Drømmer du om at ’trække stikket’? Mød tre personer, der gjorde drømmen til virkelighed

Drømme om at tage en længere pause fra arbejdslivet, hvor man helliger sig tid med familien eller rejser om på den anden side af jorden, er efterhånden blevet en del af mange danskeres tankesæt. Men for mange bliver det ved drømmen. Herunder kan du møde tre personer, der trodsede de økonomiske betænkeligheder og stod af hamsterhjulet i en periode.


Af Morten Bjerregaard

Der kan være mange gode grunde til at tage en pause fra arbejdslivet. Måske drømmer du om at rejse om på den anden side af jorden, tilbringe mere tid sammen med familien eller bruge tid på at overveje, om dit nuværende job er det rigtige. Eller også kan det være et ønske om at trække stikket for en periode.

For i takt med at vi i gennemsnit lever længere, skal vi også indstille os på at være længere tid på arbejdsmarkedet. Og det kan gøre behovet for en pause mere presserende. Desuden er der mange mennesker, der oplever et arbejdsliv med fart over feltet, hvilket blandt andet ses i talrige statistikker, der viser en stigning i stress. Derudover er der også en del småbørnsforældre, der ønsker at bruge mere tid med deres børn.

Men ofte er økonomien en hæmsko for drømmen om en arbejdslivspause. For hvordan overkommer man den økonomiske udfordring i at mangle sin indkomst i en længere periode? 

Det kan du blive klogere på herunder, hvor tre personer fortæller, hvad det har givet dem at holde en længere pause fra arbejdslivet, og hvilke nye perspektiver, de har fået med i bagagen, da de vendte tilbage til arbejdsmarkedet på den anden side af pausen.


Stella Mia Sieling-Monas


39-årige Stella Mia Sieling-Monas arbejder som lektor på Københavns Professionshøjskole, hvor hun underviser og forsker inden for socialområdet. Sammen med sin mand og børn på tre og fem år tog hun en pause fra arbejdsmarkedet i starten af 2022 og otte måneder frem, hvor de rejste rundt i Sydøstasien og USA. Efter sin orlov genoptog Stella Mia Sieling-Monas sit job.

Hvad var årsagen til, at du havde brug for en pause fra arbejdslivet?

”Grundlæggende var det et ønske om at få tiden til at stå stille. Vi ville gerne have så meget tid sammen med vores børn som muligt, mens de stadig var små. Tiden med små børn kommer hurtigt til at gå enormt stærkt, og man skal være mange ting på samme tid. Det ønskede vi at ændre på.”

Hvor svært var det at tage skridtet og rent faktisk gøre det?

”Jeg tror, der er mange, der drømmer om at trække stikket, men at en række barrierer sætter en stopper for drømmen. Heriblandt den økonomiske del, som også fyldte en del hos mig. For os var det væsentligt, at vi kunne fremleje vores bolig, mens vi var væk, hvilket lykkedes. Og så brugte vi to år op til pausen på benhårdt at spare sammen ved blandt andet at fravælge at have bil, købe genbrugstøj og generelt skrue ned for vores forbrug. Det var også med henblik på at have en lille buffertil når vi kom hjem.”



”Man får løftet blikket fra det, man laver, og får et nyt perspektiv. Laver man noget, der er meningsfyldt? Hvis svaret er ja, som det er i mit tilfælde, så glæder man sig til at tage hul på det igen, når man kommer hjem."

Stella Mia Sieling-Monas

 

Hvad har du fået vekslet pausen fra arbejdslivet til?

”Jeg var glad for mit arbejdsliv, inden jeg tog afsted, og det er svært motiverende at være hos en arbejdsgiver, som ville hjælpe mig med at realisere drømmen sideløbende med min forskerkarriere. Derfor var det en kæmpe motivation at komme hjem igen og genoptage opgaverne.”

Kunne du forestille dig at holde pause igen?

”Jeg kan meget vel forestille mig at tage en arbejdslivspause igen, hvis det kan lade sig gøre, fordi man får løftet blikket, fra det man laver, og får et nyt perspektiv. Laver man noget, der er meningsfyldt? Hvis svaret er ja, som det er i mit tilfælde, så glæder man sig til at tage hul på det igen, når man kommer hjem.”

