Iværksætter-duo får kvinder til at investere

Iværksætterne fra Moneypenny & More har gjort det til deres mission at få flere kvinder til at investere. Den dansk-svenske duo har på otte år skabt et community med over 100.000 investeringsivrige medlemmer, tilføjet nye ben til forretningen og uddelt gode råd i et DR-program. Ifølge Ann-Christina Lykke Motzfeldt har en af årsagerne til deres succes været, at de har fået råd og vejledning – blandt andet via Startup-programmet hos Akademikernes A-kasse. 

Fra venstre ses Linnéa Schmidt og Ann-Christina Lykke Motzfeldt. Foto: Stine Bro. 

Af Morten Bjerregaard

”Tænk, at de penge, jeg allerede har tjent en gang, kan tjene så mange penge til mig igen. Det er helt magisk”.

Ovenstående ’aha’-oplevelse stod Ann-Christina Lykke Motzfeldt med tilbage i 2008, hvor finanskrisen var på sit højeste, og aktierne verden over var styrtdykket. Hun havde købt sine første aktier for 40.000 hårdt opsparede kroner, og cirka seks måneder senere stod der 86.000 kroner, uden hun havde rørt en finger.

Hendes interesse for investering var i den grad blevet vakt, og jo længere tid der gik, jo mere voksede ønsket om at udbrede hendes passion til andre kvinder. For AC, som hun gerne vil kaldes, faldt det hele i hak, da hun i 2017 deltog i en investeringscafé, som Moneypenny-stifteren Linnéa Schmidt havde stablet på benene via en Facebook-gruppe, hun havde startet. 

”Det var præcis sådan et community, jeg manglede, og jeg syntes, det var så fedt, det hun havde gang i. Så jeg tilbød hende min hjælp. Først lavede jeg et logo til hende gratis, og derefter skulle hun bruge bannere og brochurer til en messe, og pludselig gav det mening for os at slå os sammen, ” fortæller 48-årige Ann-Christina Lykke Motzfeldt, der egentlig er uddannet art director. 

”Det er virkelig vigtigt, at mænd og kvinder bliver økonomisk ligestillet, for det er uretfærdigt med den store forskel, der er. Der mange gode takter, men det går stadig for langsomt.”

- Ann-Christina Lykke Motzfeldt

Moneypenny & More med den dansk-svenske duo, Ann-Christina Lykke Motzfeldt og Linnéa Schmidt, var blevet født. Og det skulle vise sig, at deres mål om at inspirere flere kvinder til at tage magten over deres økonomi, ville tage fart de kommende år.

Vild medlemsrejse

’Moneypenny – Kvinder som investerer’ startede som en Facebookgruppe i 2016, og da Ann-Christina Lykke Motzfeldt blev en del af gruppen i 2017 var der omkring 700 medlemmer. Siden er det gået stærkt, rigtigt stærkt. 

I skrivende stund har Facebookgruppen 64.000 medlemmer, og sammen med sin norske søstergruppe har Moneypenny et fælleskab på over 100.000 kvinder i Skandinavien. I gruppen deler de to iværksættere ud af deres erfaringer og giver tips til, hvordan de - primært kvindelige - medlemmer kommer i gang med deres investeringsrejse.

Undervejs har Ann-Christina Lykke Motzfeldt og Linnéa Schmidt også udvidet forretningen med en blog med ugentlige indlæg, skrevet flere bøger, lavet onlinekurser, afholdt foredrag og investeringscaféer og medvirket i DR-udsendelsen ’Alle kan blive millionærer’, hvor de deler ud af deres erfaringer. 

Det er sket sideløbende med, at de begge har passet deres ”almindelige job”. Linnéa Schmidt som kræftforsker på Aalborg Sygehus og AC som selvstændig art director i eget reklamebureau.

”Jeg vil da gerne indrømme, at vi har haft rigtig meget at se til. I starten havde vi en fast arbejdsdag hver onsdag, og derudover brugte vi aftener, weekender og andre ledige tidspunkter på Moneypenny,” siger Ann-Christina Lykke Motzfeldt.

Men sidste år var det endegyldigt slut med Moneypenny som hobbyvirksomhed, da de begge gik fuldtid og dermed all in på deres fælles projekt. I 2023 launchede de også medlemsklubben Penny Sisters, som de sidenhen har brugt det meste af deres krudt på. 


”Det er den fedeste følelse, at man ikke behøver en mand til at forklare, hvordan tingene hænger sammen eller som står for pension og investering derhjemme.”

- Ann-Christina Lykke Motzfeldt

”Det er bare super fedt, at vi nu kan koncentrere os fuldt ud om vores mål, som er, at endnu flere kvinder skal nyde godt af at investere deres penge og mærke, hvad det kan betyde for ens økonomi, frihed og mindset.”

”Det er den fedeste følelse, at man ikke behøver en mand til at forklare, hvordan tingene hænger sammen eller som står for pension og investering derhjemme. Det er federe at være med i det selv. Det skal flere kvinder vide, og det er det, vi brænder for.”

På trods af en støt stigende medlemskurve og udvidelsen af forretningen vil Ann-Christina Lykke Motzfeldt ikke betegne Moneypenny & More som en helstøbt succes endnu. 

”Jeg synes ikke, vi er helt i mål endnu. På mange parametre er vi en succes, når man ser på medlemsantal, kendskab, antallet af mennesker, vi inspirerer, og at vi begge arbejder fuldtid. Selvom vi endnu ikke lever super godt af virksomheden, så er vi overbeviste om, at vi er på den helt rigtige vej, og vi er meget ambitiøse.”

