Valg af virksomhedsform og stiftelse af personligt ejet selskab
Når du skal stifte en virksomhed, skal du først og fremmest tage stilling til hvilken form virksomheden skal have. Når du har besluttet det, skal virksomheden registreres.
Her får du en gennemgang af de forskellige former for virksomheder og en trinvis guide til det, du bør forberede og overveje, før du går i gang med at registrere din virksomhed.
Forskelle på virksomheder
Der er nogle væsentlige forskelle mellem en PMV, en enkeltmandsvirksomhed og et I/S, som især relaterer sig til ejerskab, registreringskrav og økonomisk ansvar.
Her er en oversigt over forskellene:
PMV
Ejerstruktur
En PMV har kun én ejer, som driver virksomheden alene og træffer alle beslutninger.
Registreringskrav
En PMV kan oprettes uden momsregistrering, så længe den årlige omsætning forventes at være under 50.000 kr. Forventer du, at den årlige omsætning overstiger 50.000 kr., er en PMV ikke en mulighed, da du så skal registreres for bl.a. moms. Her vil enkeltmandsvirksomhed være et alternativ. PMV’er kan heller ikke have ansatte, hvilket adskiller dem fra enkeltmandsvirksomheder og I/S’er.
CVR-nummer
En PMV kan få et CVR-nummer uden at være registreret for moms eller andre pligter, hvilket gør det nemt at drive en mindre virksomhed uden omfattende administrative krav.
Begrænsninger
PMV’er er begrænset til mindre virksomhedstyper og må f.eks. ikke beskæftige sig med aktiviteter, der kræver momsregistrering. En PMV er derfor velegnet til deltids- og fritidsprojekter som f.eks. foredragsholder, biavler osv. og øvrige små sideforretninger med lav omsætning.
Ansvar
Ejer hæfter personligt og ubegrænset for virksomhedens gæld og forpligtelser.
Enkeltmandsvirksomhed
Ejerstruktur
En enkeltmandsvirksomhed har én ejer, som driver enkeltmandsvirksomheden alene og træffer alle beslutninger.
Registreringskrav
En enkeltmandsvirksomhed skal ved stiftelsen registreres for mindst et af følgende forhold moms, lønsumsafgift, registrering som arbejdsgiver eller import eller eksport. Modsat PMV’er kan enkeltmandsvirksomheder have ansatte.
Ansvar
Ejer hæfter personligt og ubegrænset for enkeltmandsvirksomhedens gæld og forpligtelser, hvilket betyder, at personlige midler kan være i fare, hvis enkeltmandsvirksomheden pådrager sig gæld.
Fleksibilitet og vækstpotentiale
En enkeltmandsvirksomhed har færre begrænsninger end en PMV, og ejeren har mulighed for at ansætte medarbejdere og udvikle virksomheden uden en omsætningsgrænse.
I/S
Ejerstruktur
Et I/S kræver mindst to ejere, som kaldes interessenter. Ejerne kan være både privatpersoner og virksomheder.
Registreringskrav
Et I/S skal registreres på Virk og skal have et CVR-nummer. Modsat PMV’er er der ikke en omsætningsgrænse for et I/S. I øvrigt skal et I/S ved stiftelsen registreres for mindst et af følgende forhold moms, lønsumsafgift, registrering som arbejdsgiver eller import eller eksport. Et I/S skal momsregistreres, når der sælges momspligtige varer og ydelser for mere end 50.000 kr. årligt.
Ansvar
Interessenterne hæfter personligt, solidarisk og ubegrænset for virksomhedens gæld og forpligtelser. Solidarisk ansvar betyder, at kreditorer kan kræve hele gælden betalt af én interessent, som efterfølgende kan kræve sin del af gælden dækket af de andre interessenter.
Samarbejde og interessentskabskontrakt
Et I/S er ofte valgt af personer, der ønsker at drive virksomhed sammen. Det er vigtigt, at interessenterne har en kontrakt om, hvordan virksomhedens forhold skal håndteres, herunder hvordan interessenternes rettigheder og forpligtelser er reguleret i I/S’et.
Tabel med sammenligning af virksomhedsformer
Virksomheds- |
Ejerskab | CVR-nummer | Moms-registrering | Ansvar | Ansættelse |
PMV | 1 ejer | Skal fornyes hvert 3. år | Ikke muligt | Personligt og ubegrænset | Ingen ansatte |
Enkelt- mands- virksomhed |
1 ejer | Obligatorisk | Påkrævet afhængig af omsætning (hvis omsætning overstiger 50.000 kr.) |
Personligt og ubegrænset | Ja |
I/S |
2+ ejere |
Obligatorisk |
Påkrævet afhængig af omsætning |
Personligt, solidarisk og ubegrænset | Ja |
Guide til oprettelse af virksomhed og CVR-nummer
Valget mellem disse virksomhedsformer afhænger typisk af behovet for ejerskab, ansvar, mulighed for ansættelse og ønsket om fleksibilitet i forhold til skala og vækst.