Har pausen fået dig til at prioritere anderledes?

”Vi har taget nogle ting med hjem. Især evnen til ikke altid at lave ret meget og være en smule mere langsomme i familielivet. Når man rejser jorden rundt med to små børn, går man og roder på en strand uden et egentlig formål. Når nogle føler sig fanget i hamsterhjulet og føler, at de måske ikke bruger deres tid meningsfuldt, så bliver det tilfredsstillende, at vi har gjort, som vi gjorde. Jeg glæder mig over, at jeg i en periode stod stille sammen med mine børn og oplevede verden.” 

Vil du anbefale andre at holde en pause fra arbejdslivet?

”Ja, det vil jeg virkelig. At sige sådan, er jo privilegeret, for jeg forestiller mig på ingen måde, at det er alle forundt at kunne fravælge at arbejde i en periode. Men hvis man på nogen måde kan gøre det, så gør det. Vi skal være på arbejdsmarkedet i rigtig mange år endnu, så det gør pauserne endnu vigtigere, fordi man stopper op og tænker.”

Mikkel Schjøtt-Kristensen



43-årige Mikkel Schjøtt-Kristensen arbejder som teamleder i Børne- og ungeforvaltningen hos Middelfart Kommune. I sommeren 2022 sagde han sit tidligere job op, og fra september 2022 og syv måneder frem holdt han en pause fra sit arbejdsliv for blandt andet at hellige sig mere tid til familiens hverdagsliv og de tre døtre på mellem 6 og 12 år. 

Hvad er den største årsag til, at du holdt en pause fra arbejdslivet?

”Jeg havde et stort ønske om mere familietid i den periode af børnenes liv. På daværende tidspunkt var de 6, 10 og 12 år gamle, og min hustru og jeg havde begge kørt på i mange år med vores karriere. Det hele løber derudaf, så vi ville gerne stoppe op på en markant måde.” 

Hvad skete der med dig under pausen?

”Jeg mærkede, hvor fedt det var at kunne cykle i skole med den yngste hver dag, at undgå stress og jag, når man skulle ud ad døren om morgenen, og at jeg ikke skulle have fine skjorter på til møder. Jeg blev frigjort fra tidstyranniet, som det er, når hverdagen skal fungere, og alle skal ud ad døren på samme tid. Det var fedt.” 

”Pludselig fik jeg tid til en masse praktiske husopgaver, jeg kunne deltage i ungernes fritidsaktiviteter, og jeg havde tid til at dyrke motion. Jeg kom ned i gear, selvom der selvfølgelig stadig var mange ting, der skulle laves. ”Men relativt hurtigt mærkede jeg også, at jeg savnede at betyde noget i et fagligt voksenselskab. Det at have et kollegialt fællesskab, at høre til og bruge sine kompetencer betyder også noget for mig. Det var virkelig en læring.”

Hvordan løste I udfordringen med din manglede indkomst i pausen?

”Vi brugte foråret 2022 til at regne på tingene og finde steder at spare, som kunne retfærdiggøre pausen økonomisk. I og med, at jeg ikke skulle køre til arbejde, havde vi for eksempel ikke længere brug for bil nummer to, så den skaffede vi os af med. Vi snakkede også med banken og fik lagt forskellige lån om. Det viste sig dog at have konsekvenser, fordi renten steg, hvilket betød, at det budget, vi havde lagt, ikke kunne holde. Økonomien viste sig som en afgørende faktor for, at jeg fik et nyt job noget tidligere, end jeg egentlig havde tænkt.” 


”Det at have et kollegialt fællesskab, at høre til og bruge sine kompetencer betyder også noget for mig. Det var virkelig en læring.”

- Mikkel Schjøtt-Kristensen

Har pausen givet dig et andet perspektiv på dit arbejdsliv?

”Det ændrede blandt andet mine prioriteter i forhold til det kommende job, jeg søgte under min pause. Mit nuværende job er i Middelfart, hvor jeg også bor, så jeg kan cykle på arbejde og dermed fastholde den gode start på dagen som familie.” 

