Akademikerprisen 2017

Akademikerprisen skal synliggøre de vækstmuligheder, der er i at ansætte akademikere. Akademikernes A-kasse uddeler prisen én gang om året. Med æren følger 100.000 kroner.

Akademikerprisen er en pris, som Akademikernes A-kasse uddelte første gang i november 2015. Akademikerprisen er en erhvervspris, hvor vi hylder små og mellemstore virksomeder (SMV), som anvender akademikere på utraditionel vis, og hvor akademikere er med til at skabe vækst.

Vi sætter pris på kloge initiativer

Akademikernes A-kasse har netop gennemført en analyse, der viser, at ansættelse af en akademiker skaber flere arbejdspladser, mere vækst og større chance for, at virksomheden overlever. Konklusionerne er klare:

  • Akademikere skaber 4,5 ekstra ansatte. En virksomhed, der ansætter sin første akademiker, vil efter tre år have i gennemsnit 4,5 flere ansatte end virksomheder, der ikke ansætter en akademiker. De nye job går i stort omfang til faglærte og ufaglærte.
  • Værditilvæksten er 38 procent højere. På tre år vokser værdien af viksomheden altså med 38 procent sammenlignet med virksomheder, der ikke ansætter en akademiker.
  • Overlevelseschancen er 2,2 procent større.

Erhvervsfolk indstiller virksomheder

Akademikerprisen består af et diplom til væggen og et tilskud på 100.000 kr., som virksomheden kan bruge til flere vækst- eller udviklingsprojekter.

Prisen uddeles hvert år i begyndelsen af november, og det er Akademikernes A-kasses regionale Advisory Boards, der udvælger de nominerede blandt alle de indstillede. Disse Advisory Boards består af folk fra erhvervslivet i hele Danmark - små og store virksomheder, erhvervsråd og universitetsuddannelserne.

Vindervirksomheden bliver udpeget af Akademikernes A-kasses hovedbestyrelse, og prisen overrækkes ved en prisudelingsfest, hvor alle nominerede er inviteret.

Hvilke typer af virksomheder kan indstilles til prisen?

Prisen går til en SMV'er, hvis historie om anvendelse af akademisk arbejdskraft kan inspirere til fremtidens vækst - en virksomhed, der har turdet bryde med både normer og vanetænkning. Følgende virksomheder kan indstilles:

Det skal være en virksomhed, der med ansættelse af akademikere har vist, at akademikere og andre faggrupper ikke er hinandens konkurrenter, men hinandens forudsætninger i forhold til at øge væksten. Det kan være virksomheder inden for produktion, serviceydelser, teknik, håndværk mv. 

Udvælgelseskriterier

De indstillede virksomheder skal opfylde et eller flere af følgende kriterier:

Åbning af nye jobmarkeder for akademikere: Virksomheden har ansat en større andel akademiske medarbejdere, end hvad branchen typisk har tradition for.

Vækst og markedspotentiale: Ansættelsen af akademikere har medført større vækst end hos virksomhedens konkurrencer, hvortil virksomheden også står til et fremtidigt større vækstpotentiale. Ansættelsen af akademiks arbejdskraft har også indfriet et nationalt og/eller internationalt større markedspotentiale. 

Innovation: Ansættelsen af akademikere har flyttet virksomheden fra at være en traditionel virksomhed inden for dens område til at være en innovativ virksomhed, der har udviklet unikke produkter til det globale marked eller ydet et bidrag til forskning. 

Grøn og bæredygtig: Virksomheden har fokus på bæredygtige udvikling og grøn omstilling, f.eks. i forhold til at finde nye grønne teknologier, bedre ressourseudnyttelse, nye forretningsmodeller eller mere miljøvenlige produkter.

Arbejdsmiljø: Virksomheden skal praktisere et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

Akademikerprisen 2017

 

Gardin Lis fra Randers blev vinderen af Akademikerprisen 2017. Virksomheden har siden ansættelsen af en akademiker udviklet sig fra at være en lokal gardinbutik til en eksportvirksomhed i vækst. I dag er Gardin Lis en virksomhed med 36 ansatte og kunder i hele Danmark og i udlandet.

Prisfesten blev afholdt 7. november i Børsbygningen i København. De 3 andre finalister var EasyFood, Induflex og Hansen Flødeis. Se eller gense de nominerede virksomheder her

Akademikerprisen 2016

Akademikerprisen 2016 gik til betonvirksomheden Hi-Con i Hjallerup. Virksomheden har på få år skiftet fokus fra at producere konstruktioner i højstyrkebeton til at levere viden om beton. Samarbejde mellem akademikere, faglærte og ufaglærte har skabt nye arbejdspladser.

Prisen blev uddelt 9. november i Industriens Hus i København. De 3 andre nominerede virksomheder var Solid Production, Vestergaard Marine Service og Coinify. Se filmen om de nominerede virksomheder.

Hi-Con A/S får Akademikerprisen 2016

Indstik i Børsen 9. november

Akademikerprisen 2015

Akademikerprisen 2015 gik til Ribe Jernindustri. Virksomheden satsede på akademisk arbejdskraft, da nedgangen skulle vendes til fremgang. I dag har den akademiske arbejdskraft en nøglefunktion hos virksomheden.

Prisen blev uddelt den 11. november på Carlsberg i København.

Vestjysk stålvirksomhed vinder Akademikerprisen 2015

4 virksomheder er nomineret til Akademikerprisen 2015