, bogføring, fakturering osv.” 

Hvad er dit bedste råd til andre, som drømmer om at blive selvstændige?

”Få styr på din økonomi. Medmindre du er heldig og dygtig at have kunder fra dag et, så er det noget, der kommer til at presse dig i starten. Jeg havde selv en opsparing, så jeg kunne gå seks-syv måneder uden kunder. Hvis du har et halvt år at løbe på, burde det være fornuftigt, for det kan sagtens tage op til seks måneder, før du får den første kunde. Det betyder ikke, at du klarer dig dårligt, for der er mange tilfældigheder, der kan spille ind.” 

Hvor ser du dig selv og din virksomhed om 5-10 år?

”Det kan gå mange veje. Min nuværende enkeltmandsvirksomhed er jeg ikke sikker på, at jeg har lyst til at skalere op. Men jeg synes, det kunne være fedt at skabe noget nyt, som er bygget op omkring et produkt.” 

”Som selvstændig behøver du ikke nødvendigvis at have en langsigtet plan. Man kan tage hver dag som den kommer, hvis man har lyst til det.”

Vil du være selvstændig?

Hos Akademikernes A-kasse har vi flere unikke tilbud til både dig, der drømmer om at blive iværksætter, og dig, der allerede har taget beslutningen om at gå iværksættervejen. 

Find al information om vores forskellige startup-tilbud.