Denne guide kan hjælpe dig igennem opstarten og sikre, at virksomheden stiftes og drives korrekt i henhold til gældende danske love og regler.
Når du opretter en personligt ejet virksomhed, såsom en personligt ejet mindre virksomhed (PMV), en enkeltmandsvirksomhed, eller et interessentskab (I/S), skal du gøre det gennem Virk, som er den officielle portal for virksomheders interaktion med det offentlige.
1. Forberedelse inden oprettelse af CVR-nummer
Før du går i gang med registreringen af din virksomhed, er der flere ting, du skal have på plads:
CVR-nummer
Alle virksomheder får et CVR-nummer, der fungerer som virksomhedens identifikationsnummer. PMV’er kan dog få et CVR-nummer uden disse registreringer, så længe de ikke har pligtopfyldende aktiviteter.
Moms
Din virksomhed skal kun momsregistreres, hvis den forventede årlige momspligtige omsætning overstiger 50.000 kr.
Branchevalg
Ved stiftelse skal du angive virksomhedens branche, som beskriver dens primære aktivitet.
2. Særlige registreringskrav
Afhængigt af virksomhedens aktivitet kan der være yderligere registreringskrav, som du skal tage stilling til:
Import og eksport uden for EU
Hvis du planlægger at købe eller sælge varer uden for EU, skal virksomheden registreres som importør eller eksportør.
Læs mere om told ved import og eksport uden for EU på virksomhedsguiden.dk
Lønsumsafgift
Virksomheder, der sælger momsfrie ydelser, som sundhedsydelser, er typisk omfattet af lønsumsafgift. PMV’er er dog undtaget fra lønsumsafgift, hvis de ikke har momsfrie ydelser.
Læs mere om lønsumsafgift på virksomhedsguiden.dk
Arbejdsgiverregistrering: Hvis virksomheden har eller påtænker at ansætte medarbejdere, kræves en arbejdsgiverregistrering for at kunne udbetale løn og håndtere skat samt arbejdsmarkedsbidrag. Hvis du senere får ansatte, kan du registrere dig som arbejdsgiver på det tidspunkt.
Læs mere om arbejdsgiverregistrering på virksomhedsguiden.dk
Punktafgifter
Visse varer som emballage, spiritus, chokolade og brændstoffer er punktafgiftspligtige. Hvis virksomheden fremstiller eller importerer disse varer, kræves der registrering for punktafgifter, inkl. miljø- og energiafgifter.
Læs mere om punktafgifter på virksomhedsguiden.dk
3. Gennemfør registreringen på Virk
Når du har afklaret alle ovenstående punkter, kan du gå videre til selve stiftelsen af virksomheden på Virk:
På Virk finder du et guidet opstartsforløb, der hjælper dig igennem de nødvendige registreringer og valg, så du kan være sikker på at stifte virksomheden korrekt og i overensstemmelse med lovgivningen. Registreringen af en personligt ejet virksomhed er gratis, og de fleste registreringer behandles automatisk inden for få timer.
Dog kan sager, der involverer skatte- og afgiftspligter som moms, ansatte, eller import/eksport, kræve ekstra sagsbehandlingstid hos Skattestyrelsen.
Få overblik over sagsbehandlingstider hos Skattestyrelsen
Når registreringen er gennemført, vil virksomheden få tildelt et CVR-nummer. Dette fungerer som virksomhedens unikke juridiske identifikationsnummer og bruges ved alle fremtidige interaktioner med det offentlige og øvrige parter.
Efter din registrering er godkendt, modtager du et registreringsbevis som dokumentation. Du kan finde dit registreringsbevis på Virk.
Efter du har fået dit CVR-nummer
Når du har stiftet virksomheden, er der en række digitale forpligtelser i forhold til det offentlige, herunder:
- NemKonto til erhverv
- MitID-medarbejdersignatur
- Digital Post for virksomheder
Læs mere om obligatorisk digital selvbetjening for virksomheder på virksomhedsguiden.dk
Kilde: Erhvervsstyrelsen
Udarbejdet i samarbejde med Andreas Egeblad Arendt, advokat og Senior Associate hos Danmarks eneste internationale advokatfirma DLA Piper. Andreas har en særlig forkærlighed for iværksætteri og at hjælpe iværksættere med juridisk sparring, og er partner i Akademikernes Startup.