Akademikerprisen

Akademikerprisen skal synliggøre de vækstmuligheder, der er i at ansætte akademikere. Akademikernes A-kasse uddeler prisen én gang om året.

Vinder af Akademikerprisen 2019 - Dansk Plejeteknik

Akademikerprisen er en erhvervspris, hvor vi hylder de små og mellemstore virksomheder (SMV), som med ansættelsen af akademikere har skabt resultater. Prisen blev uddelt første gang i 2015.

Akademikere skaber vækst

Baggrunden for prisen er den gevinst, der er for SMV'ere i at ansætte akademikere. I 2017 gennemførte vi en analyse, der tydeligt viser, at ansættelse af en højtuddannet skaber flere arbejdspladser, mere vækst og større chance for, at virksomheden overlever. Konklusionerne er klare:

  • Akademikere skaber 4,5 ekstra ansatte. En virksomhed, der ansætter sin første akademiker, vil efter tre år have i gennemsnit 4,5 flere ansatte end virksomheder, der ikke ansætter en akademiker. De nye job går i stort omfang til faglærte og ufaglærte.

  • Værditilvæksten er 38 procent højere. På tre år vokser værdien af virksomheden altså med 38 procent sammenlignet med virksomheder, der ikke ansætter en akademiker.

  • Overlevelseschancen er 2,2 procent større.


Læs hele undersøgelsen her.

Erhvervsfolk udvælger finalister

Prisen uddeles i efteråret, og det er Akademikernes A-kasses regionale Advisory Boards, der udvælger de nominerede blandt de indstillede. Hvert board består af folk fra erhvervslivet i hele Danmark, dvs. små og store virksomheder, erhvervsråd og universiteterne.

Vindervirksomheden bliver udpeget af Akademikernes A-kasses hovedbestyrelse, og prisen overrækkes ved en prisuddelingsfest, hvor alle finalenominerede er inviteret. Udover omtale i forbindelse med prisuddelingen, modtager vinderen af Akademikerprisen 50.000 kr. til medarbejderudvikling.

Hvilke virksomheder kan indstilles til prisen?

Prisen går til en SMV'er, hvis anvendelse af akademisk arbejdskraft kan inspirere andre SMV'ere til at hyre akademikere. Det skal være en virksomhed, der med ansættelse af akademikere har skabt resultater. Det kunne fx være at skabe vækst, styrke samarbejdet mellem fagligheder, nytænke eller strømline processer, tilpasse arbejdet til corona-vilkår eller noget helt femte.

Akademikerprisen 2021

Der er nu lukket for indstillinger til Akademikerprisen 2021. Vi er nu i gang med at udvælge de 12 regionsfinalister til regionsfinalerne i september. Vinderen af Akademikerprisen 2021 bliver kåret den 29. november.

Har du spørgsmål omkring indstilling til Akademikerprisen 2021, kontakt Sine Harving på sha@aka.dk.

Akademikerprisen 2020

På grund af konsekvenserne af covid-19 besluttede vi ikke at afholde Akademikerprisen i 2020. 

Akademikerprisen 2019

Det blev hjælpemiddelvirksomheden  Dansk Plejeteknik fra Høng, der vandt Akademikerprisen 2019. Læs mere her.

Vinder af Akademikerprisen 2019  Dansk Plejeteknik

 

Nord - regionsfinalister

VELA | Aalborg
VELA er en dansk familieejet virksomhed grundlagt i 1935. De har specialiseret sig inden for produktion af ergonomiske stole til ethvert formål. For 2 år siden ansatte de akademikeren Naja, der bl.a. arbejder på en ph.d., da virksomheden er sikre på, at det er via forskning og viden, de kan fastholde deres position i markedet.

WASHPOWER | Bedsted
WashPower udvikler og sælger automatiserede vaskerobotter til svinestalde. De har ansat Martin, en akademisk projektleder, via Landdistriktsfonden. Oprindeligt blev han ansat til produktbeskrivelser og dokumentation, men ejerene erkendte hurtigt, at Martin kunne meget mere, da han griber mulighederne og skaber overblik og struktur i virksomheden.

HOSTA INDUSTRIES | Hjallerup
Hosta Industries blev etableret i 1973 og er en førende leverandør til metalindustrien i Danmark og udlandet. For 3 år siden ansatte de Anja som HR Manager. Hun er cand. mag. i humanistisk informatik, og hun var hurtigt med til at styrke rekrutteringsindsatsten og medarbejderudviklingen på alle niveauer.

Læs om regionsvinderen Hosta Industries her.

 

Midt - regionsfinalister

STRANDBYGAARD | Skjern

I 2018 ansatte trykkeriet Strandbygaard Janet, der har en master i teknisk miljø- og arbejdsmiljøledelse. Hendes arbejde med at udarbejde certificeringer og miljømærker har betydet en stor udvikling af virksomheden. Strandbygaard ligger nu langt foran sine konkurrenter, hvad angår bæredygtighed og hele virksomheden er blevet strømlinet i henhold til LEAN-principper.

FONDEN ØRTING | Odder
Diane, PhD i vidensamarbejde og innovationsprojekter, blev i 2016 ansat til at undersøge muligheden for at etablere et tiltrængt bosted for unge autister over 23 år. Hendes arbejde har resulteret i, at Fonden Ørting nu er ved at bygge 4 lejligheder, hvor de første unge kan flytte ind i november 2019. Derudover har projektet udviklet sig til en ambition om at ville være en socialøkonomisk virksomhed.