”Før pausen ledte jeg rent arbejdsmæssigt mere efter faglig udvikling og karrieremæssige udfordringer, men efter pausen har jeg fået et meget større fokus på at finde en balance, så jeg fortsat har overskud til at have et godt familieliv ved siden af. Det er blevet meget vigtigt for mig at prioritere.”

Vil du anbefale andre at holde en pause fra arbejdslivet?

”Ja, det vil jeg helt klart. Hvis man har mulighed for det, så skal man gøre det. Jeg tror, det er sundt at tage arbejdslivet i flere faser, så det ikke bare bliver små børn, karriere, seniorliv. Tiden med karriere kan sagtens deles op i nogle bidder og man kan skiftes med sin partner om, hvornår man hver især skal give den gas med karrieren.” 

”Jeg har også overvejet, at jeg til min næste lønforhandling vil bede om at gå ned i tid. Det lyder helt crazy som mandlig leder på 43 år, men det er i mine overvejelser, fordi jeg også gerne vil have tid til min familie, min egen sundhed og andre ting.” 

Alexandra Højgaard Bergqvist



42-årige Alexandra Højgaard Bergqvist arbejder som akademisk medarbejder hos Arbejdstilsynet. I slutningen af 2021 indgik hun en fratrædelsesaftale med sit tidligere arbejde. Den mulighed benyttede hun til at tage en frivillig pause fra arbejdslivet for at være mere sammen med familien og reflektere over næste skridt i karrieren. 

Hvad var den mest tungtvejende årsag til, at du gerne ville have en pause fra arbejdslivet?

”Helt ærligt, så havde mit tidligere job ikke været godt for mig i en længere periode, hvor der blandt andet var flere organisationsændringer og dermed tre forskellige chefer på få måneder, hvilket medførte stresssymptomer. Samtidig havde jeg to små børn og en mor, der var og er alvorligt syg med Alzheimers. Det blev simpelthen for meget og for meget hamsterhjul, hvis man kan sige det. Jeg følte ikke, at jeg slog til nogen steder, og derfor traf jeg et aktivt valg om, at det ville jeg ændre.”

”Jeg havde også et ønske om at have tid til at være sammen med mine børn, min familie og være nærværende der. Det er i bund og grund det vigtigste for mig.”

Hvordan løste I de økonomiske udfordringer som familie?

”Det handlede om benhårdt at skære ned på tingene. Der er blev også taget fra opsparingen, så det var det, der kunne skrues på. Det var da en udfordring, men jeg vidste også, at jeg skulle ud på arbejdsmarkedet igen, og at det derfor kun ville være for en kortere periode. Så vi fandt en vej til at få det til at hænge sammen.” 


”Jeg er blevet bedre til at reflektere over mit arbejdsliv og stoppe op og tænke over: Hvordan har jeg det egentlig, og er jeg tilfreds med, hvordan det går?”

- Alexandra Højgaard Bergqvist

Har pausen givet dig et andet syn eller perspektiv på dit arbejdsliv?

”Jeg er blevet bedre til at reflektere over mit arbejdsliv og stoppe op og tænke over: Hvordan har jeg det egentlig, og er jeg tilfreds med, hvordan det går? Og så er jeg blevet bekræftet i, at en ting som geografi betyder noget. Der skal ikke være for langt til arbejde, for det har en stor betydning i dagligdagen. Jeg er også blevet endnu mere bevidst om, at fleksibilitet har en enorm betydning for at få tingene til at hænge sammen.”

”I mit nuværende job er jeg virkelig havnet et godt sted. Det er professionelt, ordentligt, og tingene er sat i system, og det trives jeg i.” 

Vil du anbefale andre at holde en pause fra arbejdslivet?

”Ja, det vil jeg helt klart. Selvfølgelig er der nogle økonomiske udfordringer med det – også i forhold til pension – men det overskygger ikke alt det gode, der kommer ud af det.” 

”På et generelt plan ville jeg ønske, at vi i Danmark havde et mere fleksibelt arbejdsmarked i den forstand, at udgangspunktet ikke nødvendigvis var, at man arbejdede 37 timer om ugen. Med to fuldtidsansatte forældre er de fleste børnefamilier spændt hårdt for.”