NDA (Non-Disclosure Agreement) og hvorfor det er vigtigt
En Non-Disclosure Agreement (NDA) er en juridisk bindende aftale, der bruges til at beskytte fortrolige informationer og dokumentation, som deles mellem to eller flere parter, der er omfattet af aftalen.
Fortrolighedsaftalen sikrer, at fortrolige informationer og dokumentation ikke bliver givet videre eller offentliggjort til tredjeparter uden risiko for at pådrage sig erstatnings- eller øvrigt ansvar. I erhvervslivet er NDA'er afgørende for at beskytte bl.a. virksomhedshemmeligheder, følsomme oplysninger og strategiplaner for selskaber.
Hvorfor er en NDA vigtig?
Mange virksomheder har information, der er vital for deres konkurrenceevne, herunder teknologiske innovationer, finansielle data, kundeoplysninger eller forretningsstrategier. En NDA hjælper med at sikre, at disse informationer ikke bliver lækket til konkurrenter eller offentligheden.
Ved at underskrive en NDA viser parterne, at de tager beskyttelsen af fortrolige oplysninger og dokumentation alvorligt. Det kan være med til at skabe et solidt grundlag for et samarbejde, hvor begge parter føler sig trygge ved at dele fortrolige oplysninger og dokumentation med hinanden.
Hvis fortrolige oplysninger og dokumentation bliver uberettiget videredelt af en part, kan en NDA hjælpe selskabet med at forfølge juridiske skridt for at få erstatning eller stoppe ulovlig videregivelse af informationer og dokumentation.
En NDA dokumenterer parternes aftale vedr. fortrolighed og konsekvenser, hvis en af parterne bryder aftalen.
Hvad indeholder en NDA?
En NDA kan variere i indhold, da den altid bliver udformet med udgangspunkt i parternes specifikke behov. Der er dog en række standardelementer, som typisk indgår i alle NDA’er.
Disse elementer omfatter følgende:
- Identifikation af parterne: Navnene på de involverede parter, både den, der videregiver informationen, og den, der modtager den.
- Formål: En beskrivelse af formålet med aftalen.
- Ensidig eller gensidig NDA: Valg af ensidig eller gensidig NDA betyder, hvilke(n) part(er), der er forpligtet af aftalen.
- Definition af fortrolige oplysninger: En definering af hvilke oplysninger, der betragtes som fortrolige og omfattet af aftalen.
- Undtagelser fra fortrolighed: Oplysninger og dokumentation, der ikke betragtes som fortrolige, f.eks. information, der allerede er offentlig kendt.
- Parternes forpligtelser: De krav og forpligtelser, som parterne skal overholde for at beskytte de fortrolige oplysninger.
- Returnering eller destruktion: Vilkår som gælder ved f.eks. ophør af aftalen, hvor modtageren skal returnere eller destruere alle fysiske og elektroniske kopier, der indeholder fortrolige oplysninger.
- Varighed af aftalen: Hvor længe fortroligheden skal opretholdes.
- Konsekvenser ved brud: De sanktioner eller retsmidler, der gælder, hvis en part bryder aftalen.
- Lovvalg og værneting: Aftalen specificerer, hvilket lands eller hvilken stats lovgivning, der skal gælde ved fortolkning af aftalen, samt hvilken domstol eller andet forum der skal behandle tvister, fx almindelige domstole eller voldgift.
Er der behov for en ensidig eller gensidig NDA?
En NDA kan være enten ensidig eller gensidig, afhængigt af situationen og behov hos de involverede parter:
- Ensidig NDA: I en ensidig aftale er kun den ene part forpligtet til at holde informationer, dokumentation mv. fortrolige. Dette er typisk, når én part deler fortrolige oplysninger med en anden, fx når en virksomhed deler information med en potentiel investor.
- Gensidig NDA: I en gensidig aftale er begge parter forpligtet til at holde informationerne fortrolige. Dette er almindeligt i samarbejder, hvor begge parter udveksler følsomme oplysninger og dokumentation, fx to virksomheder, der arbejder sammen på et fælles projekt.