KÆRSGAARD | Viborg
Kærsgaards ansættelse af Lisa, en industriel designer med master i designledelse, har betydet at stål- og smedevirksomheden, udover altaner, også kan lancere et sortiment af altanmøbler. Lisas arbejde har medført flere ansættelser i produktionen, og derudover har hun tilført virksomheden en ny IT-orienteret tilgang.

Læs om regionsvinderen Strandbygaard her.

  

Syd - regionsfinalister

LEDON | Gram/Kolding
LEDON producerer legeredskaber af høj kvalitet og med lang levetid. I 2017 flyttede LEDON en del af virksomheden til Kolding samtidig med at de ansatte Søren, der er designchef og uddannet cand. mag. Akademikernes ankomst har betydet vækst og styrket samspillet mellem de forskellige faggrupper.

JEROS | Ringe
Jeros har 55 års erfaring inden for udvikling, produktion og salg af pladerensere, opvaskemaskiner og kassevaskere. For nogle år siden ansatte Jeros Brian, som er uddannet HA. almen og cand. it. Gennem årene hos Jeros har Brian været med til at optimere deres processer, sætte ting i system og sikre, at virksomheden kan omstille sig, når det kræves.

AB ELECTRIC | Kolding
AB Electric blev grundlagt i 1980 og er beliggende i Kolding. Virksomheden har specialiseret deres kompetencer inden for installation, automation og energiteknik. I 2018 ansatte de Henriette, der er uddannet cand. merc. HRM, og hun har gjort en afgørende forskel i forhold til HR-processer og forandringsledelse.

Læs om regionsvinderen LEDON her.

 

Øst - regionsfinalister

JO SAFETY | Nykøbing Falster
JO Safety startede som et traditionelt trykkeri for mere end 40 år siden, og har sidenhen specialiseret sig i sikkerhedsskiltning. Ansættelsen af Søren, cand. merc. og Michelle, der har en HD i Supply Chain Management, har betydet et løft af virksomhedens standarder, sikkerhed og teknik og gjort det muligt for JO Safety også at tiltrække de store kunder.

DANSK PLEJETEKNIK | Høng
Ansættelsen af cand.linc.merc. Britt har muliggjort det næste skridt i udviklingen af Dansk Plejetekniks kerneområde - at yde service og reparere hjælpemidler til den danske hospital- og plejesektor. Britts arbejde har betydet, at virksomheden nu kan tilbyde en række efterspurgte kurser, hvor kunderne selv kan lære at vedligeholde hjælpemidlerne.

WARBURG VVS & KLOAK EKSPRES | Brøndby
Warburg VVS & Kloak Ekspres er en familieejet virksomhed, der med ansættelsen af cand. com. Alexandra har fået løftet niveauet af deres præsentationsmateriale og digitale markedsføring. Det har betydet, at de nu kan tiltrække nye kundegrupper, hvor kvaliteten i kommunikationen er afgørende for tilliden til, at Warburg VVS & Kloak Express kan løfte opgaven.

Læs om regionsvinderen Dansk Plejeteknik her.

Akademikerprisen 2018

Retap vinder Akademikerprisen 2018

Det blev design- og fødevarevirksomheden Retap, der vandt Akademikerprisen 2018. Iværksættervirksomheden fra Agerskov i Sønderjylland har gennem ansættelsen af akademikere været i stand til at disrupte og udvikle kerneforretningen. Med miljø og bæredygtighed som fundament for virksomheden har de formået at udvide forretningen fra produktion af vandflasker til også at inkludere fødevareproduktion.

Prisuddelingen blev afholdt den 29. oktober på Nationalmuseet. De 3 andre finalister var Actas, Smemek og Kopp Sorø. Se eller gense de nominerede virksomheder her.

 

Akademikerprisen 2017

 

Gardin Lis fra Randers blev vinderen af Akademikerprisen 2017. Virksomheden har siden ansættelsen af en akademiker udviklet sig fra at være en lokal gardinbutik til en eksportvirksomhed i vækst. I dag er Gardin Lis en virksomhed med 36 ansatte og kunder i hele Danmark og i udlandet.

Prisfesten blev afholdt 7. november i Børsbygningen i København. De 3 andre finalister var EasyFood, Induflex og Hansen Flødeis. Se eller gense de nominerede virksomheder her

Akademikerprisen 2016

Akademikerprisen 2016 gik til betonvirksomheden Hi-Con i Hjallerup. Virksomheden har på få år skiftet fokus fra at producere konstruktioner i højstyrkebeton til at levere viden om beton. Samarbejde mellem akademikere, faglærte og ufaglærte har skabt nye arbejdspladser.

Prisen blev uddelt 9. november i Industriens Hus i København. De 3 andre nominerede virksomheder var Solid Production, Vestergaard Marine Service og Coinify. Se filmen om de nominerede virksomheder.

Hi-Con A/S får Akademikerprisen 2016

Indstik i Børsen 9. november

Akademikerprisen 2015

Akademikerprisen 2015 gik til Ribe Jernindustri. Virksomheden satsede på akademisk arbejdskraft, da nedgangen skulle vendes til fremgang. I dag har den akademiske arbejdskraft en nøglefunktion hos virksomheden.

Prisen blev uddelt den 11. november på Carlsberg i København.

Vestjysk stålvirksomhed vinder Akademikerprisen 2015

4 virksomheder er nomineret til Akademikerprisen 2015