Ræk ud – folk vil gerne hjælpe

De mange tilføjelser til forretningen har også betydet, at de to iværksættere har skullet tillære sig mange nye kompetencer. 

For som selvstændig kan man ikke tillade sig at være specialiseret, da man også skal kunne håndtere alle mulige andre dele af virksomheden, mener Ann-Christina Lykke Motzfeldt.

”Vi har været ekstremt stædige og har villet kunne alting selv, så vi har sat os ind i alle dele af forretningen. Vi har ikke haft folk til det, så det er virkelig en kæmpe tidsrøver, men samtidig en god stabilitet, da man kan spare penge på den måde.”

Men når  Ann-Christina Lykke Motzfeldt ser tilbage, så er hun i dag ikke sikker på, at det var den helt rigtige tilgang for dem. For processen med at skabe en voksende virksomhed kan være lang og snørklet, og derfor ville hun ønske, at de på et tidligere tidspunkt rakte ud efter hjælp. 

Det gjorde Moneypenny blandt andet i 2021, da de deltog i Akademikernes A-kasses gratis Startup-tilbud, hvor de netværkede og søgte inspiration og konkret fik hjælp til strategi og en business plan. 

”Jeg vil råde kommende iværksættere til at få hjælp med processen. Og gerne lidt tidligere end vi gjorde, for nu kan vi se, at det rykker en rigtig meget, når man først har fået en mentor til at se på ens virksomhed med friske øjne,” siger Ann-Christina Lykke Motzfeldt.

Læs om Akademikernes A-kasses Startup-tilbud

Gode ting sker, når kvinder har penge mellem hænderne

Moneypenny & Mores målsætning om at få flere kvinder til at investere deres penge er også en del af et større samfundsmæssigt problem, som de to iværksættere gerne vil til livs hurtigst muligt. Nemlig den økonomiske ulighed mellem kønnene i Danmark. 

Ifølge Danmarks Statistik tjente den mandlige del af befolkningen i 2022 i gennemsnit 12,2 procent mere end den kvindelige. Og selvom løngabet siden 2004 er faldet fra cirka 16 til 12,2 procent, så går det stadig alt for langsomt, mener Ann-Christina Lykke Motzfeldt.

”Det er virkelig vigtigt, at mænd og kvinder bliver økonomisk ligestillet, for det er uretfærdigt med den store forskel, der er. Der mange gode takter, men det går stadig for langsomt.” 

”Ved at kvinder investerer, som mange mænd gør, så kan nogle af de forskelle udlignes, og det er noget, vi selv kan gøre noget ved. Vi ser Moneypenny & More som en måde til at komme efterslæbet til livs,” siger hun. 

Ann-Christina Lykke Motzfeldt påpeger, at der også er andre samfundsmæssige gevinster, når kvinder får flere penge mellem hænderne. 

”Ligesom med investering, skal man bare springe ud i iværksætteri. Du skal ikke gå for længe og tænke for meget. Du må tage en beslutning og komme i gang, og derfra kan du altid ændre retning.”

Ann-Christina Lykke Motzfeldt

Hun fremhæver blandt andet en undersøgelse fra organisationen The Clinton Global Initiative, som viser, at kvinder giver 90 procent af deres løn tilbage til deres familier og nærmiljø, mens det tal er nede på 35 procent for mænds vedkommende. 

”Det er blandt andet derfor, vi siger, at der sker gode ting, når kvinder får flere penge mellem hænderne. Så det bør være i alles interesse,” siger Ann-Christina Lykke Motzfeldt.

Fuldt fokus på medlemsklub

Både Ann-Christina Lykke Motzfeldt og Linnéa Schmidt har et optimistisk syn på fremtiden for Moneypenny & More. 

De har netop fået en deltidsansat, som skal hjælpe de to iværksættere med et nyt børneunivers om penge, og derudover kommer de begge til at fokusere benhårdt på medlemsklubben Penny Sisters. 

”Vi føler, at vi kan påvirke mange flere med endnu mere læring og viden gennem vores klub. Så det er rigtig vigtigt, at folk kommer med derover. Vi kan ikke bruge alt vores tid på Facebookgruppen og give alt gratis væk, så vi kommer til at have meget fokus på Penny Sisters fremadrettet.” 

Ann-Christina Lykke Motzfeldt elsker livet som selvstændig, og det bliver hun kun endnu mere bekræftet i, når kvinder uopfordret skriver, at Moneypenny har gjort en positiv forskel for dem. 

”Det er da mega tilfredsstillende. Det giver et kæmpe drive for os begge til at blive ved, selv når det er svært, og vi er pressede,” siger hun.

Og til dem, der selv drømmer om at springe ud som iværksætter, kommer Ann-Christina Lykke Motzfeldt med et sidste råd:

”Ligesom med investering, skal man bare springe ud i iværksætteri. Du skal ikke gå for længe og tænke for meget. Du må tage en beslutning og komme i gang, og derfra kan man altid ændre retning.”

 

Vil du være selvstændig?

Hos Akademikernes A-kasse har vi flere unikke tilbud til både dig, der drømmer om at blive iværksætter, og dig, der allerede har taget beslutningen om at gå iværksættervejen. 

Find al information om vores forskellige startup-tilbud.