Valget mellem en ensidig og gensidig NDA afhænger af arten af samarbejdet og behovet for beskyttelse af fortrolige oplysninger.
I hvilke situationer er en NDA god at have?
Ved samarbejde med eksterne parter: Hvis du indgår i et samarbejde med en ekstern virksomhed, rådgiver eller leverandør, hvor følsomme oplysninger skal deles, kan en NDA være essentiel, medmindre parterne allerede har indsat en fortrolighedsbestemmelse i en allerede indgået skriftlig aftale mellem parterne. Eksempler inkluderer udvikling af nye produkter, forretningsstrategier eller teknologiske løsninger.
- Når du ansætter nye medarbejdere, især til strategiske eller tekniske stillinger, bør de underskrive en NDA for at beskytte virksomhedens hemmeligheder, som de vil få kendskab til, medmindre en fortrolighedsbestemmelse allerede fremgår af medarbejdernes ansættelseskontrakt.
- Hvis du diskuterer en potentiel investering eller partnerskab med en investor eller en strategisk partner, kan du bruge en NDA til at sikre, at de ikke deler eller udnytter de oplysninger, du deler med dem.
- Hvis du overvejer at købe eller fusionere med en anden virksomhed, vil en NDA hjælpe med at beskytte de følsomme forretningsdata, som deles under forhandlingerne mellem parterne.
- Hvis din virksomhed udvikler ny teknologi eller software, og du får assistance fra konsulenter i forbindelse hermed, er en NDA og ordlyd vedr. ejerskab af kildekode mv. essentiel for at beskytte kildekoden, dine øvrige forretningshemmeligheder og de tekniske aspekter af din løsning, som også kan være værdifulde for konkurrenter.
Fem gode råd om brugen af NDA (Non-Disclosure Agreement)
1. Vær tydelig om, hvad der er fortroligt
Når du udarbejder en NDA, skal du sørge for, at det klart defineres, hvad der betragtes som "fortrolige oplysninger." Vær specifik med hensyn til hvilke oplysninger, der er beskyttede, og undgå vage formuleringer. Det kan være alt fra teknologiske innovationer til kunde- og leverandøroplysninger. Jo mere præcis du er, desto lettere bliver det at håndhæve aftalen.
2. Angiv en passende tidsramme
Overvej, hvor længe de fortrolige oplysninger skal beskyttes. En NDA bør have en tidsramme for, hvor længe modtageren er forpligtet til at beskytte oplysningerne (f.eks. 2 år, i 2 år efter aftalen er ophørt eller indtil oplysningerne bliver offentligt tilgængelige). For lange perioder kan være unødvendige, mens for korte perioder kan gøre aftalen mindre effektiv.
3. Tænk på undtagelser
En NDA bør også indeholde klare undtagelser for situationer, hvor oplysningerne ikke længere er fortrolige. For eksempel kan oplysninger, der er offentligt tilgængelige, eller som modtageren allerede havde kendskab til, ikke betragtes som fortrolige. Sørg for, at disse undtagelser er korrekt defineret i aftalen.
4. Undgå overforbrug af NDA'er
Brug NDA'er strategisk. Det er ikke nødvendigt at få underskrevet en NDA for alle mulige samarbejdsmuligheder. Hvis du ofte får folk til at underskrive NDA'er for alt, kan det skabe mistillid og blive betragtet som unødvendigt bureaukrati. Vær selektiv og brug dem kun, når det er nødvendigt for at beskytte virkelig følsomme oplysninger.
5. Få professionel rådgivning
Selvom du kan downloade vores NDA-skabelon, bør du altid få hjælp fra en advokat, når du udarbejder en NDA. En advokat kan sikre, at aftalen er tilpasset din virksomheds behov og overholder gældende lovgivning. En veludformet NDA beskytter ikke kun dine oplysninger, men også dine juridiske interesser på lang sigt.
Download skabelon i Word til NDA
Udarbejdet i samarbejde med Andreas Egeblad Arendt, advokat og Senior Associate hos Danmarks eneste internationale advokatfirma DLA Piper. Andreas har en særlig forkærlighed for iværksætteri og at hjælpe iværksættere med juridisk sparring, og er partner i Akademikernes Startup.